NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Nu är det några dagar sedan astronomilägret på Barnens Ö avslutades. Efter en lång hemresa (drygt 100 mil fördelat på två dagar) är all utrustning uppackad och ordningen återställd.

Som en av ledarna kan jag bara konstatera att det var några hektiska men skojiga dagar där allt gick enligt plan. Programmet höll och vädret gav oss möjlighet att observera med våra medförda instrument.

Christer, Shahid, Anders och jag hade med en del av vår utrustning. Totalt disponerade vi åtta teleskop, huvuddelen refraktorer mellan 66 och 110 mm, två Dobson, 10” och 12” samt en datoriserad Nexstar 11”.

På lördag eftermiddag observerade vi solen med refraktorerna med vanligt filter och med H-Alfa. Mycket fina protuberanser syntes med H-Alfa medan solfläckarna bara lyste med sin frånvaro (!). Under kvällen var månen vacker men ljusstark. Terminatorn visade sin bästa sida med många kratrar och andra formationer. Ljuset från månen gjorde att ljussvaga djuprymdsobjekt bara syntes som svaga, diffusa fläckar. Saturnus låg fint till och jag tror att det var det objekt som uppskattades mest av deltagarna.

Vi hade planerat sex olika föredrag. Anders (vår föredragsmästare) stod för två av dem. Det första föredraget, ”Varför astronomi?” inledde lägret och senare fick vi vara med om en ”Resa genom solsystemet”. Christer och jag höll också två föredrag tillsammans, ”Hur fungerar ett teleskop” och ”Observationstips”. Assiye Süer berättade om ”Liv på andra planeter” och Helena Holma och Felizia Schnell, båda elever på Rymdgymnasiet i Kiruna, berättade om ”Astronomi på Rymdgymnasiet". I det föredraget ingick också ett experiment som gick ut på att hoppa jämfota så långt som möjligt. Sedan hoppade man en gång till med en ryggsäck med vikter i på ryggen. Den nya vikten motsvarade hur det skulle vara att göra motsvarande hopp på Jupiter (om det funnits en yta på Jupiter att hoppa på).

Det enda moment i programmet som inte kunde genomföras var observationerna på fredag kväll. De ersattes av ett mycket intressant grupparbete. Deltagarna delades in i helt nya grupper och fick fritt diskutera fram hur man tror att liv på andra planeter skulle kunna se ut. Redovisningen genomfördes muntligt och med bilder på ett mycket livfullt sätt som engagerade alla.

Vi var igång hela tiden. Som ledare fick vi göra flera turer till ICA-butikerna i närheten för att köpa mer mat (tonåringar är duktiga på att äta) och att skjutsa deltagarna till och från förläggningen som låg två kilometer från konferensbyggnaden där vi höll till på dagarna och kvällarna.

Mat-gänget, lett av Håkan med stöd av Sara, hade fullt upp med arbete. Potatis skalades i stora mängder och färska frukostbullar bakades till långt in på natten. Jag blev nog mest imponerad av Danial, Jocke och Ville, hårdrockare i bandet Discordant Silence, som ställde upp med matlagning och försäljning av fika. Klockan 0015 på natten mellan fredag och lördag meddelade de att nu är frukostbrödet till lördagens frukost bakat, disken är omhändertagen och köket är städat. Kan vi få transport till förläggningen? Självklart fick de det! Jag och Anders sov över i konferenslokalen för vi hade inte fått några nycklar och kunde således inte låsa in utrustningen. På lördag morgon, när vi just vaknat och kommit oss upp, knackade det på dörren. Det var grabbarna som gått de två kilometrarna tillbaka till köket och ville bli insläppta för att börja göra i ordning frukosten. Sådana takter gillas av gamla läger-ledare. Heder åt grabbarna.

Den obligatoriska tipspromenaden genomfördes också under lördagen och eftersom Anders Wettergren ingick i ledningen och inte fick tävla kunde vi äntligen kora en annan segrare. Vann gjorde Malin Larsson, Järfälla. Hon fick välja först på prisbordet och valde en bok om astronomi till sitt förstapris.

Vad jag har förstått hade de flesta det trevligt, även när vi inte sysslade med astronomi. Sången och gitarrmusiken kunde höras länge på natten från gården Granvik, eller var det Granliden?

Det bloggas en hel del om det här lägret. Titta gärna på länkarna här nedan.

http://stiftelsenegnavingar.blogg.se/
http://fridafredag.wordpress.com/
http://www.facebook.com/ i gruppen ”Egna Vingar Astronomiläger -09”
http://www.myspace.com:80/discordantsilence

En del bilder finns också i mappen "Bilder"

Visningar: 6

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2019   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor