NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Fas 1 - INFRASTRUKTUR - i projekt "Gussö" har nu kommit igång. Jag har skaffat ett fritidshus utanför stan (Luleå). Tillträde 15/6 så det finns vissa förutsättningar att ha en obs-plats klar innan höstmörkret lägrar sig. Grundprincipen kommer att vara "KISS" (Keep It Simple Stupid) vilket innebär att jag kommer att anpassa en befintlig liten stuga till ett observatorium. Det finns två alternativ.
1) Hundstugan
2) Lekstugan
Huvudalternativet just nu är hundstugan. Den behöver inte flyttas och har betongplatta. Dessutom finns el redan indraget.
Fas 2 -TAKET och fas 3 - PIREN befinner sig på tankestadiet. Tips mottages tacksamt.

Visningar: 1090

Bilagor:

Inlägg i den här diskussionen

Stort grattis till ditt nya obs, Ulf! En imponerande konstruktion som du dessutom har fått på plats väldigt snabbt!

/Per
Efter ett längre uppehåll på grund av helger och väl kallt väder testade jag min nya CGEM-montering ikväll (se forum "Celestron CGEM montering").

Jag kunde notera att tiden från "beslut att avbryta" till alla var avstängt, taket på plats, dörren låst och jag var tillbaka inne i stugvärnen var - 5 minuter!

Jag är helt nöjd.
Erfarenheter från Gussö-observatoriet

Igår tillbringade jag ca 4 timmar i observatoriet under en helt suverän himmel. Tanken var att pyssla med tillbehören men himlen var så fin att jag övergick till fotograferande istället. Får väl se om jag kan få fram några bilder ur datorn.

Några erfarenheter kom i alla fall fram:
- Även små, obetydliga lampor kan vara störande, t ex en grön lampa på ett nätaggregat, en allt för kraftig röd lampa på monteringen. Dessa ska jag tejpa över så att de inte lyser så starkt.
- I ett litet observatorium, särskilt med stativ i stället för pir, gäller ORDNING, REDA och DISCIPLIN. Igår kväll snubblade jag flera gånger över en verktygsväska, en kamera-ryggsäck, en tidningsportfölj och diverse kablar. Det gäller att inte ha saker framme som inte måste vara framme.
- Det går bra att förflytta sig runt stativet utan att snubbla (i lågskor och i dagsljus) men det hände flera gånger att mina stora stövlar (specade som varma ner till -70C) fastnade i ett stativben som jag inte såg. Har man sparkat till ett stativben några gånger är det inte mycket kvar av vare sig align-inställning eller pol-inställning. Jag kommer att göra ”hål” som stativbenen står i så att effekten inte blir kritisk om jag råkar komma åt dem och dessutom ska jag montera röda lysdioder (motsv) på benen nere vid golvet så att jag ser vad jag ska undvika att sparka på.
- Jag har haft en gammal lap-top (utan skärm) och en separat skärm fast monterad i observatoriet för att det ska vara enkelt att komma igång. Ingen bra ide´. Datorn startar som en gammal traktor och skärmen funkar inte så bra när den är nedkyld till -20C eller lägre. Jag kommer att ta bort den utrustningen och använda en vanlig lap-top som jag tar med ut vid varje tillfälle. Alla kablar kan ju vara dragna och förberedda ändå. Att koppla in dem när observationerna börjar tar inte längre tid än att slava till första inställningsstjärnan.

Fler erfarenheter kommer efter nästa observationskväll.
Jag läser med intresse om ditt obsbygge. Det är "kul" att höra om vad du upptäcker allt eftersom du börjar använda ditt obs, som tex. om att snubbla på verktygsväskan eller stativbenen i mörkret.
Smart att märka ut benen med lysdioder så syns de i mörkret.
Blir det en pir till sommaren?


Mvh
Göran
Lördag 30/1 hälsade jag på Ulf i hans sommarstuga. och kollade in obset. Han har verkligen fått till det bra, rent av proffsigt! Många tänkvärda lösningar som underlättar. Tex att borra hål i en tunn bräda där stativbenen hålls stadigt så man inte råkar knuffa iväg dom och tappar poljustering och goto. Rött ljus för obs och vitt för att leta tappade saker. Värmefläkt för att imma av okular och linser. Skyddsbrädor för att inte få snö i spåren där takhjulen rullar. Osv. Obset ligger bra till och när taket dras av får man tillgång till nästan hela himlen.
Tack för ett trevligt besök och gott fika!

/Per
Idag har jag gjort två jobb i observatoriet. Först monterade jag gångjärn på tunna lister och monterade dem på ställningen. De ska täcka spåret som hjulen rullar i så att de inte fylls med snö. Det andra var att fixera stativbenen så att de inte rubbas och förstör polinställningen av att man råkar sparka till dem. Jag använde vantskruvar för att kunna justera spänningen på ett enkelt sätt och för att kunna lossa säkringen när jag vill transportera CGEM till någon annan observationsplats. Se bilderna.
Bilagor:
Senaste förändringen i Gussö-observatoriet består av att jag igår monterade ytterligare ett hjul-par på av/pårullningen. Tidigare var det bara 4 hjul. Ett i varje hörn. Ett hjul till i mitten på varje sida gjorde taket lättare att rulla på och av. Särskilt vid snedbelastning när jag drar/skjuter på ett hörn istället för mitt på ena sidan.

På senare tid har det börjat gå tyngre än vanligt att rulla av taket på observatoriet. Jag använder hjul av typen fasta (ej roterande) med 80 mm diameter. Jag såg att ett hjul var trasigt så det blev till att köpa ett par nya (de säljs parvis på Biltema och Jula). Naturligtvis hade de utgått ur sortimentet på Biltema och på Jula fanns ett paket kvar. Då hade jag tre hjul eftersom jag hade ett i reserv sedan tidigare. När jag bytt ut det trasiga hjulet granskade jag de övriga lite noggrannare. Det visade sig att det var fler som var trasiga än jag hade nya, och nu fanns det inga fler att få tag på. Jag tog då beslutet att byta alla till en större modell, 100 mm istället för 80 mm. Tillbaka till Jula och nu köpte jag fyra paket (borde ha köpt fem för att ha två i reserv. De mindre hjulen ersattes av de nya större. Vilka hjul hade skador och varför? Det visade sig att hjulen längst ut på rälsen hade mest skador. Det berodde på att utliggaren som rälsen vilar på hade slagit sig och var så skev att avståndet mellan utliggarna hade blivit lite mindre. Detta gjorde att hjulen "klättrade" upp på rälsen (som egentligen är en U-balk) och därmed skavdes sönder. De nya hjulen är något bredare än de gamla och för att inte förstöra även dem måste jag göra något åt den vridna utliggaren. Tur att jag upptäckte det nu och inte till vintern ;)

Bild 1 visar den skeva utliggaren.

Bild 2 visar två av de skadade 80 mm hjulen och ett av de nya som jämförelse.

Bilagor:

Vad bra att det fanns lämpliga hjul som kunde ersätta. Hur gör du för att kunna skruva av/på hjulen med taket på plats?

Det var för trångt för att få plats med en domkraft men det gick att lyfta ett hörn i taget med en kofot som hävarm. Då kunde jag byta två hjul i taget.


Ett nytt problem uppstod på grund av de större hjulen, som jag ska ta hand om idag (i + 30 C, puhh). Jag måste flytta upp flaklåsen 2 cm för de når inte låskrokarna som sitter på takets ram. Se bilderna.

Bilagor:

Bra lösning med flaklås, jag har stormhaspar i hörnen samt 2x spännband. Nästan lika varmt här...

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor