NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Fas 1 - INFRASTRUKTUR - i projekt "Gussö" har nu kommit igång. Jag har skaffat ett fritidshus utanför stan (Luleå). Tillträde 15/6 så det finns vissa förutsättningar att ha en obs-plats klar innan höstmörkret lägrar sig. Grundprincipen kommer att vara "KISS" (Keep It Simple Stupid) vilket innebär att jag kommer att anpassa en befintlig liten stuga till ett observatorium. Det finns två alternativ.
1) Hundstugan
2) Lekstugan
Huvudalternativet just nu är hundstugan. Den behöver inte flyttas och har betongplatta. Dessutom finns el redan indraget.
Fas 2 -TAKET och fas 3 - PIREN befinner sig på tankestadiet. Tips mottages tacksamt.

Visningar: 449

Bilagor:

Inlägg i den här diskussionen

Det är en bra ide' att skaffa sig ett obs. Särskilt vid astrofoto är det guld värt att inte behöva släpa all utrustning och göra om alla inställningar och uppkopplingar varje obskväll (alternativet är förståss att inte använda så mycket utrustning, men resultaten kan aldrig bli lika bra).
Varför inte köra din C11;a på stativet utan pir? Den är ju ett av de mest kompakta stora ekvatoriella teleskop som finns. Den borde väl rymmas i hundhuset? Ev med nån anordning så att man inte av misstag kan rubba stativet.

/Per
Ja det är ett alternativ som jag har övervägt. Emellertid är det inte en C11 jag har utan en N11 och jag tycker att det stativet, även med en "Heavy duty" wedge, är det alldeles för vingligt. Jag har hittat en "Quick-fix" för att stabilisera wedgen och funkar det så kan det bli ett alternativ. Det kanske går att göra några "magic holes" som man kan sätta stativbenen i.
Va'roligt detta låter!
Då har du lite och fundera på nu. Ska bli spännande och se fortsättningen.
de -coi
Alternativ 1 (Hundstugan) är valt.
Har börjat med fas 2, taket. Slutlig lösning är inte fastställd. Det beror på hur lätta jag kommer att kunna göra takpanelerna. Roll off av hela taket är en lösning, Att dela taket och dra ner hälften åt varje sida är en annan. Jag bestämmer mig när jag lyft ner befintligt plåttak och får en uppfattning om vikten. En fördel med "sido-alternativet" är att jag inte behöver bygga någon ställning att rulla ut taket på.
Innan jag gör mer åt taket måste jag dock ta ner några träd som står nära stugan. Jag antar Pers förslag tills vidare, dvs jag avvaktar med att göra en pir. Teleskopet får stå på sitt stativ så länge. Om projektet faller väl ut kan jag montera en stålpir i efterhand.
Fortsatta rapporter kommer.
Igår kväll vidtogs siktbefrämjande åtgärder. Tre björkar och en asp fälldes. Lite finlir med buskridån kan jag göra senare. Hela tomten blev mycket ljusare och nu kan jag t.o.m. se Jupiter liggande i sängen :=)
Förlåt alla som inte tycker om regn. Det är förmodligen mitt fel. Jag lyfte av taket på hundstugan för en vecka sedan. Jag hann knappt få på presenningen innan det började regna.

Avsikten var att gå vidare med alternativet delat tak som dras ner åt sidorna. När jag väl fått ner taket insåg jag att det skulle bli en allt för tung lösning. Snabb omplanering vidtog. Nu gäller rullande tak.. Plintar och stolpar är på plats. I morgon ska jag göra en ram som ska förses med hjul och på den ramen monterar jag gavlarna och takplåten. Bilder kommer snart.

Ambitionen är taklagsfest före årsskiftet.
Mitt i fas 2 har jag just färdigställt ramen för taket. Gavlarna och nocken är på plats. Nästa steg är hjulen med hjulbanor. Därefter tillbaka med takplåten. När det är gjort borde det sluta regna och klarna upp.
/Ulf
Ytterligare ett steg taget under helgen. Taket rullar! Snart dags att återställa takplåten. Sen så...
Bilagor:
Det ser lovande ut, du hinner säkert klart före årsskiftet. Det blir säkert ett stort lyft både för fotande och obsande.
Nu är takplåten på. Kvar på listan över omedelbara åtgärder är tätning mellan tak och vägg, säkring av taket (låsanordning så att taket inte blåser av i stängt läge) och stagning av utliggarna. Jag upplevde dem som något för rangliga när taket manövrerades.
Rullproven är nu genomförda enligt plan. Se bifogad animering. Lite utearbete kvarstår, bl a montering av en liten handvinch som medger att taket kan rullas av helt ut till höger. Sedan börjar det roliga - inredningen. Jag kommer inte att bygga någon pir under den här säsongen utan kommer att använda stativ inne i stugan.
Bilagor:
FIRST LIGHT - Yiiiihaaaa!

Ikväll ställde jag upp N11 på stativ inne i observatorie-stugan och grovriktade mot norr. Rullade av taket utan problem och började med en GPS Align. När det var klart gjorde jag en Wedge Align, också den helt utan problem. Testet inskränkte sig till att prova GOTO mot ett par objekt. Jag valde M1 och M33. Båda låg klockrent i mitten av synfältet på min 24 mm Speers-Wahler. Under tiden som jag gjorde detta passerade fyra meteorer rakt över mig, tre i riktning från Tvillingarna. Några korta tittar på Orionnebulosan i 41 mm Panoptic avslutade observationen. Därefter valde jag Hibernate på Utilities menyn och parkerade teleskopet i nedre södra hörnet av stugan, stängde av strömmen och rullade på taket.

Rullmekanismen är den funktion som jag inte är nöjd med i dagsläget. Jag måste dra ut vinchvajern för hand och flytta den mellan "ut-läge" och "in-läge". Lite krångligt eftersom fästpunkten sitter högre än min räckvidd. Jag måste be designkontoret fundera lite mer på den konstruktionen.

Sammanfattningsvis en lyckad "First Light" som bådar gott för fortsättningen. Inbjudan till invignings-star-party kommer i början av nästa år. Förstättningsvis kommer jag att benämna stugan "observatoriet" i stället för "hundstugan".

/Ulf

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor