NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Jag skulle gärna höra lite från er som tar time lapse på norrsken. Vilka kameror anser ni är lämpliga för detta? Jag inser att man normalt får vad man betalar för, men det skulle vara trevligt att få höra erferenheter.

Visningar: 191

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej.
Jag skulle säga att vilken systemkamera som helst duger.
Vissa har funktioner för att skapa timelapse video direkt i kameran, men det går lika bra att göra det i datorn.
Det är bra om man kan få korta exponeringar för att inte filmen ska bli hackig. Så kamera med lite brus på hög iso och ljusstarkt objektiv vill man ha. Men det har du ju redan! Perfekt skärpa är mindre viktigt eftersom bilderna samplas ner i upplösning (så länge man håller sig från 4k).
Jag kör ju spegellöst så jag vet inte om spegel är en nackdel? Man vill inte behöva sätta delay mellan bilder för att spegelvibrationer ska dö ut.

Tack för svar!

Min tanke är att inte använda min nuvarande Nikon, eftersom jag vill ha den för stillbilder när norrskenet är som vackrast. I stället vill jag ha en kamera till på eget stativ som kan filma timelapse. Jag har kikat en del på kompaktkameror som har timelapsefunktion eftersom de saknar spegel och rent optisk borde duga mer än väl. Bara de är tillräckligt ljusstarka så... Har också sett att om man är beredd att betala MYCKET pengar så kan man få nya systemkameror som klarar väldigt höga ISO-tal med fin bildkvalitet, t.ex. Sony A7. Där kan man filma norrsken i realtid om de är starka. https://www.youtube.com/watch?v=_037xabLLAI

Har även kikat i den andra ändan på t.ex GoPro Hero 4 eller Brinno TLC200 pro. De verkar emellertid bägge ha begränsningar i ISO och exponeringstid som inte gör dem lämpade för norrsken här nere i söder.

Om man inte vill pynta för ett ff system typ a7 skulle jag satsa på en spegellös mft/apsc systemkamera tillsammans med ett Samyang 12mm f2.0. Det behöver inte bli dyrare än en bra kompakt och borde vara bättre optiskt tack vare fast objektiv plus mindre brus pga större sensor. Vill du ha riktigt kompakt kan en panasonic gm5 i paket med 15mm leica varatrevlig även för klätterövningar.

Ja, det är nog något sådant man ska ha. har hittat den här nu:

https://www.cyberphoto.se/info.php?article=rx100&utm_source=pri...

F1,8 + tycks klara höga ISO-tal klart bättre än min nuvarande kamera av de tester jag har sett.

Detta imponerar ju också, även om det här skenet naturligtvis är starkt:

https://www.youtube.com/watch?v=oly-AzB5jsc

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor