NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

I samband med att jag demonterade Lunt 80 mm solteleskop från monteringen (10-micron HPS 1000) och återmonterade min refraktor (Takahashi FSQ-106) passade jag på att även demontera ODK´n och justera bådas infästning. Efter en 3-star alignment, polar alignment och en ny 3-star alignment var det så dags att testa hur bra det blev.

Igår kväll var det bra väder så jag valde att ta några bilder på samma område kring Gamma Cygni som Per fotat tidigare. Jag tog bara fyra lights, några flats (testade skärmen jag köpt på IKEA) och ett antal darks. Temperaturen gick från ca +10 ner mot +5 under kvällen.

Jag fotograferade genom Takahashi´n med Nikon D810A, utan guidning.

Jag tog som sagt bara fyra bilder med olika inställningar. Den första var 10 min med minsta möjliga ISO, bara för att se hur långa strecken av stjärnorna skulle bli. Till min förvåning  såg jag bara runda stjärnor. Då provade jag att höja ISO till 800 och sänka tiden till 5 minuter och tog två bilder. Även de såg ut att ha runda stjärnor så den sista bilden fick bli ISO 800 och 10 minuter, fortfarande utan guidning.

Bildbehandlingen i PixInsight strulande en del och jag blev inte nöjd med slutresultatet. Jag lägger upp tre bilder. Den första på 5 min med ISO800, snabbearbetad i Photoshop. Den andra på 10 min med ISO800, även den snabbearbetad i Photoshop. Den sista är de fyra bilderna korrigerade, stackade och behandlade i PixInsight och därefter justerad i Photoshop.

De här bilderna var alltså till för att få en uppfattning om hur bra trackingen fungerade och det kan jag inte vara annat än nöjd med. Hoppas det håller sig så. Nästa jobb blir att kollimera ODK. Återkommer om det :) ;)

Visningar: 53

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Ser inte ut att vara något att anmärka på i guidningen, fina stjärnor. Jag var också ute igår i fält och provade köra två monteringar samtidigt. Det slutade ungefär som vanligt för mig med ingenting användbart efter flera timmars slit. Mitt största gissel är att spegeln immar igen på C8 så jag måste börja använda värmefunktionen i daggkåpan. Jag provade samtidigt EOS Ra för första gången på AVX-monteringen men kunde inte autoguida varken via kameran (ASI120mm) eller via ASCOM. Jag kan inte heller EOS Ra's alla funktioner så det är en inlärningsprocess då jag körde med extern intervalometer och lyckades nog byta plats på siffrorna så jag tog 1 sekundes exponering varannan minut. Med facit i hand så skulle jag satsat på ett planetrace istället då jag visuellt såg Jupiter, Saturnus (båda strax över trädtopparna), Mars, Månen och Venus under samma natt. Jag var ute ca 21-02 och det var ju en vansinnigt fin natt förutom kondensen då.

Trist när det strular så mycket men det är väl inte oväntat iom du har så många nya pryttlar att få igång. 

Du fick iallafall en vacker natt!

Efter fotograferandet försökte jag titta på Mars i 42 cm Dobson, men 42 cm Dobson var helt igen-immad. Sekundärspegeln gick bra att imma av med hårtorken men primärspegeln var ett större problem. Jag fick aldrig någon bra bild så jag lade ner det.

De övriga problemen du beskriver känner jag väl igen ;)

Jag känner igen det där Michael. Själv håller jag på med ett objekt som det har gått troll i. Har varit ute tre nätter, men två har varit misslyckade och jag har fått kasta all data på grund av slarvfel. Dessutom tog jag darks i en hel dag, för att sedan upptäcka att jag använt fel offset. Sopkorgen börjar bli full.

Jag ska citera Urban: "Astrofoto är närmaste vägen till frustration!"

Men när det funkar och man ser resultatet från stackningen är det väldigt fascinerande!

Har du provat NINA nåt?

Så sant.

Jag provade inomhus, men fick samma problem med frånkopplingar av kameran som tidigare. Här blev det nästan ännu värre, då hela N.I.N.A frös och stängas hårt. Så det blev en fortsättning med SGP tills jag har löst problemen med frånkopplingar (kan bero på att jag kör allt i en VM, man ska ju inte göra det för lätt för sig). 

Mycket nebulosa, bra detaljer och runda stjärnor - inget att klaga på i den stackade bilden!

Nu är du på G. 

Skönt när prylarna funkar som de ska! Nu ser vi fram emot många fina bilder från dig i vinter Ulf.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor