NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

En kväll med astrofoto - några få enkla steg!

18.00 Reser mig ur komasoffan
Skruvar in O3 filtret i kameran.
Hämtar monteringen från garaget.
Sätter upp 80mm refraktorn på monteringen för att kalibrera innan jag ska fota med Samyang 135.
Får springa tre extra vändor till garaget för prylarna var ompackade sen träffen och låg inte där dom borde. Tur man inte var ute i skogen och fotade.
Siktar in polstjärnan med sökaren och sen i teleskopet med 18x vidvinkelokular men inte precis i mitten. Alltid bra att starta med en någotsånär poljustering både för stjärnkalibreringen och att azimuth skruvarna ska räcka till.
Börjar stjärnkalibreringen - vid fjärde stjärnan träffade goto;n fortfarande inte stjärnan i vidvinkelokularet. Det är ett tecken på att nåt är fel. Slog av monteringen och började om från början med en bättre manuell poljustering. Då träffade goto;n bra redan på tredje stjärnan. Gör totalt fem stjärnor.
Byter från teleskopet till Samyangen men utan guidesökare på för den kan ta i monteringen i vissa vinklar (dålig konstruktion av mig själv). Riktar telet rakt upp.
Försöker ta flats med paddan och en t-shirt men får konstiga värden och inser att den drar ner ljusstyrkan först innan den släcker helt. Sätter om skärmtiden till 10 minuter. Minnesanteckning: Ska använda en gammal padda nästa gång som jag har inställd rätt.
Klipper sönder min extra dagghuv av papper för att den inte ska vara så trång att den vinjetterar som den gjorde förra gången och sätter på den provisoriskt med gummiband och tejp. Minnesanteckning: fixa bättre extra dagghuv.
Slewar till IC 1396 som ligger nästan rakt upp.
Monterar guidesökaren och inser att den är bara 1 cm från monteringen. Tar bor en av skruvarna som håller guidekameran så nu är det 2cm vilket borde räcka...Minnesanteckning: förläng hållaren för guideskåpet
Startar Sharpcap och fokuserar med Bahtinov på Garnet star, My Cephei, med 5s exponeringar eftersom O3 filtret är så smalt. Funkar bra att fokusera med Telefokus skruvarna men tar en stund när live view uppdateras bara var 5;e sekund.
Fixar framingen. Behövs 40s exponering på max gain för att se nebulosan väl. Har tur och den ligger rätt direkt!!! Detta sparade nog en kvart!
Startar PHD och får varning på att dark libbet är fel. Inser att guide kamerans usb inte är inkopplad. Stoppar in den och connectar om.
Kalibrerar PHD, tar som vanlig en 5-10 minuter och avslutas med vanligt klagomål från PHD om att antingen har jag ingen koppling till DEC motorn eller så har jag extremt mycket backlash. Den brukar säga så men guidar ändå bra i DEC så jag ignorerar det!
Startar 6min exponering i Sharpcap. Lutar mig tillbaka på liggunderlaget och tittar på stjärnhimlen.
Första 6min exponeringen är klar men ser lika ut som 40s som jag tog tidigare för att frama. Inser att den droppat bilden! Va *%#!
Väntar in en till 6min exponering. Står redo med mental skruvmejsel - om den droppar igen kör jag den genom tangentbordet!
Droppar igen! Va *%#! Inser efter en stund att PHD har stulit "streamen" från deep sky kameran när jag startade PHD utan guide usb sladden i. Men Sharpcap varnar inget, där ser det ut som exponeringen går bra. Startar om Sharpcap. Minnesanteckning: PHD kan stjäla strömmen från deep sky kameran!
Kollar alla inställningar i Sharpcap, den har förståss ändrat filtyp till .ser. Sätter om och startar 6min exponering.
Kollar guide grafen. Ser ut som skit med 2 till 2.5 bågsekunder RMSE. Kurvan hoppar både i RA och DEC. Troligen felbalanserat eller strul pga att linsen pekar rakt upp. Lär ge en försämrad skärpa och blurriga stjärnor men inte katastrof eftersom pixelskalan på Samyangen är låg så procentuellt är inte det extra felet så stort.
Första 6min kommer in - niiice!!! Visar en tydlig "Pillar of Creation" och andra mörka band i nebulosan. Plötsligt är allt strulet nästan glömt.
20.50 Går in och låter allt jobba
21.30 Går ut och gör en manuell dither: Stannar exponeringen efter att en 6minutare tagit slut och gör ett längre hopp i RA och DEC med PHD. Startar om exponeringen.
22.30 Går ut och gör en manuell dither.
23.50 Stänger ner och plockar av telet men lämnar monteringen ute för det ser ut att bli fler bra kvällar. Begår mitt sista misstag för kvällen: tar ut handkontrollens kabel istf autoguiderns innan jag har parkerat monteringen. Där försvann goto inställningen! Ett inte helt oväntat avslut på den här kvällen...

Visningar: 338

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Håkan Wahlberg den 26 Oktober 2020 kl. 15.41

Ulf: Vi vet redan att du kan ta bra bilder, och det är väl det viktigaste!

Kommentar av Ulf Jonsson den 26 Oktober 2020 kl. 13.31

Jag har länge tänkt ge mig på det här med att fjärrstyra och kunna sitta inne i värmen och få allt att fungera. Min erfarenhet är att om jag försöker med det kommer jag att få hålla på tills han med horn och svans avlöser mig. Visst skulle det vara kul om det funkade men jag kan ge mig "dito gubbe" på då blir ingen stjärna betittad och ingen galax fotad.

Jag fortsätter nog med att stå ute i kylan, möjligen att ställa in fjärrkontrollen på att ta en serie bilder och hoppas på det bästa.

Kommentar av Arvid Emtegren den 26 Oktober 2020 kl. 9.31

1) Jag har haft mycket strul med tappade frames och kameror som tappar kontakten. Min senaste teori är att det beror på att jag har kört allt i en virtuell maskin. En standardlösning har varit att starta om både VM och host i början av kvällen, då brukar allt funka ett tag. Men nu har jag ledsnat efter ett år och har nu skippat VM-lösningen. Har bara provat en kväll, men funkade smärtfritt då. Jag kör också remote desktop hela kvällen, så det kan ju även vara där det krånglar. Remote desktop tillsammans med VM (VMWare) och tillbehör via USB har krånglat tidigare i andra sammanhang för mig.

2) Jag har stängt av "limits" i EQMOD, för att inte monteringen ska stanna när den närmar sig meridianen. För mig är det inga problem om den fortsätter flera timmar förbi. Men jag brukar göra en ny centrering (med platesove) någon gång när jag vet att jag har passerat meridianen, då görs en flip automatiskt. Det går även att få SGP att göra det själv, men det känns ändå bättre att ha någon form av kontroll.

Kommentar av Per Johansson den 26 Oktober 2020 kl. 9.14

Två nya strul som kostade en timme fin exponeringstid var:

1) När jag pillade på Sharpcap från Paddan inomhus råkade jag slå av Sharpcap men startade om och allt såg bra ut men den tappade varenda frame efter det. När framarna är 6min tar det en stund att se. Startade om Sharpcap. Startade om och kalibrerade om PHD. Startade om Sharpcap igen. Inget hjälpte förrän jag startade om laptoppen ute. Det var som om korta exponeringar fungerade men inte längre. Kan det vara nåt med att man kör remote desktop mot utelaptoppen? Nån som sett liknande?

2) Meridianflip. Jag går ut en gång i timmen för att kolla allt. Typiskt blir det meridianstopp precis efter jag gått in och det tar en timme innan jag upptäcker det...hur hanterar ni meridianflip? Funkar det automagiskt med SGP eller annat program? När jag gör en meridianflip hamnar ofta objektet lite fel och behöver framas om. Gissar att svaret är platesolve?

Kommentar av Håkan Wahlberg den 16 Oktober 2020 kl. 16.09

@Per: Problemet var min egentillverkade "flatbox", led-plattan har legat snett och därmed ojämt belysta flats. Enkelt men slarvigt!

Kommentar av Per Johansson den 16 Oktober 2020 kl. 11.53

Håkan, pratade med Michael om det offline: Det är när det funkar helt smärtfritt som man ska bli riktigt orolig! Då vet man att det värsta är kvar...

Min lilla erfarenhet av flats är att det kan strula hur mycket som helst. Berätta gärna när du löst problemet vad det var.

Kommentar av Håkan Wahlberg den 16 Oktober 2020 kl. 11.05

Visst, allt fungerade bra där ute, delbilderna ("subbarna") så bra ut, men problem uppstod i stället vid efterbehandlingen. Kalibrering med flats ger inte det resultat jag vill. Fel på flatsen? Delbilderna? Vet inte, så nu blir det att ge sig in i Pixinsight, med det lilla jag kan!

Haha, där fick jag för att jag var kaxig :) !

Kommentar av Ulf Jonsson den 16 Oktober 2020 kl. 6.45

Mycket intressant läsning Per. Det är typiskt. Jag känner igen det mesta från egna misstag. Bra att du delar med dig - det är så vi lär oss - och ett av syftena med NSAA :)

Kommentar av Arvid Emtegren den 16 Oktober 2020 kl. 5.01

Prova poljustering med Sharpcap någon gång Per, det kräver ju ingen extra hårdvara och ska vara lika exakt som Polemastern. Kan du använda Samyangen då? Den behöver inte sitta rakt för att det ska funka.

Kommentar av Per Johansson den 15 Oktober 2020 kl. 22.49

Håkan jag tror du har preppat grejerna lite bättre än mig. Eftersom Samyangen inte sitter rakt behöver jag använda ett annat teleskop för ASPA och stjärnkalibrering vilket krånglar till och ger mer felkällor tex felbalans. Körde jag istället med platesolve och en polemaster skulle nog inte det extra teleskopet behövas.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor