NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej !
Finns det något intresse i föreningen av att trampa ned i variabelträsket.
Det finns ju många intressanta objekt som kan studeras under längre tider.
Vem vet kanske någon finner en Exoplanet till slut bland all data.
Dessutom får man ju en bonus i inlärandet genom fotometritekniken.

Hälsn
/nisse

Visningar: 228

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Ja vem vet. Jag har själv bara gjort en observation med inriktning mot variabler. Det finns säkert någon som kan mer om detta. Jag ska försöka lära mig lite mer.
Ja, om intresse finns så kan man ju börja lite försiktigt, inrikta sig på någon ljusstark variabel med relativ kort period
och beräkna ljusstyrkan visuellt(kanske med kikare) eller med litet teleskop och jämföra magnituden med redan kända stjärnmagnituder i området.
Om man har tillgång till kamera så går det att fotometriskt bestämma magnituder(enkelt sagt).
Skulle vara kul om man tillsammans inom en region skulle kunna skapa ljuskurvor över några intressanta objekt.

/nisse
Varför inte! Kanske du skulle kunna komma upp med något förslag? Hans brukar ju också vara intresserad av variabler. Det vore kul om det hade någon "nordlig" anknytning.

Då skulle vi ju ha tre olika verksamheter på gång:
1) Gissa Objektet.
2) Mini Messier Maraton.
3) Variabler.
Jag håller på att lära mig om variabler och har smygstartat litegrann med obsar av Chi Cyg den senaste tiden. Tyvärr har vädret varit allt annat än bra på slutet så det är nog två veckor sedan senaste obsen.
Jag håller också på att se ut nya objekt, bl.a. Epsilon Aurigae (är väl ett projekt bland amatörastronomer under Internationaella Astronomiåret 2009?) som är på gång att förmörkas om jag uppfattat det rätt.
Astronomiguiden har haft flera trådar de sista månaderna som handlat om variabler.
Tycker att det verkar var en bra idé!

Mvh
Göran
Jag har ochså gjort några observationer på Chi cyg och även på Ci cyg tyvärr har vädret den senaste tiden varit av venus karaktär, men så är det ju för det mesta den här årstiden.
Ja, Epsilon Aurigae kan ju vara ett bra objekt till att börja med.
Hans-Göran är ju vårt variabelproffs på astronomiguiden och kan vara vår "mentor" vid svåra spörsmål.
Vi får jobba vidare med tanken.

Mvh
/nisse
Det låter som en lysande idé, tycker jag förstås. Utan variabla stjärnor hade jag nog knappast hållit på med astronomi, de fångade mig totalt när jag var 15-16 år gammal. Nu i mars firar jag 40-års-jubileum som variabelobservatör (fast det har varit med långa luckor!), om det blir klart väder får jag väl celebrera jubileet med att observera samma variabler som första gången …

Det jag tycker man kan rekommendera att börja med är långperiodiska variabler, dvs Mira-stjärnor och halvregelbundna variabler med miraliknande ljuskurvor (dessa förkortas SRA). Man har då stora och tydliga ljusvariationer, och variationerna sker så långsamt att det inte spelar så stor roll om man missar någon vecka när molnen är i vägen. Långperiodiska variabler har en massa konstigheter för sig och kan aldrig förutsägas mer än ungefärligt. Detta gör dem till mycket spännande och lämpliga objekt. De observationer man gör kommer sedan att användas som pusselbitar när periodvariationer och andra egenheter ska studeras. Yrkesastronomer och amatörastronomer har mycket tätt samarbete just när det gäller variabla stjärnor.

Tre stjärnor som är bra förstagångsobjekt är S UMa, T UMa och RS UMa. De ligger vid Karlavagnen, nära varandra på himlen, och är lätta att hitta. Kartor för dessa och vilka variabler som helst hämtar man hem via Variable Star Plotter:

http://www.aavso.org/observing/charts/vsp/

Man kan där styra precis hur man vill ha kartorna, även spegelvända kartor går bra. När man genererat kartan så högerklickar man på den och sparar på egna datorn. Sedan printar man ut den med något bildbehandlingsprogram, vilket som helst.

I nedanstående länk finns en sammanställning, månad för månad under detta år, över en del ljusa långperiodiska variabler som beräknas ha maximum. Finessen är förstås att man inte kan veta exakt när maximet kommer att inträffa, inte heller hur ljust det kommer att bli, inte heller vilka pucklar och liknande fenomen som kommer att finnas på ljuskurvan. Det är just det oförutsägbara som är grunden till att man observerar samma variabler år efter år utan att tröttna! En variabel vars beteende man kan förutsäga i detalj är tämligen ointressant att följa.

http://www.astronomiguiden.com/topic.asp?TOPIC_ID=3289&FORUM_ID...

Förutom S UMa, T UMa och RS UMa – vilka andra variabler kan vara lämpliga just nu? Ja, det är egentligen bara att välja och vraka. Ett bra tips kan vara att börja följa en långperiodisk variabel en månad eller två innan maximet beräknas inträffa. U Orionis, R Draconis, V Cassiopeiae, X Orionis och ST Geminorum är några tänkbara val. Men det hela beror förstås mycket på vilka instrument man använder, i tabellen ovan ges en ungefärlig beräknad maximimagnitud. En mira som är mycket ljusstark just nu är T Cephei, lämplig med en liten fältkikare.

Mvh
Hans Bengtsson
Hej Hans!
Tack för inlägget.
Dina föreslagna variabler låter intressanta.
Min tanke var att om vi blev några stycken kunde vi samsas om en eller ett par variabler och tillsammans bygga upp ljuskurvor över dessa.
Vi startar från början och bygger upp vårt kunnande allteftersom projektet framskrider.
Jag tror att det finns mycket teknik och erfarenhet att inhämta inom detta område och det fina är att man kan
utöva detta från en enkel kikare till avanserad fotometri, så spännvidden är ganska stor.

Ni som är intresserade, tveka inte utan ge er till känna!
Mvh
/nisse

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor