NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Ett försök på Plejaderna för några veckor sen. Vart inte alls nöjd, hade hoppats på få fram lite mer nebulositet. Kan väl bero på att 1 minuters subs inte är tillräckligt med en 72mm f/6 och att den fotades under ganska mycket ljusföroreningar. Men det kan ju bara bli bättre!

120x60s

Visningar: 18

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Simon Holmberg den 21 Mars 2020 kl. 12.01

Tack Per för tipset. Nebulosan fanns där i skuggorna men jag tyckte den blev allt för brusig då. Men ska prova göra en ny behandling här framöver! 

Kommentar av Per Johansson den 20 Mars 2020 kl. 10.38

Kolla min kommentar till Michael, dur säkert oxå massor med nebulosa gömt i "skuggoorna". 1min exp använder jag alltid vid bredband. Ger lite mer brus än längre subexponeringar men signalen, själva ljuset, ska inte vara nån skillnad. Med korta exp kan man dra upp iso;n nåt steg kanske till 3200. De flesta kameror har mindre brus på högre iso. 

Kommentar av Simon Holmberg den 20 Mars 2020 kl. 10.13

Jag har märkt att det är stor skillnad på bilden om man kollar från mobilen eller datorn. Från mobilens skärm syns det knappt någon nebulosa alls och bra mycket mörkare bild. Från datorskärmen syns det betydligt mycket mer detaljer och ljusare bild.  

Kommentar av Michael Holmgren den 20 Mars 2020 kl. 7.16

Det var svårare än jag trodde att få fram den där riktiga nebulositeten. Mina 300s visar lite mer nebulositet men bara efter ganska mycket redigering.

Kommentar av Arvid Emtegren den 20 Mars 2020 kl. 7.03

Man ser ju en hel del blått där bakom, det kanske går att tvinga fram lite mer med bildbehandlingen? Annars är reklektionsnebulosor svåra där det finns mycket ljusföroreningar. Smalbandsfilter hjälper ju inte, men ett ljusföroreningsfilter skulle nog kunna öka kontrasten en del.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor