NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Östersund, 23 april 2012

Text och foto Göran Strand


Mitt första besök hos Hans och Berit på TeleskopService blir minnesvärd på många sätt. Inte bara för den mytomspunna soppan som bjöds på träffen, utan också för en spännande utflykt och nya bekantskaper.


Jag anlände redan på torsdagen med flyg från Östersund. Hans mötte upp mig på Landvetter flygplats och vi åkte hem till deras hus i Hulta. Väl där gjorde vi först ett besök i Hans vackert belägna observatorium som ligger uppe på en liten kull i närheten av huset. Efter en stunds vandring på en ringlande stig genom skogen, dök till slut en grön kupol upp. Hans har gjort ett fint bygge med stilfull inredning och allt känns omsorgsfullt genomtänkt och genomfört. Tyvärr tillät inte vädret några observationer, det får bli en annan gång.


Hans Almgren poserar framför sitt observatorium


Efter en trevlig kväll hemma hos familjen Almgren, skjutsade Hans ut mig till mitt boende på Kvarnen i Hyssna. Det är ett pensionat som är beläget vid en gammal kvarn som är mer än 150 år gammal. Hela anläggningen ligger väldigt idylliskt i gammal lantlig miljö.


Pensionat Kvarnen i Hyssna


Dagen därpå, fredagen den 20 april, var det så dags för TS-dagen. Ett 40-tal besökare anlände och programmets första punkt var ett besök på Onsala Rymdobservatorium ute på Råö. Efter en gemensam busstur på ca 30-40 minuter så anlände vi till ett lite regnigt och gråmulet Råö. Där möttes vi av en leende Robert Cumming som bjöd in oss i huvudbyggnaden för att berätta om verksamheten och forskningen som bedrivs på stället.


Robert Cumming på Onsala Rymdobservatorium.


Robert Cumming berättar om vad som sker ute på Råö.


Därefter fick vi en guidad tur runt de olika radioteleskopen. Dels de båda gamla parabolerna på 20 och 25 meter, men även till den nya LOFAR-stationen. Kanske inte lika imponerande att titta på, men resultaten lär bli det. Vi besökte också utställningsdelen på Råö där vi fick se historien kring stationen och universums tillkomst och uppbyggnad.


Det nya LOFAR-stationen vid Onsala rymdobservatorium.


Väl tillbaka i TeleskopService lokaler bjöd det på fika i forma av hembakta bullar och smörgås. Det värmde gott efter den lite ruggiga turen ute på Råö. Fikat övergick sedan till allmänt mingel och shopping i TeleskopService välsorterade butik.


Mingel och shopping i TeleskopService butik.


Vid sjutiden på kvällen var det så dags för middag. Till min stora glädje bjöds det på soppa. Jag hade tidigare läst att den är väldigt omtyckt av de som besökt TS-dagen tidigare, och visst var den god, fantastiskt god.


En välsmakande soppmiddag med bröd.


Efter middagen var det min tur att föreläsa om mitt nattfotograferande. Det var första gången jag föreläste inför amatörastronomer, så det kändes extra kul att vara bland likasinnade. Jag hoppas jag lyckades inspirera några att ibland lämna teleskopen hemma och ge sig ut i natten för att njuta av natthimlens fantastiska skönhet.


Nästa föreläsare var Harald Kolderup från Norge. Harald berättade om hur Spektroskopi går till och hur man med relativt enkla medel kan mäta till exempel planeters rotationshastigeter och stjärnornas olika beståndsdelar. En väldigt intressant föreläsning av Harald och inspirerande att se vad som går att göra inom detta område.


Tyvärr tillät inte vädret några observationer på kvällen, men vi hade i alla fall det väldit trevligt inomhus med många intressanta samtal om astronomi och utrustning. Sammantaget en väldigt kul träff där jag lärde känna många nya bekantskaper. Kul också att få ansikten på människor man lärt känna via Internet.


Hans och Berit Almgren på TeleskopService.


Stort tack till Hans och Berit för deras gästfrihet och för en väl genomförd träff. Jag kan varmt rekommendera ett besök på nästa års TS-dag.


Länkar att besöka


TeleskopService Norden AB

http://www.teleskop-service.se

Onsala Rymdobservatorium

http://www.chalmers.se/rss/oso-sv

Visningar: 76

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Per Johansson den 23 April 2012 kl. 15.46

Tack för en intressant reseskildring. Alltid kul att se vad som händer på dom träffar man inte kan ta sig till.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor