NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

15/3:
Jag och Isak (13 årige sonen) åkte upp i byn, som har bättre sikt västerut än hemma på gården, för att se om vi kunde få se en skymt av kometen Pan-STARRS.

Vi var på plats ´strax efter kl. 18 och vi ställde oss på uppfarten till en av "bygrannarna" hus.


Jag ställde upp ett stativ och hade både kamera och kikaren 25x100 med mig.
Det var ljust fortfarande i väster men vi försökte ändå att få syn på kometen, dock utan att lyckas.

När vi nästan var på väg at ge upp så försökte jag ytterligare en gång och nu hittade jag kometen ganska precis där jag tidigare sökt.. Klockan var nu ungefär 18.45 om jag minns rätt.

Både jag och Isak kolla genom kikaren och det var ingen tvekan om vad vi såg i okularen, svansen gick tydligt att se och kärnan var ljus och fin.
Jag bytte och monterade på kameran på stativet och försökte få med den på bild men det blev bara en svag antydan till komet på bilderna. Ska kolla under veckan om det är någon av dom som duger att lägga upp.

Både jag och Isak tyckte att det var kul att vi fick se den och extra kul är det eftersom Isak denna har redovisning i skolan om just astronomi, det blir i morgonkväll (tisdag) så det blir spännande att höra vad "fröken" tycker om det.När vi väl kom hem står min fru i telefon med just den granne vars uppfart vi lånade och undrade om jag var hemma.
Han hade nämligen sett några "tveksamma typer" som ställt upp grejer på uppfarten (uppfarten är väldigt lång och vi stod ca 100m från huset) samt gått in och ut ur bilen med jämna mellanrum.
Om det inte var jag som var nere vid vägen så skulle han nog gå ner och kolla vad det var på gång :).

Synd att han inte kom ner, då hade han fått se kometen han också!

 

/Göran

 

Visningar: 66

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Kikki den 6 April 2013 kl. 19.20
Jag skulle fota vintergatan, och fick med Pann-Starrs på köpet utan att veta om det. Skulle zooma in bilden för att kolla focus, och blev glatt överraskad :) Där var den ju, och när jag tittade lite noggrannare på himlen så såg jag den även visuellt, helt fantastiskt.
Jag trodde bara man kunde se PS strax efter solnedgången. Hade kollat flera kvällar utan resultat innan, och sen när jag gett upp hoppet så bara fanns den där hihi, lycklig tjej ;)
Kommentar av Per Johansson den 29 Mars 2013 kl. 21.32

29/3: Jag och 6-årige sonen Albin obsade kometen med hans Galileo scope, en refraktor med 50mm öppning och ett av mina okular som gav 20x. Den syntes väl men sonen var måttligt imponerad. Han tyckte det var roligare när han själv lyckades ställa in Plejaderna. "Massor av stjärnor!" Sen fångade han själv Jupiter med månarna.

Vi såg även ett svagt norrsken och räknade in 12 sateliter. En lyckad obsstund på Långfredagskvällen.

Kommentar av Per Johansson den 29 Mars 2013 kl. 16.39

Såg kometen både 23/3 och 28/8 i 7x35, ungefär vid 20.30-21.00. Jag upplevde den som bara lite svagare 28 än 23. Många verkar lite besvikna över PanSTARRS men under mina ca 25år som observatör har jag nog bara sett fyra kometer som är starkare:

Hale Bopp, Hyakutake, McNaught och Holmes.

 

Kommentar av Göran Fredriksson den 19 Mars 2013 kl. 9.08

Tog mig friheten att ändra rubriken på denna blogg.
Roligt att fler också lägger in sina observationer här, samlat är bättre!
/Göran

Kommentar av Ulf Jonsson den 19 Mars 2013 kl. 8.36

Kul att ni fick se den :)

Mitt första försök slutade med att jag inte fick se den förrän jag granskade bilderna i efterhand.

Igår kväll låg den så till att den var observerbar från observatoriet, visserligen i början bakon björktopparna, så jag "fuskade". Jag plockade fram koordinaterna från datorn och knappade in dem i handkontrollen till teleskopet och tryckte på ENTER. Voila! Där låg den, mitt i synfältet. Alldeles innan den gick ner kom den fram mellan björkarna och då fick jag några bilder som jag är ganska nöjd med.

En annan kul sak var att i förrgår, när det var så kraftigt norrsken, stod jag och Göran Strand samtidigt i Norrbotten respektive Jämtland och fotade och höll kontakt via telefon. Delad glädje är dubbel glädje :) och igår blev det lite samma sak med observation och fotograferande under "telefonkonferens" med Per och Urban. Kul igen! Vad gör man inte för att dela glädjen när vi bor så långt ifrån varandra.

Kommentar av Per Johansson den 19 Mars 2013 kl. 7.35

Hoppas det är ok att jag tränger mig in här. Kul att ha många obsar på samma ställe om man vill kolla tillbaka sen.

Jag och Urban åkte ut till Kanotudden i Ursviken där älven breddar upp till en mindre sjö och som gav en fin horisont åt väster. Vi var där från 18.30. Urban spanade med 8x56 och jag med kameran (40mm). Vi fick jobba en stund innan den började synas. Var nog närmare 19 innan vi fick syn på den. När himlen mörknar dyker den plötsligt upp och sen kan man inte missa den.

Vi kollade även med min 11x70. Från början upplevde vi svansen som ungefär lika lång som månen men efterhand det mörknade växte den till ca det dubbla. Vi tyckte oss ana kometen även utan kikare men det var på gränsen till wishful seeing.

Tempen sjönk otroligt snabbt medans vi obsade: när vi kom var det -9 och när vi for -19 och en kalldimma började visa sig över isen.

Kommentar av Göran Fredriksson den 19 Mars 2013 kl. 6.07

Bygger på denna blogg med observation från igårkväll, 18/3.

 

Jag och Emma (12 år) gick ut på baksidan av vårt hus och efter kl. 19 så hittade vi kometen.
Efter lite tittande i kikaren (oj vad häftigt sa Emma) så spanade jag efter den även utan kikare och där var den.
Ikväll var det ingen tveksamthet om jag verkligen såg den, när man väl fått korn på kometen så var det enkelt att hitta den på himlen. Om det blir bra väder någon fler kväll denna vecka ska jag testa att fotografera den också!

Kommentar av Göran Fredriksson den 18 Mars 2013 kl. 8.16

När det mörknat lite mer och man visste exakt vart man skulle titta så tyckte jag mig se den med blotta ögat. Jag är inte 100% säker men kanske 90% i alla fall.
Väldigt svag och endast med indirekt seende men i alla fall.

Kommentar av Per Johansson den 18 Mars 2013 kl. 8.08

Kul att ni lyckades! Jag såg den på lördag 16/3 ungefär vid samma tid. Siktade först in den med kompass och tog bilder med kameran och 40mm tills jag fick syn på den på skärmen. I 7x35 var den svår men 15 minuter senare i 11x70 lätt, då hade det förvisso oxå mörknat mer.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor