NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

På julaftonskvällen provade jag mitt nya 45mm objektiv. Jag fotade Orion medans den låg i en lucka mellan en tall och grannens skorsten, ca 22:30. Jag fick bara 15 bilder innan UHC filtret på fronten av objektivet immade igen. Idag, Annandan, processade jag bilderna och ser ett konstigt svagt grönt sken 1/3 från Betelgeuse på linjen mellan Betelgeuse och Gamma Orionis. Jag kollar den första och sista bilden i stacken (15 min mellan dessa). Den har flyttat sig lite i förhållande till stjärnorna! Kan det vara en komet? Blir lite knäsvag. Kollar i Skymap efter kometer eller andra djuprymdsobjekt men inget finns på denna position.

Här är en crop från första och sista bilden:

Bild 1 i sekvensen:

Bild 15 i sekvensen:

Den har rört sig alldeles lagom för att kunna vara en komet.

Men en misstanke föds att det kan vara en reflex från UHC filtret. Det har nämligen hänt en gång förut, men den gången var reflexen natriumfärgad från gatlyktorna i omgivningen, så den gick inte missta för nåt annat. Medans jag "framade" Orion tog jag en testbild, den var 3 min tidigare än bild 1 i sekvensen och med en aningen annan riktning. Om det är en reflex bör den ha flyttat sig oregelbundet i förhållande till de övriga bilderna. Denna bild är ej kalibrerad så den är lite brusigare och ej registrerad så den är lite vriden i förhållande till de övriga men utsnittet är nära nog detsamma (även lite oskarp pga rörelseoskärpa från avtrycket):

Tyvärr har "kometen" inte följt en rak linje och flyttat sig mer på de tre första minuterna än på de 15 följande så slutsatsen blir att det är en reflex. Surt, men det var spännande en stund...

Visningar: 114

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Ulf Jonsson den 26 December 2011 kl. 19.53

Spännande Per. Visst är det kul med ett pulsslag extra emellanåt ;) Jag samlade reflexer av M45 en hel kväll innan jag insåg att man inte ska ha skylightfilter på när man fotar piggyback.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor