NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Tagen med fast stativ 20 sek exponering,
Canon 500D.
Man kan se två av jupiters månar på bilden. det är Ganymedes till vänster om Jupiter och Callisto till höger.

Visningar: 115

Album: Planeter

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Göran Fredriksson den 2 Oktober 2009 kl. 6.04
Canons programvara gör nog samma sak som Nikons, dvs med bilden sparas också info om utrustning och inställningar på kameran när bilden togs men jag glömde att kolla det igår kväll. Jag var däremot ut igår kväll igen en stund i kylan.
Lite blåsigt, mkt. fuktigt i luften och ca 3 minusgrader gjorde att det kändes skitkallt. Hur ska det gå till vintern när det blir riktigt kallt???
I alla fall konstaterade jag att bilderna är tagna med, precis som Urban säger, 200mm, ett objektiv som jag fått låna och som egentligen är till en analogkamera. Problemet med det objektivet är att kameran klarar av att ta en bild med det sen måsta jag stänga av och slå på kameran igen eftersom det blir kommunikationserror med objektivet.

Igår kväll testade jag att ta fler bilder, denna gång med kameran monterad piggyback på telekskopet och med följningen inkopplad. Testa framför allt att ta några bilder på Plejaderna med 200mm brännvidd och det funkade bra med följningen. Jag exprimenterade lite med olika inställningar, ISO, slutartider m.m. och den längsta exponering jag tog var 3 minuter. Trots realtivt lång exponering så blev stjärnorna ganska runda, iofs är ju 200mm inte speciellt lång brännvidd men jag var rätt nöjd ändå.

Jupiter fick sig också en omgång och bilder liknande den som jag redan lagt upp fick jag till, denna gång fick med tre av månarna. Provade även här olika inställningar för att se vad som passar bäst.

Kanske snart dags att låna min kompis 100-400mm L objektiv för att testa om jag duger till att använda det?


Svårast av allt var att få till skärpan, även på dessa relativt korta brännvidder (hur ska det då vara när man fotar genom teleskopet?). Jag använde mig av Liveview funktionen och det funkade hyfsat. Nästa gång ska jag ta med datorn ut för att få upp bilden där och antagligen blir det då lättare att ställa om skärpan.

Ja just det ja, nämnde jag att månen lyser som bara den nu?

/Göran
Kommentar av Urban den 1 Oktober 2009 kl. 22.08
Bra bild Göran
Häftigt att det går få Jupiters månar med standardutrustning. Vilken brännvidd hade du? 200mm??
Kommentar av Ulf Jonsson den 1 Oktober 2009 kl. 21.44
Kul Göran!
Jag vet inte hur Canons programvara fungerar men med Nikons motsv får du alla data från filinformationen, inkl vilket objektiv och hur det var inställt. Borde gå att använda uteslutningsmetoden om det inte finns några data.
Kommentar av Göran Fredriksson den 1 Oktober 2009 kl. 8.24
Jag är faktiskt lite osäker om jag använde standardoptiken eller om jag använde det zoomtele (till gammal analogkamera) som jag lånat av min kompis. Jag testade att ta lite andra bilder med det den kvällen men jag minns inte vilken brännvidd jag hade. Ska göra om exprimentet ikväll om vädret tillåter.
Kommentar av Per Johansson den 1 Oktober 2009 kl. 7.38
Häftigt att det behövs så lite brännvidd/förstoring för att få månarna så separerade (jag antar att det var 55mm du använde).

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor