NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Ikväll tog jag för första gången ut den nya tuben till en skogsdunge i närheten. Himlen var relativt bra, bara punktvis lite disighet. Dock inte så mörk jag hade önskat, antagligen för att platsen är så nära stadskärnan. Jag var kvar där drygt en timme.

De okular jag tog med var Baader Hyperion 13mm och 5mm. Dessa ger med detta teleskop 38,5 resp. 100x. Till att börja med var bilden inte riktigt bra, inte riktigt skarpa stjärnor men jag fortsatte en stund och avvaktade med en bedömning för jag vet att hela tuben ska få samma temperatur som luften utanför. 

Jag blev lite besviken. Stjärnorna blev aldrig lika "pinpoint" som jag upplevde i Scopos 66mm refraktorn, i stort samma teleskop fast lite mindre.

Med båda förstoringarna såg stjärnor över en viss ljusstyrka ut att flimra och liksom stråla utåt.
Jag upplevde faktiskt det i förrgår när jag provade genom ett öppet fönster hemma mot hus runtomkring, och då även med 38mm okularet(13x) mot gatlyktor. Inte alls den "superblickstilla" bilden jag minns från Scopos refraktorn. 

När jag tittade på Capella så tyckte jag mig också se en blåkant runt stjärnan med 100x. 

Eftersom denna tub med Schott glas ska vara ännu bättre än(i alla fall inte sämre) än Scoposen, så undrar jag om något är fel. Har den blivit okollimerad? Och är detta möjligt på en 80mm refraktor till den grad att det drastiskt försämrar bilden?

Jag välkomnar synpunkter. 

Visningar: 442

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag tror på dålig seeing. Särskilt genom ett öppet fönster där varm luft strömmar utåt. Flimmer tyder också på det.

Jag håller med Ulf det låter som luftoro. Försök hitta nånstans där det inte finns uppvärmda byggnader åt det håll du tittar och välj en stjärna högt upp. Du vill ha den högt både för att minska luftoron och för att inte atmosfären ska ha så mycket prismeffekt. Färgfelet du såg kan vara från luften om stjärnan är lägre än typ 40 grader. Är färgfelet från atmosfären blir det rött på en sida och blått på den andra. Är färgfelet från optiken är det symmetriskt runt stjärnan. Se även till att hålla stjärnan i mitten i dina test för okularen ger ofta färgfel mot kanterna (och även andra fel).

En 80mm tub (som jag också har) kyls fort. På 10min börjar den vara ok även i minusgrader. Fokusera in och ut och se att diffraktionsringarna är runda när stjärnan är i mitten av synfältet. Det bör man kunna se redan i 38x tror jag. Är ringarna sneda är skåpet grovt misskollimerat. I 100x (och gärna 150x om du kan få det) ser du airy skivan och en första rund diffraktionsring när du är i fokus om skåpet är ok. Är diffraktionsringen sned tyder det på lätt misskolimering. Ser man flera diffraktionsringar kan det vara nåt optiskt fel som sfärisk aberration eller astigmatism. Du kan söka på star testing astronomical telescopes av Suiter. Det finns utdrag från den boken av hur stjärnor ser ut vid olika typer av synfel.

Ett annat test är ju dubbel-dubbeln i Lyran så här års. När luften är still ska den gå separera. Är det skakigt så är den svår att separera och kanske bara korta stunder och väldigt otydligt. Så var det med min 80mm på Öviksträffen.

Ett tips om du ska göra stjärntest med hög förstoring på en odriven montering är att använda polstjärnan som ju står still.

Om det är nåt stort fel på optiken bör du kunna se det ganska snabbt. Däremot att utvärdera om den är bra eller superb tar många kvällar för man behöver bra seeing. Jag är nog lite konstig i den vägen men tycker faktiskt det är kul att testa optik och försöka se hur bra den verkligen är. Med mina refraktorer har jag alltid kollat diffraktionsringar vid varje obstillfälle!

Lycka till!

Tack för tips Per!

Ska prova med ännu högre förstoring och kolla diffraktionsringarna och airy skivan. Även ta ut det på dagen och se hur bilden ser ut i dagsljus.

Angående nedkylningstiden så är denna tub väldigt massiv och tar nog lite längre tid än vissa andra 80mm tuber. Dock borde den ha hunnit bli anpassad efter en timme. Men när jag tog ut den ur ryggsäcken en timme eller mer efter jag kom hem så var den fortfarande kall, vilket kanske visar att den behöver en del tid för att få den omgivande luftens temperatur. 

Jag testade idag om närgränsen är så pass kort att jag kan använda det inomhus. Och jo det är det: läste texten på en vitaminplastburk. Denna text är så liten att jag annars måste ta av mig glasögonen för att kunna läsa den. Stod i mitt sovrum och burken var placerad i vardagsrummet på hörnbordet under lampan. Avståndet var ca 10m.

Provade bildkvalitén med olika förstoringar. Jämförde med min Pentax 65mm ED spottingscope. Med lägre förstoringar så är Pentaxen imponerande bra trots rättvänd bild, tyckte inte jag såg någon egentlig skillnad i skärpa. Eftersom båda dessa teleskop har mycket lika fokalförhållande (Pentax f/6 och Equinox f/6,25) så är det så gott som samma ljusstyrka med samma okular. Medan Pentax 65 fortfarande ger en godkänd skarp bild med 8mm okularet(49x) så märks det att bildkvalitén med 5mm okularet(78x) är påtagligt försämrad. Equinox 80 ger här dock med samma okular(100x) fortfarande en knivskarp bild omän givetvis ganska mörk.

Medan jag hittills inte har varit nöjd med bildkvalitén utomhus så är den bra inomhus. Vilket visar hur beroende man är av de atmosfäriska förhållandena. Perfekt stillastående luft är tydligen sällsynt, och det är bara under den förutsättningen man utomhus får en bra bild på avstånd med höga förstoringar. 

Låter lovande att den är ok inomhus. Jag o Urban testade inne på hans jobb i en 80 m lång korridor med artificiell stjärna och då kunde man använda 500x. Nåt som är svårt att få atmosfären att klara med en riktig stjärna. Dessutom är luften så lugn vill man gärna använda tiden till att kolla på planeterna.

Kul att Equinox fungerar på så kort avstånd, glömde att kolla hur nära jag kunde få fokus. Men man kan gott använda det som en telelupp: 100x på 10 meter eller kortare innebär riktiga närbilder på säkert/icke störande avstånd av visst djurliv om man skulle vilja!
T.e.x. beskåda fåglar och möss. Och kanske ett getingbo såsom att man vore på 1dm avstånd!

Har du haft nån chans att testa mer under stjärnorna?

Nej, det har inte blivit på ett tag. Men ska passa på när det blir någon klar och inte för kall kväll.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor