NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Första (riktiga) försöken med min nya Skywatcher Evostar 80ED

Förra veckan var det dags. Monterade upp min i våras inköpta Skywatcher Evostar 80ED och ett HEQ5 Pro.

Platsen blev min egen AstroBackyard , dvs garaget på Kanalgatan, mitt i Skellefteå! Här jag både ström, vatten (och värme med tanke på vintern). Inte bästa horisonten kanske men ett hyfsat söder-väster-norr läge så är objekten bara tillräckligt högt på himlen så finns det mycket att testa.

Första kvällen gick åt till att testa polinställning, lite drift alignment och 1-2 star alignment. Goto-funktionen fungerade klockrent. Kul!

Andra kvällen riggade jag upp en Raspberry PI3 som wifi-hotspot på monteringen. Vill kunna styra kamera och monteringen från en laptop. Använder kstars, ekos samt indilib som server. Första testerna fungerade bra så det finns hopp om detta sätt att jobba, speciellt om jag senare vill börja autoguida, autofokusera etc, ja överhuvudtaget automatisera hela förloppet.

Nå, eftersom kameran (Sony A7II) var monterad så testade jag slutligen några snabba skott på M13 då den låg bra till. Nu var det inte en tillräckligt mörk himmel än så det blev bara 5 st 30sek, ISO800 utan filter och 5 st med UHC-filter. Inga kalibreringsbilder överhuvud taget. Mest på prov för att se om det överhuvudtaget kan vara möjligt att fota från denna upplysta plats.  Stackade sedan de 5 UHC-bilderna i DSS samt lite filande i Capture One. Resultatet blev detta:

Jaja, ingen kanonbild jämfört med era bilder men nästa gång skall jag lägga mer tid på fotandet, testa längre exponering, ISO, antal osv. För att inte tala om efterbehandlingen!! Skall även kolla ett CLP-filter jag har och jämföra med UHC. Visst, den omoddade Sony-kameran är ju inget hit då det gäller astrofoto men jag tänker köra med det jag har just nu och lära mig av alla misstag jag kommer att göra. Sen får jag se hur jag går vidare.

Hoppas vi träffs i Kiruna om en månad så ni kan ge mig goda råd :) !

Visningar: 121

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Ulf Jonsson den 28 Augusti 2019 kl. 21.38

Det bådar gott för framtiden Håkan :) Lycka till!

Kommentar av Urban den 28 Augusti 2019 kl. 19.40

Det där ser riktigt lovande ut. För att vara ett testskott är det riktigt bra. Ska bli intressant att se hur du utvecklas.

Kommentar av Per Johansson den 28 Augusti 2019 kl. 5.53
Ja, sant, himlen är ju inte helt mörk än. Din bild är nog den tidigaste deep sky bilden från Skellefteå.
Kommentar av Håkan Wahlberg den 27 Augusti 2019 kl. 18.21

Tack Per.

Jo, UHC-filtret vill jag testa mest för att se skillnaden med och utan filter med tanke på ljusföroreningarna men även för att himlen inte var så mörk. Utan filter blev bakgrunden betydligt blåare, en tydlig skillnad i histogramet.

Kommentar av Per Johansson den 27 Augusti 2019 kl. 18.00

Du har ju lyckats väldigt bra för att vara första bilden! Stjärnorna är punktformiga och skarpa så fokus och poljustering har funkat, dom kanske två svåraste momenten. Även bildbehandlingen är bra med väl avvägning mellan bakgrundsljusstyrka och brus.

UHC filtret är ju mest för nebulosor så tveksamt om du vinner nåt att använda det på en stjärnhop. Men det beror lite på typen, vissa UHC är väldigt bredbandiga och kan funka som ljusföroreningsfilter även för stjärnhopar.

En riktigt bra start måste jag säga!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor