NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Lägger upp min februari-version av M42. Målet med denna bild var att i första hand lära mig lägga ihop två lager i GIMP med olika exponeringar för att fixa den överexponerade kärnan.

För den långa exponeringen valde jag ut 8st 300sekunds-exponeringar, alltså 40 minuter. För den korta blev det 10st 5-sekunder.
För att vara ett första försök är jag rätt nöjd med själva nebulosan och att jag har behållit kärnan hyfsat bra.
Däremot är kringliggande stjärnor dåligt återgivna, både till färg och form.

Nu använde jag bara 40 minuter av exponering men det är enbart RGB från ASI295MC'an, inga filter, fotade från en rätt mörk plats utanför Skellefteå (Bortle 3-4?) så med mer exponering så... . Lyckades dock inte få fram allt det blåa (syret?) i M42 i bildbehandlingen på ett bra sätt. Finns mycket att lära här :) !

Planerar att köpa in några filter av olika typ till nästa säsong för att se om/hur det kan förbättra resultatet.

Hoppas hinna avsluta säsongen med mer exponering på Hästhuvudet samt Plejaderna och månen.

Visningar: 42

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Håkan Wahlberg den 5 Mars 2020 kl. 13.28

Tack för era kommentarer!

Jag fortsatte processandet i Capture One som har (enligt mig) bättre färghantering än Gimp och lyckades klämma ur mer ur blå-kanalen. Så data finns där, bara man vet hur.

Det ger mig också ett kvitto på att mitt val av en färgkamera istf en mono är rätt för mig och mitt sätt att fota. Har sett många på Astrobin som fotar med denna färgkamera plus smalbandigt så det går och blir min variant också, till hösten då jag har köpt in lite filter.

Färg får jag fota utanför stan, men det blir max 3-4 timmar innan fötter och fingrar domnar. Vissa kan ju inte gå och lägga sig och sova, haha! Och sen komplettera med smalbandigt vid behov hemifrån garaget en annan kväll. Lite varmare att sitta där.

Hoppas nu på en bra mars som avslutning!

Kommentar av Arvid Emtegren den 5 Mars 2020 kl. 9.49

Snyggt! Det ser ut att finnas en del blått i bilden ändå. Och kärnan ser fin ut. I många bilder är den för svag så bilden ser platt ut, men du har fått den lagom ljus tycker jag.

Att få bra färg på stjärnorna är bland det svåraste tycker jag. Jag har försökt att ta stjärnorna från en separat stack med kortare exponeringstid i mina senaste bilder, men det är svårt att få det bra.

Kommentar av Ulf Jonsson den 5 Mars 2020 kl. 9.07

Det ser ju jättebra ut så långt. Så bra var inte mitt första försök med M42 ;)

Kommentar av Håkan Wahlberg den 5 Mars 2020 kl. 8.51

Simon: Mitt bästa/enklaste tips hittade jag hos min favorit Trevor Jones på Astrobackyard. Visserligen använder han Photoshop, men principen är den samma.

Kommentar av Simon Holmberg den 5 Mars 2020 kl. 8.02

Fint Håkan! Centrum blev väldigt bra exponerat och ihopsatt med den övriga nebulosan. Måste själv prova en sån här exponering nån gång. Jag använder också GIMP, hittade du nå bra tips där ute på internet som beskrev hur man ska gå till väga för att slå ihop dom två lagerna med GIMP? 

Kommentar av Michael Holmgren den 4 Mars 2020 kl. 19.19

Det ser riktigt lovande ut, fina detaljer i kärnan, ska själv pröva olika lager men det blir väl till nästa säsong. Det har varit en kort men väldigt lärorik säsong hittills.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor