NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

IC1396
Fotad med:
- Samyang 135, självklart med full bländare :)
- ASI183 bestyckad med HAlfa 7nm och O3 12nm.
- Gain 250 - nästan fullt ös
HAlfa: 30x6min 201023
O3: 32x6min 201014
Så totalt drygt 6h

Jag har haft ruskiga problem med att få till färgsättningen. Gjort tre omprocessningar. Dom två första var HOO varianter där den först blev för gräll och den andra för dov. Dom fina Hubble paletterna ni producerat sporrade mig att gå den vägen. Dom ger bra färgkontrast utan att man behöver bränna sönder skärmen med mättnads-reglaget.
Jag hittade en tutorial från Cannistra hur man gör bicolor med smak av Hubble och följde den men bara till grova drag. Man vill ju leka själv oxå. Den magiska såsen i Cannistras bicolor-blandning är att multiplicera HA och O3 för att få grön. Det ger en orange förstärkning av områden där O3 och HA "krockar".

Visningar: 121

Album: Nebulosor

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 12 December 2020 kl. 20.27

Musikvideon till bilden:

https://youtu.be/FZ8iJcU71Lw

Kommentar av Per Johansson den 23 November 2020 kl. 18.45

Man ska göra det man känner för! Jag har växlat huvudtema lite från år till år. Ibland har det varit fokus på time-lapse, ibland norrsken, ibland galaxer. Jag nötte ut ett antal systemkameror under 10år innan jag gick på mono. Och rätt var det är blir det en OSC kamera nästa gång. För bredbandsobjekten är dom ju betydligt enklare och ger nästan samma resultat.

Kommentar av Håkan Wahlberg den 23 November 2020 kl. 15.32

Tack Per och Arvid för mycket intressanta svar!

Det är ju det här som är så fantastiskt roligt med denna hobby, allt ifrån visuella observationer (och rita av!) med en fältkikare eller nåt gigantiskt Dobson-skåp , till att fota vidvinkel, norrsken, solsystemet, stjärnkluster, galaxer, nebulosor och alla kombinationer.

Alla dessa mål har sina egna utmaningar och visst är jag sugen på att testa monokromt, men känner att det finns så mycket att lära med färgkameran så det får nog vänta en säsong till, eller två.

Kommentar av Arvid Emtegren den 23 November 2020 kl. 10.07

Bra sammanfattat Per, jag håller med om precis allt.

Jag tyckte tidigare precis som du Håkan att naturligt var finast, även om det precis som Per skriver knappast är naturligt att framhäva Ha om man tänker på vad ögat ser. Men jag har insett mer och mer hur mycket mer detaljer man ser när man mappar om våglängderna till mer onaturliga färger. Jämför till exempel mina bilder på Rosetten i SHO respektive HOO. Samma instrument och sensor, men för mig är det tydligt att många detaljer som syns tydligt i SHO-bilden döljs i HOO-bilden. För mig är det främsta anledningen att använda "onaturliga" färgskalor.

Kommentar av Per Johansson den 21 November 2020 kl. 11.24

Håkan det är en intressant frågeställning! Enligt mig är allt tillåtet förutom att medvetet lägga till nåt som inte finns. Så länge som man säger vad man gör och inte låtsas som nåt annat.
Jag drivs av utforskarglädje och nyfikenhet. Jag vill "upptäcka" så mycket som möjligt i objekten jag fotar. Sen vill jag även förmedla en vacker bild som väcker förundran över vad som finns bortom vår vardag. För att åstadkomma det är den enskilt viktigaste delen av astrofotandet bildbehandlingen. Där kontrastförstärker man ju färgerna för att framhäva detaljer. För att ytterligare framhäva detaljer och öka kontrasten drar man nytta av komplementfärger. Orange och ljusblått är komplementfärger som ger max färgdynamik och bäst visar skillnaden mellan O3 och HA. Att multiplicera O3 och HA framhäver chockfronter i nebulosan där de båda möts. Så den gyllene färgsättningen i SHO eller HH*OO bilder är bara ytterligare en teknik att få fram mer info ur datat. Att det dessutom blir vackra färger gör ju saken bara bättre.
När man sätter HA till röd och O3 till blågrön brukar man kalla det naturliga färger men det är ju inte vad ögat ser eftersom HA är bortom visuellt. Snarare härmar man responsen hos analog film. Vi är ju uppfödda med den färgsättningen så den känns naturlig. Vill man härma visullt är nog en omoddad dslr det närmaste man kommer plus att man gör om bilden till svartvit - i mörkret är alla katter grå!

Kommentar av Håkan Wahlberg den 20 November 2020 kl. 12.08

Det är intressant att se dina (och Arvid och andras) bilder i er jakt på smalbandigt resultat och hur ni rör er bland
Hubble-paletter och andra paletter. Som en traditionell och gammal (med betoning på gammal, sic) fotograf drivs jag av att återge bilder som ögat kan uppfatta det, vilket jag försöker spegla med mina bilder, med varierande resultat. Men det innebär ju inte att jag har "rätt" färger. Dessutom förvåras det ju av att fota inifrån stan.

Hur tänker ni då ni mappar våglängder/band till färg? Är det att ta fram strukturer/våglängder, eller är det "bara" att få fram häftiga färgkombinationer, eller nåt annat? Vilken frihet har man? Många av dessa bilder blir onekligen häftiga, nästa tredimensionella!

Kommentar av Per Johansson den 19 November 2020 kl. 8.11

Tack Arvid! Ja Rosetten och denna är väldigt lika bara en annan storleksskala. Man kan anta att det är samma fysik som jobbar i bakgrunden. När jag surfat runt efter bilder att jämföra med har jag oxå tagit fel. 

Jag gjorde först en helt stjärnlös variant men Straton hade lämnat för mycket stjärnrester kvar. Jag rensade en del manuellt men det blev ändå för mycket så jag blandade typ hälften från Straton och hälften från den vanliga på O3. Det är ju mycket stjärnor i detta område men jag undrar om inte Starnet skulle gjort ett bättre jobb.

Cannistras multiplikationsteknik funkade bra och man blir sugen att processa om någon äldre bicolor bild. 

Kommentar av Arvid Emtegren den 19 November 2020 kl. 4.58
Wow, den där fick du till riktigt bra Per! Inte helt olik min Rosett, både till formen och färgerna, så jag trodde det var den först när jag tittade för snabbt på tumnageln. Kul att det gick att få till en så fin Hubble utan svavel. Stjärnorna är fina också trots full öppning. Den där Samyangen verkar vara en bra match till den lilla sensorn i 183an. Bra detaljer i nebulosan också, med snabel och andra "pillars of creation".

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor