NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Igår den 7 sept blev det premiärfotande på min nya pir/stolpe. Den är ett lyft på två sätt: behöver inte justera om polaxeln och den är så hög att man kan jobba i behagliga positioner. Ibland behövdes en pall för att nå toppen på refraktorn. Nackdelen var att jag insåg hur dålig min montering är. Jag trodde bättre poljustering skulle göra att jag kunde exponera längre men det (o)periodiska felet tar överhanden. Jag använde motsv 1440mm brännvidd och mindre än en på fem st 1 min exp var utan drift.

Bahtinovmasken var återigen en hitt. Tre testbilder behövdes för att få fokus. Ett fokalförhållande på F9 hjälper förståss till oxå.

Det var en varm fin kväll men mycket fukt i luften gjorde att Vintergatan slutade vid Albireo. Kallare höstnätter brukar den löpa nästan ner till horisonten. Medan kameran fotade svepte jag med en 7x35 och fick syn på en asterism som utan tvekan var "klädhängaren". Det är inte ofta stjärnmönster/stjärnbilder ser ut som vad de heter.

Skön start på astrosäsongen!

Visningar: 29

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Per Johansson den 8 September 2010 kl. 7.52
Det är en 90-tals CG-5;a som jag köpt av Urban. Man skulle önska mindre periodiskt fel och gärna en montering med Periodic Error Correction.
Objektet ifråga var M27 och jag har inte hunnit sigma stacka den, gjorde bara en vanlig add för att se vad jag fått med. Det är alltid lika spännande att se bilden första gången. På varje sub kan man bara ana lite ökat brus på en fläck men stacken visar iallafall M27 vanliga form och färg (mest blått). Jag hoppas hinna ta lite fler subbar nu när jag är varm ikläderna igen (alltid ett visst igångkörningsstrul)
Kommentar av Göran Fredriksson den 7 September 2010 kl. 20.35
Övervägande fördelar som jag ser det! Roligt att piren funkade som du tänkt och tråkigt att monteringen inte var lika bra.
Är det en alt-az montering?
Vilket objekt var det du fotade?
Kommentar av Anders Wettergren den 7 September 2010 kl. 17.30
Kul. Nu väntar vi bara på bildexempel. Hälsningar Uffe, på besök hos Anders via hans inloggning.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor