NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Det var mycket måne igår men i övrigt hyfsade förhållanden. Dags att testa utrustningen. Jag tog några bilder/sekvenser med två Celestron kameror, Nightscape respektive NexImager 5. Mer om detta senare. Jag var också intresserad av att ta ett större objekt (M45) med D700 och ODK med den nya monteringen utan guidning. Jag samlade ihop ett antal 6 minuters och några 10 minuters exponeringar. Totalt blev det 64 minuter. Runda stjärnor - HURRA!

Sedan insåg jag att jag glömt att glömt att ställa upp ISO från 200 till 800. De sista bilderna blev med ISO 800. Det blev ju hyfsat brusfria bilder men inte blev det mycket av nebulositeten.

Man lär sig för varje gång.

Visningar: 118

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Tomas Wikander den 29 Oktober 2012 kl. 11.31

Den blev riktigt snygg ändå! Skulle man bokföra alla sina misstag, gjorda i samband med astronomiska övningar, skulle det bli en lååååång bok. Själv har jag försökt att göra checklistor, men det hjälper inte eftersom autopiloten ändå går in och kör autonomt :-)

Kommentar av Per Johansson den 27 Oktober 2012 kl. 7.38

Jag kan tillägga att jag schabblade ordentligt senaste fototillfället. Fick in en reflex som jag observerade först efteråt - alla bilderna var förstörda!

Kommentar av Per Johansson den 27 Oktober 2012 kl. 7.36

Du fick till en fantastiskt fin bild i alla fall! Lång brännvidd ger gamla objekt en ny look.

Skulle vara intressant att göra ett test med olika ISO och långa exponeringar. Vissa hävdar att ISO 200 är bäst, men de allra flesta verkar använda 800-1600. Jag tror mer på dessa. Sen skiljer det sig säkert mellan 4/3, apsc och fullformat. Om du har två lika långa exponeringar på 200 och 800 kan du väl prova att stretcha dom riktigt ordentligt men lika mycket och se vilken som visar mest detaljer i förhållande till brus. Du kan tex använda curves i PS och spara kurvan mellan bilderna för att få lika mycket stretch.

Kommentar av Göran Fredriksson den 26 Oktober 2012 kl. 7.17

Ja, det är lätt att glömma någonting av alla de saker man ska ha gjort som kamerainställningar eller att sätta i strömkabeln.
Det är mycket man måste komma ihåg, det har hänt att jag ställt upp kameran för att ta bilder av norrsken men missat att koppla över på manuell fokus vilket gjort att alla bilder är jättesuddiga och det är bara radera dom!

Kommentar av Ulf Jonsson den 26 Oktober 2012 kl. 7.08

Jag är ute i obset alldeles för sällan. Jag upptäckte när jag var klar att jag missat en 10 min exponering pga att batteriet i kameran tog slut. Jag hade glömt att sätta i external power.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor