NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Skulle montera stativskruv på min D700, skruven gick för djupt i kameran så nu är den svart. Gonatt, orkar och vill inte fortsätta när det nu har kostat både ett samyang och min kära D700. Less....

Visningar: 129

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Kikki den 13 April 2013 kl. 11.01
Hittade en film som visar hur man kalibrerar samyangen

http://www.videofy.me/emadeloc/755452
Kommentar av Kikki den 13 April 2013 kl. 10.06
Så väldigt hårt drog jag inte åt den, men lite hårt var de nog, ville liksom få kameran att peka rakt fram på teleskopet..
Kommentar av Kikki den 13 April 2013 kl. 10.04
Ja honan sprack och botten i den lossnade, kontaktade nikon igen och bad dom skicka en ny stativhållare till mej, men fick då detta svar:
Dessvärre så kan vi inte skicka en ny stativhållare då kameran måste skruvas i sönder samt att flera olika delar behöver bytas vid denna åtgärd. Så i detta fall så behöver teknikerna få in kameran för en service och då återkommer dem till dig med ett kostnadsförslag.
Skulle aldrig skicka in kameran för kostnadsförslag nu när den är hel igen, är ju bara stativhållaren som inte är hel, men den funkar. Dom kan ju dra på med vad som helst, eller söka efter andra fel de måste laga, så jag får nog leva med en defekt stativhållare. Brukar ändå låta stativplattan sitta kvar på kameran hela tiden, och då blir det ju tätt där.
Kommentar av Fredrik Karlsson den 13 April 2013 kl. 9.15

Verkar ju inte så svårt att låta det vara gods i botten på stativgängans hona så att det helt enkelt inte är fysiskt möjligt med "normal" kraft att dra i en hane så honan spricker. Måste ju vara tunt gods i botten på det gängade hålet om detta skall kunna ske. Eller du kanske drog i stativskruven väldigt hårt? En sådan här sak borde ju knappast vara möjlig ändå med en "riktigt" utformad hongänga.

Kommentar av Kikki den 11 April 2013 kl. 9.44
Tack Per för det tipset, ska kolla på det. Ja Fredrik, det va inte bra, på D90 hände inte detta?
Hittar inget kort på ebay heller, gruvar mej för att skicka iväg den...
Kommentar av Fredrik Karlsson den 11 April 2013 kl. 9.20

Verkligen otur med kameran! Tycker det låter konstigt att man kan skruva i stativskruven för djupt. Hoppas det inte blir alltför dyrt att laga.

Kommentar av Per Johansson den 11 April 2013 kl. 9.14

Jag har läst på nätet att på min fish eye Samyang finns det skruvar under gummiringen som gör att man kan förskjuta fokusringen. Min fokuserar nämligen på oändligheten vid ca 0.7m så min borde gå kalibrera, men har inte provat. Kanske det går på 14mm oxå om den har slutat nå oändligheten.

Kommentar av Kikki den 11 April 2013 kl. 9.05
Kan hända att de oändliga focuseringen blivit förskjuten så man kan hitta igen den nån annan stans? Har testat lite grann utan resultat.
Kommentar av Kikki den 11 April 2013 kl. 9.02
Kablarna såg hel ut, men det har säkert blivit en kortis.
Kommentar av Kikki den 11 April 2013 kl. 9.01
Samyangen lades på biltaket och glömdes bort, åkte i backen... Tappade focus på stjärnorna men linsen är hel och den fokuserar bra i övrigt, otroligt att den höll ändå ;)

Fick loss bottenplattan nu, man behövde tydligen inte ta bort stativskruvhållaren ;) Kanske man kan byta kretskortet själv, ska kika på ebay efter ett nytt hihi ;)

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2020   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor