NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

En NSAA-delegation bestående av Ulf, Patric, Bernt och Börje bilade ner till Värmland igår fredag. 105 mil och 15 timmar tog det. När vi hade en timme kvar stanande vi och tog en kopp kaffe under den MEST FANTASTISKA STJÄRNHIMLEN det här året. Vi hade bara en handkikare men synfältet var fullt av objekt, bland annat kometen Lulin. Prognosen för kvällen är bra och vi hoppas på samma fina himmel. Återkommer med rapporter efter hand.

Visningar: 30

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Ulf Jonsson den 2 Mars 2009 kl. 20.01
Tack Christer! Det var mycket trevligt hos er. Tur vi inte väntade till idag med att åka hem. Hade blivit betydligt jobbigare med det väder som varit idag, åtminstone här uppe.

Jag har lite dålig koll på teleskopet (stora kanonen) på en av bilderna. Du kanske kan berätta vad det är för något?
Kommentar av Christer Jansson den 2 Mars 2009 kl. 18.59
Hej på er glada män från de tysta vidderna! Hoppas hemresan gick bra, ni blev ju lite av träffens hjältar. 115 mils enkelresa är verkligen en prestation, ivarje fall för oss bortklemade sörlänningar.
Kommentar av Ulf Jonsson den 2 Mars 2009 kl. 12.42
Se artikel i Värmlands Folkblad. Där framgår också att det är snöoväder där idag, precis som här i Luleå. Tur vi åkte hem igår och inte idag.

http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Varmland-Star-Party-ar-hojdpunkten-090224.aspx

(Infoga länk funkade inte så ni kan prova att kopiera och klistra in adressen i stället.)
Kommentar av Ulf Jonsson den 2 Mars 2009 kl. 8.28
Hemma igen, efter 230 mil på vägarna mellan Luleå och Lysvik (ligger mitt mellan Torsby och Sunne i Värmaland). Körtiden var ca 15 timmar i varje riktning. Som vanligt var det kul att träffa gamla vänner och att få vara med om observationer, föredrag, tipspromenad och en gemensam lunch.

På vägen ner, under torsdag kväll, upplevde vi den mest fantastiska stjärnhimmel åtminstone jag sett på många år. Efter att fronten med tillhörande snöfall passerat var såväl transparens som seeing helt perfekt. Vi stannade och observerade med blotta ögonen och en handkikare på en parkeringsplats söder om Malung. Jag kunde också konstatera att vid framkomsten till Lysvik var det nästan lika bra (dock la sig dimman där under natten). Synd bara att vi var lite för trötta efter 15 timmar i bilen för att orka med ytterligare observationer.

Bilder med kommentarer finns i bildmappen VSP-09.
Kommentar av Patric Johansson den 1 Mars 2009 kl. 22.11
Så har jag varit på mitt livs andra starparty.
Lång bilresa upp och ner men så trevligt och givande. Personligen måste jag säga att det blev lyckat med ett par mycket bra stjärnhimlar. Även föredrag av flera personer, bl.a. Anders Wettergren som denna gång talade om Cassiopeja. Som vanligt mycket intressant. Tyvärr drog jag under helgen på mig en förkylning och orkade inte närvara på alla föredrag. På något sätt inbillade jag mig att det skulle vara varmare så långt söderut och hade därför alldeles för dåligt med kläder under observationerna...
Alltid lika urtrevlige och tjänstvillige Christer Kjellner från AstroSweden var också där med sin utrustning av böcker, kikare, teleskop samt olika tillbehör.
Icke heller att glömma all glada och trevliga människor man träffar på ett sådant här starparty.
Ja nu får någon annan berätta mer i detalj om de andra inslagen. Men jag kan bara säga en sak: jag längtar redan efter nästa starparty!
Kommentar av Per Johansson den 28 Februari 2009 kl. 11.39
Bilder önskas både på människor och skåp så vi som inte är där kan få lite smak av stämningnen!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

LapplandMedia

© 2019   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor