NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Jag funderar på att skaffa mig en William Optics ZS80II ED APO. Är det någon som har erfarenhet av en sådan? Den ska både användas för foto och för visuellt bruk.

Visningar: 146

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Inte direkt men nästan. Jag köpte en WO Megrez 80 som är en föregångare till den här tror jag. Den använde jag för visuellt, foto och som naturkikare. Släpade den + fotostativ till toppen av Sånfjället en gång :-)

Det var ju inte en APO en Acormat och vid exponeringar längre än ca 1 min fick jag en blå korona runt starka stjärnor. Jag lämnade den därför som delbetalning när jag köpte min WO FLT-110. Ett år senare behövde jag ett guideteleskop så jag vände mig åter till min försäljare. Han hade då fått tag på en modifieringssats till min gamla Megrez, et 80 mm AOP linspaket. Jag kunde få köpa tillbaka den. Så nu har jag en Megrez 80 APO och är jättenöjd. Mycket bättre bild visuellt och inga blå ringar i bilderna. Den har dock bara den enkla fokuseringen, "din" har den med utväxling vilket jag tycker är bra (även om jag haft problem med den till FLT-110).

Så, utan att ha använt ZenithStar 80 så tror jag att det är ett bra köp.

Håll mig underrättad om hur du gör. Det skulle vara kul att göra en jämförande test av våra två.

/Ulf
På NSP08 provfotade jag med en Megrez 88 med F5.6 och en 0.5 reducer på en 2x crop DSLR (Olympus). Det motsvarar synfältet hos en fullformatare typ Canon 5D. Det var inte en lyckad kombo ty bara centrum blev skarpt. Om jag minns rätt blev mindre än 1/3 skarp. Detta är ett problem med alla snabbare refraktorer som inte har inbyggd eller specialdesignad flattener (tex Televue och Takahashi). Med refraktorer dör man använder en standard flattener verkar det vara ett lotteri om den funkar bra. Bäst är nog att söka på nätet efter bilder tagna med den refraktor (och ev reducer/flattener) man tänker köpa (kolla om bilderna är croppade). Klarar man sig utan reducering (bara "plattning") verkar Teleskop-Service nya flattener funka bra på de flesta teleskop, tydligen bättre än tex Williams egen.

/Per
Jag är också ute efter en lätt och mobil montering, men som också ska vara stabil och klara av teleskopet. Jag hittade en hyfsat billig på ebay, en Astro 3. Teleskop Service sålde sådana, men de verkar ha utgått ur sortimentet. Är det någon som vet något om en sådan montering.

Länk
Nu har jag äntligen fått hem teleskopet. Jag har snabbtestat det och tittat på Venus och Månen och jag har aldrig förut sett Venus så skarpt. Monteringen jag beställde var också bra för ändamålet (komma ut snabbt utan att behöva ägna 30 min för att sätta ihop allt), så jag är mycket nöjd. Jag har inte fotat genom det än, tänkte göra det ikväll men nu verkar det bli molnigt så det får bli en annan gång.
Av din fina Orion bild att döma så verkar Zenithstar + reducer/flattener vara en ypperlig astrograf! Tillsammans med en moddad 40D har du en väldigt kapabel astrofotoutrustning.
Vilken reducer/flattener använder du?

/Per
Jag har en WO mkIII x0,8 flattener. Min 40D är omoddad, men jag har en EOS350D som är moddad.
När jag kom till Astrofest i London förra helgen gick jag förbi WO montern. Eftersom jag nog var bland de första lyckades jag komma över både en keps och en tröja med WO färger och logga (gratis). Det är dock inget för vinterbruk i Norrland ;-)

Dessutom fick jag tag på en field flattener till min WO FLT-110 (långt ifrån gratis). Nu väntar jag bara på väder att prova den. Spännade!
Är det den stora TMB plattaren som klarar fullformat och uppåt?
Jag tror det. Det är den stora som är avsedd för 110 och 132 mm refraktorerna. Den har ingen reduktion utan bara flat field.
http://www.williamoptics.com/telescopes/flt110_features.php#
Bilagor:
Om jag tittar i min kristallkula och går två varv motsols ser jag en fullformatskamera i din framtid!
Jooo, jag tittade på ett par olika varianter av astrokamera på Astrofest. Mycket pengar är det...

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor