NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Högskolan i Kristianstad har en distanskurs på kvartsfart våren 2012 - "Från Big Bang till stjärnorns död". Man sitter hemma (eller på jobbet) och studerar vid egna datorn. Perfekt! Det är ingen åldersgräns för antagning för de antog mig.  Kolla länken: http://allastudier.se/utbildningar/159012-fr%C3%A5n-big-bang-till-s....

Kristianstad har även distanskurs på kvartsfart i Astrobiologi.

Visningar: 974

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Det ska vara "stjärnors död" och ingen annan stavning :-(

Mycket intressant! Jag läste en 5p kurs på distans på Örebro universitet för ett antal år sedan. Det var ju kul. Frågan om detta ger något nytt, å andra sidan är ju repetition kunskapens moder.

Jag ska ta mig en funderare på detta.

Jaha nu har min distanskurs i "Från Big Bang till stjärnors död" börjat på Kristianstads Högskola. Vi är ca 70 deltagare varav många utomlands. Kursboken väger 1.5 kg, är på 800 tunna sidor med dubbla spalter. Dessutom ingår laborationer med skriftliga redovisningar, inlämningsuppgifter, obligatoriskt deltagande i forum för att diskutera allt. Vi börjar med att diskutera skillnaden mellan teori, hypotes, lagar - till det har vi fått utdrag på rapporter m.m.

Detta blir inte några enkla poäng att erövra hemma vid datorn! Föreläsningarna sker via Adobe Connect där Urban Eriksson hörs och syns och deltagarna kan göra inlägg via en chatt. Urban är astronom och doktorerat på stjärnors inre! - om jag uppfattade det rätt.

 

Vi skulle också gå in i ett forum och föreslå spännande hemsidor om Astronomi och jag skrev naturligtvis in NSAA!

Så spännande. Jag fegade ur av tidsskäl. Hoppas det går bra för dig. Ser fram emot fler rapporter efter hand.

Härom kvällen hade vi tredje kurstillfället via Adobe Connect. Ämnet var olika spegelteleskop; prime focus, Newton, Cassegrain m.fl.

En intressant fråga dök upp: Varför blir det inte ett litet svart hål i bilden där andra spegeln sitter eftersom den sitter mitt i tuben?

Vad säjer ni om det??

 

Varje "ljusstråle" bidrar med sin del av hela bilden. Man kan ju faktiskt producera en hel bild med hjälp av ett litet på en del av ytan. Det man förlorar är kontrast i bilden. (Tror Jag ;)

Nu börjar det bli mycket på kursen. I rasande fart går Urban genom luminositet, inversa kvadratlagen, apparenta ljusstyrkan, apparent och absolut magnitud, HR-diagram, samband mellan stjärnors massa och luminositet. Vi ska också ut och fota stjärnhimlen, delta i forum och diskutera tomheten i universum, hur startade allt, vad fanns innan, kan man förresten fråga så?, hur var det nu med gravitationsvågorna?

Dock är det väldigt kul och intressant. Alla deltagare är så engagerade för att inte tala om Urban.

En av föreläsningarna längre fram kommer att handla om AGN. AGN?? Tur att man kan googla på allt :-).

Det låter ju jätteintressant men tur att jag stod över den här gången, tiden du vet ;)

Halva tiden av "Från Big Bang till stjärnors död" har gått. Nu är vi inne på kosmologi; hur bildas galaxer, galaxhoparna, den mörka materien som bromsar hastigheterna på de yttre stjärnorna i galaxernas spiralarmar eller som det heter nu Densitetsvågorna, Hubbles lag, the Great Attractor som får galaxhoparna att bryta mot Hubbles lag.  Men vad är The Great Attractor egentligen? Kommer på nästa föreläsning men det låter nästan lite science fiction!

Har redan anmält mig till hösten distansinternetkurs på kvartsfart: Klassisk astronomi.

Det låter mycket intressant. Kanske man ska kika lit på höstens kurs. Länk?

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor