NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2019-12-27
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MC Cool
76x60 s

Jag har fortfarande problem att få ordning på mina färger, tycker inte att det finns något rött alls i bilderna nästan. Börjar misstänka att IR-filtret spökar, tyckte det blev annorlunda när jag gjorde lite tester utan det. Kanske ska prova helt utan filter nästa gång?

Visningar: 125

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Mats Olsson den 31 December 2019 kl. 20.43

Som Per säger så är det ju inte självklart hur rött det ska vara. Jag tycker nog att du har fått en fin röd ton i nebulosan. Och när det gäller utbrända stjärnor så är nog ett H-alfafilter lösningen. Jämför med min bild som jag tog för ett par år sedan. Då får man mer kompakta stjärnor, plus mer djup och dynamik i nebulosan. http://matsolsson.net/Astrobilder/Nebula/NGC2244.html

Kommentar av Arvid Emtegren den 31 December 2019 kl. 17.44
Ja, jag har ett STC duo här som jag ska prova vid tillfälle. Måste bara få in det i strålgången på något sätt. Undrar lite hur färgen på stjärnorna blir då.
Kommentar av Per Johansson den 31 December 2019 kl. 10.43

Nebulosor är svåra att stretcha så mycket som behövs för stjärnorna blir fula då. Lösningen är ett filter tex Baader uhc ccd eller ännu bättre nåt av dom nya duo filtren. En star removal i posproc gör oxå att man kan framhäva nebulosan mer. 

Kommentar av Arvid Emtegren den 31 December 2019 kl. 10.25

Tack för tips Ulf.

Den är stackad med DSS, sedan har jag kört lite Pixinsight (främst "Photometry-Based Color Calibration") och Photoshop. Men det kändes nästan som jag fick "fuska" fram det röda. Kollade på andra bilder innan också, bland annat din, och färgerna varierar ju stort som du säger.

Kör jag längre än 60s här tycker jag att jag bränner ut för många stjärnor (f/2). I förra bilden (Virgohopen) körde jag med 3 minuter, men det är ju färre starka stjärnor i det området. Jag guidar med en Evoguide 50ED och ASI174MM mini. Inte främst för att jag behöver guida vid 60s, utan för att jag vill köra med "dithering".

Kommentar av Ulf Jonsson den 31 December 2019 kl. 10.10

Det är inte lätt det där med färger. Om jag förstått det rätt är din ASI1600MC "färg-versionen". Vilket program använde du till stackningen och bildbehandlingen? Du har ju stackat 76 bilder. Har du provat var gränsen går för längre exponeringar? Med EQ-6 borde kanske testa om du kan få ut mer tid på varje bild. Effekten på S/N med flera exponeringar minskar ju över ca 20 st, så det lönar sig dåligt med fler. Guidar du EQ-6 och i så fall med vad?

Jag fotar ju än så länge bara med DSLR så jag får ju också "dra" i färgerna vid framkallningen. Frågan är ju, vad är rätt färger? Jag brukar googla fram ett antal olika bilder på objektet för att jämföra och bilda mig en uppfattning om vad jag tycker är rätt. Du har ju bra rött i din bild tycker jag. Jämför med den som jag har lagt upp. http://storage.ning.com/topology/rest/1.0/file/get/2409431230?profi...

Kommentar av Arvid Emtegren den 31 December 2019 kl. 5.49
Tack Simon. Monteringen heter Sky-Watcher EQ6-R.
Kommentar av Simon Holmberg den 30 December 2019 kl. 23.32

Härlig bild! Vad för slags montering använder du?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor