NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Ulf Jonssons blogg -- Oktober 2008 arkivera (6)

Nytt fotoförsök

Det var jättefina förhållanden på Högheden igår kväll (26/10). Försökte få min autoguider att fungera. Det lyckade bättre än förra gången men inte fullt ut. Kalibreringen slutfördes inte så guidningen påbörjades aldrig. I stället gjorde jag några exponeringar med manuell guidning men de visade sig inte bli något vidare. Jag lägger upp en av bilderna (M 31) på bildforum för att eventuellt kunna följa utvecklingen (om det blir någon).Det var fint väder fram till ca 0030 då slöjor… Fortsätt

Tillagt av Ulf Jonsson den 27 Oktober 2008 kl. 22.09 — Inga kommentarer

Fotograferingsförsök

Tisdagen 21/10 gjorde jag första försöket med guidad fotografering med hjälp av den autoguider, QCam-5, som jag köpte av Christer under NSP 08. Försöket misslyckade skändligen. Jag lyckades inte få datorn att kommunicera med teleskopet och kameran. Alternativet, manuell guidning, fungerade inte heller eftersom knappcellsbatterierna i guideokularet var slut (glömt att stänga av antar jag). Jag provade med korttidsexponeringar (20 sekunder vardera) av M 45 (Plejaderna). Stackade 18 exponeringar… Fortsätt

Tillagt av Ulf Jonsson den 25 Oktober 2008 kl. 8.29 — 1 Inlägg

Älvsbybladet

Det har varit ganska lugnt på NSAA-sidan sedan stjärnträffen. Kom gärna in med diskussioner, bilder, synpunkter så att vi håller nätverket igång. Läs gärna artikeln som Elisabet skrev om NSP 08 och om Internationella Astronomiåret 2009. Jag tycker artiklarna var bra. Vad tycker ni?
/Ulf

Tillagt av Ulf Jonsson den 16 Oktober 2008 kl. 21.22 — 4 Inlägg

Högheden 11/10

Observationsplats Högheden är nu under upprättande.

Stativen för FLT-110/M-80 respektive N11 är uppställda. Mycket måne och lite norrsken. Tyvärr drog molnen in (som vanligt?) och förstörde det hela. Vi tröstade oss med en burk surströmming m tbh i stället.

/Ulf

Tillagt av Ulf Jonsson den 11 Oktober 2008 kl. 21.08 — Inga kommentarer

Observationsplats Högheden

Jag har idag fått klartecken från styrelsen i ÄFK att jag får disponera en av småstugorna som bas för mina observationer under hösten och vintern. Stugorna är normalt inte uppvärmda men jag kommer att slå på värmen vid de tillfällen jag ska vara där ute. Om någon känner för att följa med på en observationskväll därute kan man höra av sig till mig.
/Ulf

Tillagt av Ulf Jonsson den 10 Oktober 2008 kl. 13.23 — Inga kommentarer

DVD om Norrsken

Idag har jag pratat med Peter C som skulle kolla om den DVD vi skulle ha sett fungerade på en annan dator - och det gjorde den. Således finns det kanske möjlighet för fler att se den innan jag skickar tillbaka den till Kiruna.
/Ulf

Tillagt av Ulf Jonsson den 2 Oktober 2008 kl. 16.24 — 2 Inlägg

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor