NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Nu har jag tittat lite närmare på bilderna jag får med min nya Altair Light Wave 0.6 reducer/flattener. Den sitter på en Vixen ED 80 som är F9. Denna reducer ska vara speciellt för långsamma teleskop som min F9.

Bilden nedan är 1min med Bahtinov mask

Bilden nedan är 1min orörd jpg

Några resultat:
1) Bahtinov mask bilden visar att uppe i högra hörnet ligger fokus på en sida och i nedre vänstra på andra sidan. Det känns inte som att det borde vara fältplattarens fel utan att kameran kanske sitter snett. Troligen från min hemmagjorda t-ring.

2) Plate solving på "1 minut" bilden ger en bildskala på 1,72 bågsekunder / pixel. Utan reducer har jag en bildskala på 1,07 bågsekunder / pixel. Reduktionsfaktorn (Reducerns förstoring) = 1.07/1.72 = 0.62
Hade jag nått fokus med rätt avstånd till reducern hade nog reduktionsfaktorn blivit exakt 0.6. Nu ligger jag två mm ifrån och det gör väl skillnaden mellan 0.62 och 0.60.

3) Från "1 minut" bilden ser man lite lateralt färgfel, dvs färgförskjutning i kanterna på bilden. Stjärnorna är väl riktigt bra inom denna kvadrant: (1583,2290)..(3442,607), dvs ca 2000x1600.
Utanför denna är stjärnorna "reparerbara" utom allra längst ut (tror jag). Att kvadraten där stjärnorna är riktigt bra är osymmetrisk tyder väl oxå på att kameran sitter snett.

Slutsatsen blir att reducern gör det den ska men att min hemgjorda t-ring sabbar en del, alternativt att fokuseraren inte sitter helt rakt.

Visningar: 81

Gör ett inlägg på det här

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor