NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Jag skulle gärna ha ett obs i trädgården men varken tid för bygget eller medgivande från högre instanser finns, så en pir för astrofoto fick bli en kompromiss. Även tiden för pirbygge var starkt begränsad (har en fyra veckor bebis hemma och en snabb treåring), så efter lunch åkte jag och sonen på Coop bygg och handlade en betongplint och en 1,5m hög stolpe för altanbygge med en tillhörande plåthatt med skruvfästen. Till "hatten" köptes bultar och en brädbit för att göra fästet mot monteringen justerbart (för att kompensera rörelserer i marken av frosten). Tack för tipset Ulf! För att få ett bra fäste mot monteringen, som medger noggrann azimut justering köpte jag ett litet GP stativ av Urban och tog bort benen från detta.

På eftermiddan byggdes allt ihop och placerades i ett meterdjupt hål med sand och grus runt. Allt var klart till kvällningen.

Nu återstår poljustering och test av piren. Stabiliteten är nog inte nog för stora teleskop men bör räcka för foto med kameraobjektiv och små refraktorer.

 

Visningar: 72

Inlägg i den här diskussionen

Grattis till ett snabbt projekt. Sedan kan man komplettera med förfabricerade vindskydd (samma/liknande butik, trädgårdsavdelningen). Vindskydd gör obsandet behagligare och kan ju skärma av lite ljus också. Ser fram emot fler rapporter under hösten.
Detta låter intressant.
Du får meddela hur det hela fungerar, kanske en enkel lösning för mig också.
Blir inget riktigt obs för mig i år heller.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2018   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor