NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Dalarnas AstronomiFörening bjuder in till Dala Starparty den 25-26 oktober 2013. Inbjudan och information finns på vår hemsida: http://daf.saaf.se 
Inbjudan kan laddas ner här: http://daf.saaf.se/doc/Inbjudan_Dala_Starparty.pdf

Dalarnas AstronomiFörening är väldigt ung, vi har knappt lämnat vaggan... Trots vår unga ålder, kort framförhållning och halvmåne satsar vi på att arrangera Dala Starparty den 25-26 oktober vid Naturum Siljansnäs. Föreningen har etablerat ett samarbete med Naturum Dalarna som gör att vi kan använda deras lokaler vid våra observationskvällar och även vid större arrangemang. I och med att Naturum Dalarna bokade i Gösta Gahm för att hålla föredrag om 'Vår utsatta jord' den 26 oktober kände vi att det var läge att arrangera en stjärnträff.

Naturum Dalarna ligger vackert på toppen av Björkberget i Siljansnäs. Utsikten är magnifik. Vid platsen ligger även Buffils-Annas Kaffestuga som, tack vare den vackra utsikten, är ett väldigt populärt utflyktsmål under sommaren. Mer Dalarna än så här kan det nog inte bli...

Siljansnäs stugby samt Siljansnäs Hotell ligger inom gångavstånd från Naturum.

Vi tror att platsen är bra för astronomiverksamhet. Horisonten är obruten i ost, syd och väst. Mot norr skymmer Björkberget en del av horisonten. Vi planerar att observera från parkeringen nedanför Naturum och kommer även att ha tillgång till observationstornet. Observationstornet har fri horisont och lämpar sig för lättare handhållna instrument, att släpa upp ett 12-tums teleskop blir nog lite för jobbigt... Vi har snackat med kommunen och kommer att kunna släcka gatlyktor i anslutning till observationsplatsen.


Vi håller tummarna för bra väder och hoppas på att vi träffas i Siljansnäs!

Mvh,
Anders Tjernberg, Hans Lundström, Börje Larsson och Tomas Wikander

Visningar: 162

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Puffar denna!

Jag tycker att det är jättekul att det blir ett till party. Jag hoppas kunna delta eftersom jag ska bila hem från Linköping den helgen.

Ja det vore himla kul om du dyker upp! Vi får hoppas på vädret. Planen i framtiden är att köra detta på våren, en månad efter VSP. Det brukar vara mer tur med vädret då!

Ett utmärkt initiativ och roligt med en träff lite närmare mina breddgrader! Tyvärr hinner jag inte hem från tjänsteresan till er första träff. Om detta arrangeras till våren efter VSP kan jag tänka mig att åka dit. 

Tack! Vi jobbar på en vår-variant. Vi får se detta som ett första trevande försök.

Det blev en träff :)

Igår samlades 10 intresserade vid Naturum i Siljansnäs. En varmfront drog in söderifrån och försämrade snabbt transparensen. Vi hann i alla med ca 1 1/2 timmes observerande av några ljusa objekt innan molnen och längtan efter varm korv tog över.

På lördag fm pratade jag lite om Gussöobservatoriet innan det blev mer korv. Därefter måste jag åka vidare, jag har ju en bit hem. Nu övernattar jag hos pappa i Fränsta innan jag fortsätter norrut.

Tanken är att ha dessa träffar på våren vilket jag tycker låter jättebra. Anläggningen och obsplatsen var suverän. Bilder kommer.

Jag önskar Dalarnas AstronomiFörening och Dala Star Party STORT lycka till. Jag (som är nybliven medlem) kommer att åka dit igen :)

Äntligen fick jag fingrarna ur och har uppdaterat DAF hemsida samt skrivit ett kort referat över den, för ett tag sedan, gångna helgen!

Tack till Ulf som gjorde oss den äran! Hoppas att inlärningen av PixInsight går bra!

Här finns att läsa! http://daf.saaf.se/backspegeln.html

Clear skies,

Tomas W

Tack för rapporten Tomas. Jag kan bekräfta att det är en plats med goda förutsättningar och trevligt sällskap. Jag kommer säkert tillbaka. Vilken sida av Dalälven var det, kvalificerar den sig för "Norrland"?

Söder om Österdalälven, men norr om Västerdalälven. Ett klart gränsfall får man nog lov att säga...

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2018   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor