NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Jag var ut en stund på tisdagskvällen.
Min tanke var att testa att ta lite längre exponeringar (1-5 minuter) med det nya zoomobjektivet.

Ställde upp teleskopet så fort jag kunde se Vega och lät det stå med strömmen på tills det var möjligt att se polstjärnan. DÅ gjorde jag en grov polinställning och körde igång motorerna på vanlig följning.
Jag använde Vega som teststjärna i okularet.
Under kvällen (innan det var riktigt mörk) gick jag ut vid ett par tillfällen för att se hur Vega låg till i okularet.
Efter några justeringar av polinställningen så var jag nöjd, Vega låg kvar mitt i okularet (iofs endast med 50x) efter en halvtimme och jag räknade med att det borde räcka eftersom jag inte skulle använda någon hög brännvidd.

Jag tog några test bilder med olika exponeringstider och ISO inställningar. Det jag också skulle ha gjort (ser jag när jag tittar på bilderna) är att jag borde ha tagit några bilder och bländat nerett steg eller två för att se skillnaden. Nåja, måste ju ha lite kvar att göra tills nästa gång när det blir molnfritt!

Vid 23 tiden var det hyfsade förhållanden (även om jag inte tyckte att det "gnistrade" så där som det kan göra när det är kanonförhållanden) och Vintergatan kunde enkelt urskiljas och även M31.

Jag hade även med mig en 10x50 kikare och försökte få syn på Garradd. Jag tyckte att jag såg en "suddfläck" ungefär där den borde vara (strax till höger om Coathanger) men var tvungen att ta fram 25x100 kikaren för att verkligen bekräfta att det var rätt och det var det. Det gick att se den betydligt enklare med den större kikaren. Första kometen för säsongen!

Kring kvart över 11 började transparensen att bli sämre och fuktigheten ökade med kondens på okular och objektiv. Det och det faktum att jag skulle försöka vara på jobbet kring kl. 6 i morse gjorde att jag till slut gav upp kring midnatt.

 

Vädret har ju varit allt annat än bra den sista tiden så det gäller att hålla koll på prognoserna så att man inte missar ett tillfälle!

 

 

/Göran

Visningar: 29

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Per Johansson den 7 September 2011 kl. 17.07
Kul att läsa din "reseskildring". Jag gjorde oxå säsongdebut igår. Var ute och fotade vintergatan med fotostativ från en kulle några km bort och sen hemifrån med drivning. Tanken är att göra en time lapse. Blev inget obsande annat än att njuta visuellt av en mörk himmel med vintergata. Det var fuktigt så transparense blev lidande och den nådde inte så långt ner mot horisonten som den kan göra annars denna årstid.
Kommentar av Göran Fredriksson den 7 September 2011 kl. 9.51
Jag missade att kolla på M101 och supernovan, gör lite ont nu i efterhand. Jag tänkte ju på det tidigare på kvällen!
Att jag glömde bort det kan kanske bero på att jag aldrig gjorde någon kalibrering av monteringen, bara polinställning , eftersom jag aldrig använde goto funktionen igår kväll. Nu är väl inte M101 så toksvår att hitta ändå men som sagt jag testade inte ens.
Den (supernovan) borde väl inte vara speciellt svår att i teleskopet?
Kommentar av Ulf Jonsson den 7 September 2011 kl. 9.31

Kul att vi är igång Göran.

Samma förhållanden här i Luleå så jag höll på till ca 0030. Jag såg förutom Garradd även supernovan i M101. Nu ska jag bara se om det blev några bilder också. Jag hade som vanligt problem med autoguidning i Dec :(

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2019   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor