NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Då var man ut och övade polinställning för 2:à ggn igår, och som newbe så gick de väl så där. La märke till att monteringen är väldigt känslig, vet inte om de beror på att jag inte har originalstativet och fästet till det. Fick in vad jag tror var polstjärnan i ringen i polsökaren, sen ändrades ju alltihopa när jag skulle dra åt bottenskruven på monteringen. Fick försöka kränga tillbaka polstjärnan i läget igen, men gav upp och lät den vara en bit ifrån tillslut. Behöver få tag i en passande stativplatta, som har den där pinnen man finjusterar teleskopet med. Min montering är ett Vixen Spdx. Nån som har tips eller idéer på vad jag kan använda eller köpa, så jag får det här att funka?

Visningar: 88

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Kikki den 8 April 2013 kl. 20.14
Hihi, ja så lätt ger jag inte upp :)
Kommentar av Ulf Jonsson den 8 April 2013 kl. 20.13

Det är bra Kikki. Du har rätt inställning. :)

Kommentar av Kikki den 8 April 2013 kl. 18.00
Blir nog att vänta framöver sommaren med piren isåfall, trästativet hade 2-4 veckors leveranstid, och jag gillar inte att vänta. Har ju precis börjat med detta, så nu ska de ske, annars hinner jag nog tröttna. Ska prova bussa upp det här stativet så de inte tippar på en gång jag lossar på bottenskruven, kanske blir en förbättring bara av det, testar ikväll, ack den som ger sej ;-) Blir stjärnklart inatt!
Kommentar av Kikki den 8 April 2013 kl. 13.13

Tittade på ett Berlebach trästativ för lite över 3000:-, men då överväger man ju om man inte ska köpa beg goto montering ist och lägga på en tusing till?

Kommentar av Urban den 8 April 2013 kl. 12.54

Om du ska fota så är ett stabilt stativ guld värt. Kör själv med ett Berlebach som jag är mycket nöjd med. Men har du möjlighet så är en permanent pir inte så dumt. Du behöver bara göra en noggrann polinställning. Sen är det klart. 

Kommentar av Kikki den 8 April 2013 kl. 11.39
Har fått fram info om att stativet passar från cg5 och orion svp monteringar, om ni vet av nåt så är jag intresserad.
Kommentar av Kikki den 8 April 2013 kl. 10.29
Gulliga du va du är hjälpsam, ja en gjuten pir skulle ju faktiskt kunna vara ett alternativ att prova på.
Kommentar av Erik Berglund den 8 April 2013 kl. 10.24

Funderar du på att gjuta en egen pier så finns denna sida: http://www.pierplates.com/index.html

Kommentar av Kikki den 8 April 2013 kl. 10.02
Testade ändå att fota, och testade med ett 50mm objektiv på. Hade inte så stora förhoppningar, fick lååååånga låååånga fina startrails, då visade det sej sen att jag körde fel motor, hihi ;-) Fick till en bild, då tog kamerabatteriet slut. Gick in tog en kopp te, för att gå ut igen, då hade disiga moln täckt nästan hela himlen. Så för mej gick de väl inte som jag ville igår... :/
Kommentar av Erik Berglund den 8 April 2013 kl. 10.02

Det är viktigt att monteringen fungerar som den ska om man ska lyckas bra med polinställningen. Polinställning är tillräckligt besvärligt som det är även på en fungerande montering:) Astrofoto ställer betydligt högre krav på monteringen än för enbart visuellt bruk. Det kanske går att få tag på stativ och platta begagnat. Prova att annonsera på www.astronet.se. I längden kan det ändå löna sig att köpa en ny eller bättre begagnad montering som Sky-Watchers EQ5 eller EQ6. Dessa används av många astrofotografer.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor