NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Norrsken 30/8.
Det blev ett hyfsat norrsken på fredagskvällen och det ovanliga var att man kunde få med ovan ligt mkt. röda och lila stråk I bilderna.

Visningar: 131

Album: Norrsken

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Göran Fredriksson den 24 September 2013 kl. 8.05

Haha, jo jag såg att du hade skrivit tidigare men misstänkte att du surfat runt på sidan och hittat den igen! Roligt sammansträffande att du skrev samma sak!

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 24 September 2013 kl. 2.10

Hej Göran!

Fan vad lustigt , jag spanade in bilden i går och gillade den och skrev rent spontant "Snyggt Göran". Nu ser jag att jag kommenterat den tidigare och skrev exakt likadant bortsett från att jag använde versaler i snyggt.

Men det bevisar ju bara att det är en dubbelt så snygg bild! GRATTIS det är den värd! :-)

Kommentar av Göran Fredriksson den 23 September 2013 kl. 11.29

Tacka r Jerry! :)

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 23 September 2013 kl. 9.35

Snyggt Göran!!!  :-)

Kommentar av Göran Fredriksson den 2 September 2013 kl. 14.09

Tack Jerry!

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 2 September 2013 kl. 2.56

SNYGGT Göran!!!  :-)

Kommentar av Ulf Jonsson den 1 September 2013 kl. 21.30

Jag kör faktiskt ofta med oändlighetsmärket, korrigerad när jag har tillgång till en stark stjärna. Då vet jag hur mycket vid sidan av strecket jag ska ställa den. Sedan brukar jag blända ner några steg för att få bättre skärpedjup och mindre förvrängning i kanterna. Ju bättre skärpedjup ju mindre kritisk fokusering. Det har funkat bra för mig. Sedan kollar jag naturligtvis också med LiveView och max ISO.

Kommentar av Erik Berglund den 1 September 2013 kl. 20.52

@Göran

Ja kitobjektivet räcker inte långt vid astrofoto. Jag upplevde ofta att bilderna blev något suddiga i mitt. De saknade liksom den där riktiga krispigheten man får med fasta brännvidder.

Jag använder LiveView flitigt vid längre brännvidder och det fungerar bra. Ett problem med ett riktigt vidvinkel är att både apertur och brännvidd är så små att även de ljusstarkaste stjärnorna som tex. Vega inte syns i LiveView. Det dög inte heller att ställa in objektivet på oändlighets markeringen. Kanske är det senare ett kalibreringsproblem från fabrik. Hur som helst blir det svårt om man befinner sig ute på landet utan några avlägsna markobjekt som gatubelysning eller liknande att fokusera på.

Kommentar av Göran Fredriksson den 1 September 2013 kl. 19.54

@Erik:

Det var just att skärpan inte var bra i kitobjektivet som gjorde att jag köpte mitt 17-55. Kitobjektivet hade 18-55 så brännvidden var i princip den samma men skärpan är det stor skillnad på. Sen är det givetvis en stor fördel ha ett snabbare objektiv när man fotar norrsken och där märker jag också en stor skillnad. Kitobj. hade ju 3.5-5.6 medans det nya har 2.8 rakt igenom. Ljusstarka stjärnor blir ofta lite trekantiga med full bländaröppning men det spelar sällan så stor roll vid norrskensfoto tycker jag. Då är det viktigare för mig att få med skenet så bra som möjligt.


Jag har nog inget bra tips för inställning av skärpan på ett vidvinkelobj. då jag aldrig ägt något.
När jag använder mitt 17-55 brukar jag ställa in skärpan på Vega, Jupiter eller månen i första hand och då använder jag liveview. Om dessa inte finns tillgängliga så använder jag mig av en mast ca 1-1.5km härifrån med en rödtopplampa och även då med hjälp av liveview.
Jag förstorar bilden det som går (10x) på min liveview och ställer sedan in skärpan manuellt (alltid med autofokus avstängt). Jag passerar skärpeläget flera gånger för att kunna hitta ett bästa skärpeläge.
Är det svårt att använda liveview när du använder ditt vidvinkelobj.?
Vilket objektiv är det du har?
/Göran

Kommentar av Erik Berglund den 1 September 2013 kl. 19.21

Tack för info:n Göran! Du har lyckats riktigt bra både med fokus och exponering. Jag har ett 14mm vidvinkel liggandes hemma som jag tyvärr inte lyckas fokusera stjärnorna med riktigt. Har du något tips hur man får skarpa stjärnor i ett vidvinkelobjektiv?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor