NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Den här bilden är tagen i 9minuter på iso 640

Visningar: 137

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 19.47

Skönt att höra!

Kommentar av Jonas den 18 Oktober 2015 kl. 19.28
Nu har jag hittat felet! :) jag hade tydligen bara gjort polinställning för Azimuth.. Inte altitude.. Gjorde det idag.. Nu är guidelinjen nästan helt rak, bara små rörelser, inte pikar över hela skalan.. :) nästan så man skäms över den missen, men nu har jag ju lärt mig nått.. Provat att fota andromeda i 10min subs på iso 640 just nu med helt runda stjärnor
Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 17.45

Så där Jonas, nu är jag hemma i Grimsås igen. Jag har tagit mig friheten att arbeta lite på din M81, hoppas att det är ok. Jag har gjort stjärnorna i princip helt runda i hela bildfältet och ökat lite på rött och grönt. Du hittar den på http://www.matsolsson.net/Astrobilder/Astrobilder/M81-Jonas.html

Jag låter den ligga där några dagar, sedan tar jag bort den. Ca 20 min i Photoshop för att fixa till det där, jag visar gärna hur jag gjorde om du vill. Jag gick igenom detta i Sundsvall också.

Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 11.22

Jag känner inte till den metoden att polaxeljustera, så jag kan inte säga något om det. Men att du ser polaris rätt i polsiktet betyder inte mycket. Det krävs betydligt noggrannare inställning än vad du kan se där.

Kommentar av Jonas den 18 Oktober 2015 kl. 10.12
Det konstiga är att jag har låtit eq5an stå ute i snart 2veckor eftersom det så ofta har varit stjärnklart så känns onödigt att bära in den. (Täcker så klart över den) och polinställningen är gjord med phd2 via guidekameran. Dock monterad i huvudteleskopet för att inte guideskopet alltid ligger i linje med polaxeln på monteringen. Och när jag har gjort klart polinställningen så brukar jag ligga på runt 0,6arc sec om jag inte minns fel. Och kollar jag då i polsökaren så ser allt rätt ut motvart polstjärnan borde vara. Ska göra ett nytt test ikväll och se om den är inställd på side-real tracking eller något annat. Och balansera teleskopet mer.
Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 10.10

Väl igång välj att använda de gamla inställningarna, in med tiden, gå på nytt till Arcturus och gör nästa iteration likadant. Efter ett antal sådan turer har du bägge stjärnorna i mitten och då ligger du perfekt. Tar normalt 15-20 min inklusive en 3 star alignment efteråt. Men medan man ställer in polaxeln ska man bara köra mot en stjärna annars blir det inte rätt. Just det, redan efter första iterationen ligger bägge stjärnorna så bra att man inte behöver något rödpunktsikte eller liknande för att ställa in dem. Jag glömde också att säga att jag givetvis gör en manuell inställning av Polaris med stativets polsikte allra först, för att få en grov inställning.

Hoppas att detta kan vara till någon hjälp för dig. I kväll ska jag trixa lite med din M81. 

Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 10.04

Jag vet inte hur du gör när du ställer in polaxeln, men jag ska förklara hur jag gör:

Jag använder iteration, det brukar gå åt 3-6 iterationer för att få tillräckligt bra polaxelinställning. Varje iteration tar ca 3min. Jag börjar alltid med okularet så att jag ser visuellt. Vid uppstart, efter att ha angett datum och tid, väljer jag 1 star alignment. Går till en stjärna långt från Polaris (just nu Arcturus). Sätter den mitt i bild med handkontrollen och trycker enter. 

Därefter esc-obj-enter-välj stjärna-bläddra till Polaris. Låt teleskope gå till den och använd nu stativskruvarna för att få den mitt i bild. Efter detta, esc 4ggr-utility-pil ner 2ggr och välj park scope. Här måste man tyvärr stänga av och sedan sätta igång igen.

Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 9.55

Huvudproblemet kan ju också handla om att monteringen inte trackar som den ska, precis som du var inne på. Men om du nu tittar på din bild på M81 så ser man där att du fått en bättre tracking med rundare stjärnor. Det tyder ändå på att monteringen gör vad den ska och att du här fått en bättre polaxeliställning. Då ser man också mer tydligt effekten av en oflat bild, stjärnorna i hörnen sträcks in mot bildcentrum. Minst syns den effekten upp till vänster, ett resultat av att kamerasensorn inte ligger exakt mitt i strålgången. Jag skulle här gissa på att det handlar om att teleskopets linser inte är perfekt injusterade, alltså ingen man kan göra något åt. Men om bilden hade varit flat hade den lilla effekten knappast märkts.

Jag är i Blekinge just nu, hälsar på min mamma. När jag kommer hem ska jag sätta mig ner och pröva lite "tricks" på den här bilden, så får vi se om man inte kan trolla bort de där sträckta stjärnorna. :-)

Kommentar av Mats Olsson den 18 Oktober 2015 kl. 9.44

Ok, då är det inget konstigt där. Och med den monteringen kan du knappast få någon rörelse mellan de bägge teleskopen, de måste ju sitta rimligt fast. Då ska jag försöka mig på en analys efter bästa förmåga. Det blir ett långt svar så jag får skriva i flera meddelanden:

Vad jag kan se så har du flera saker som ger ovala stjärnor. Troligen handlar det i första hand om att polaxeln inte hamnar rätt. Jag tror att det står för huvuddelen av problemet, men det är en gissning. Om du sedan tittar lite mer noga i hörnen på bilden ser du att sträckningen är störst upp till vänster och ner till höger, inte så mycket i de andra hörnen. Det beror på att bilden inte är helt flat. Även med F9 kommer detta fram till liten del. Jag vet inte om det finns någon lämplig flattener för F9, den ska ju vara väldigt svag i sin effekt då.

Kommentar av Jonas den 18 Oktober 2015 kl. 6.20
Oj, blev lite skrivfel där, missade en nolla, jag kör med celestrion 800mm guidescope. Det sitter monterat ovanpå vanliga telescopet i justerbara ringar.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor