NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

En meteorit lyste upp himlen i Norrbotten nu i helgen. Den syntes från många olika platser på jorden, bilden är från Australisk TV där meteoriten också syntes. Det har varit lite olika förslag på var den eventuellt kan ha slagit ned, men frågan är väl om den slog ner alls?

Var det någon av NSAAs medlemmar som fotade händelsen?

PEO!

Visningar: 712

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Var det samma meteor? Det borde väl inte vara möjligt att se samma meteor på olika sidor av jorden. Däremot har det varit ganska mycket meteorer på sistone. För två veckor sedan räknade jag till 8 st under ca 2 timmar.

/Ulf
Enligt tidningen, NSD, så var det samma. Jag skrev ju också att man inte var säker på om den slog ner, vilket antyder att jag tror att den var ganska högt upp i atmosfären. Vilket gör Australien meteoren till en trolig kandidat för den som sågs över Sverige.

PEO!
Meteorsvärmen Tauriderna innehöll många eldkulor under de senaste dygnen. En eldkula eller bolid är en meteor som är ljusare än magnitud minus 4 (dvs ljusare än Venus). Av de meteoroider som ger upphov till bolider är det bara ett mycket litet antal som klarar sig ner genom hela atmosfären, dvs blir meteoriter, men visst händer det. Sett över hela jorden var det säkerligen tusentals eldkulor som kom in i atmosfären under den gångna helgen. En del av dem syntes från delar av vårt land, andra från Australien, osv. Men en och samma eldkula kan bara ses från ett relativt begränsat område.

Terminologin är:

Meteoroid = en himlakropp (partikel) som kan ge upphov till en meteor.
Meteor = det ljusfenomen som uppstår när en meteoroid kommer in i vår atmosfär (ett "stjärnfall").
Meteorit = en meteoroid som nått jordytan (eller t.ex. månens yta), en "meteorsten".

Här är några bilder på eldkulor från årets Taurider:

http://www.spaceweather.com/meteors/gallery_05nov08_page2.htm?PHPSE...

mvh
Hans Bengtsson
Tack för info Hans!
Det kan kanske ha varit början av Tauriderna jag såg tidigare då?
Det har varit flera inslag om meteoren i regionala TV-kanaler idag. De hävdar att någon (IRF?) bedömt en nedslagsplats till i närheten av Sitasjaure (i trakten av Ritsem). Och i så fall är det ju en meteorit :-)
/Ulf
Pytt, säger jag. Bilden på meteoren var inte alls den som slog ned i Sitasjaure den 9:e. Bilden var från meteor som syntes över Australien 2005. Som vanligt har tidningarna sjabblat, inget om detta förrän idag. *suck*

Nåja, kanske skulle fara till Sitasjaure och leta spår, eller krater?

PEO!
Ja dom lär vara värdefulla de där klumparna.

/Ulf
Vet ni om det finns någon info på nätet om eldkulan? Från tidning eller TV? Ifall det finns goda vittnesrapporter, så bör det kunna gå att säga om det var en Taurid eller inte (alla Taurider kommer från ungefär samma punkt på himlen, i stjärnbilden Taurus). Jag har själv inte sett något om saken, förutom här på NSAA (trevligt forum, förresten!).

Det är svårt att bedöma värdet av uppgiften att den kan ha slagit ner vid Sitasjaure. Det beror mycket på vem som gjort uttalandet. Många gånger hävdas att "meteoren slog ned bakom skogsbrynet" när den i själva verket bara försvann utom synhåll bakom träden.

De flesta sådana här objekt förintas i atmosfären. Det är inte ens säkert att den lilla asteroiden som nyligen kom in i atmosfären över Sudan klarade av av att lämna några stenar efter sig på jorden. Men möjligheten för att objektet ska resultera i en meteorit beror väldigt mycket på den kemiska sammansättningen. Om det blivit en meteorit eller inte, ja det är nästan omöjligt att avgöra enbart från iakttagelser, ifall ingen har sett själva fallet, alternativt att klumpen varit så massiv att den gett seismologiska utslag.

Det område på jorden där meteoriter är enklast att hitta är Antarktis, eftersom inga andra stenar ligger ovanpå ismassorna. Man har då kommit fram till att ungefär 99 procent av meteoriterna är stenmeteoriter och bara ca 1 procent järnmeteoriter. Men på våra museer är förhållandet det omvända: 99 procent järnmeteoriter och 1 procent stenmeteoriter. Detta beror förstås på att järnmeteoriter är enkla att identifiera, de skiljer sig utseendemässigt från vanliga jordiska stenar (siffrorna 99 resp. 1 procent läste jag för många år sedan, jag kan inte gå i god för att de stämmer med nya resultat, men bara för att ni ska få en uppfattning om proportionerna).

mvh
Hans Bengtsson
Jag hittade nu ett meddelande från Institutet för Rymdfysik:

http://www.bolagsfakta.se/index.php?option=com_compropressrelease&a...

I meddelandet sägs inget om något nedslag, så just den saken är nog en tidningsgrej. Även på IRF misstänker man att det kan ha varit en Taurid som exploderade.

Mvh
Hans Bengtsson
Bra länk Hans! Jag har mailat Martin Bohm för att höra om han fått någon inside information från Kiruna.
/Ulf
I sitt pressmeddelande tar IRF ingen ställning till om det skett något nedslag eller inte, helt enkelt därför att vi inte kan veta, inte förrän någon hittar någon meteorit. Tur att tidningarna har bättre koll än IRF och vi andra, och vet att objektet har slagit ner vid (inte bara exploderat över) sjön Sitasjaure…

Min enda meteoritjakt ägde rum på 70-talet. En magnifik bolid hade observerats av flera amatörastronomer i Sydsverige, och en ungefärlig bana i atmosfären kunde beräknas. Det visade sig då, att om objektet slog ned så borde det ha skett i trakterna av Målilla. Intressant men inte mycket att gå vidare på.

Kort tid därefter fick jag emellertid syn på en liten notis i en tidning. En lantbrukare hade hittat en stor och märklig grop på sina ägor, den hade aldrig funnits där tidigare, det var han säker på. Han bodde utanför Målilla!

Mannens namn stod i tidningen. Jag hittade telefonnumret i Målilla-katalogen, ringde honom och vi kom överens om att mötas, så skulle han visa platsen. Nåväl, tillsammans med några andra amatörastronomer i Göteborg, bl.a. Bengt Hasséus och Håkan Andreasson, åkte jag ner till Målilla nästa morgon, jag tror det var en lördag. Det kändes som om vi hade ett verkligt scoop på gång, att någon annan skulle ha hört talas om boliden och dessutom sett den lilla tidningsnotisen verkade inte troligt.

Trodde vi alltså. Vi träffade markägaren, han visade oss till gropen. Där stod redan alla andra. Det var bl.a. Peter Linde från Malmö och Mikael Nyqvist från Halmstad, plus en ytterligare skara människor i en ring. Bland dem en reporter från tidningen FIB-Aktuellt, som hade engagerat en grodman för att undersöka den vattenfyllda gropen mera noggrant.

Inget av intresse hittades i gropen. Om det var en meteoritkrater eller inte lär vi aldrig få veta. I en tidning kunde man sedan läsa den rätt säregna rubriken ”Stjärnsplittra föll turligt för Målilla”.

Mvh
Hans Bengtsson
Ganska utsiktslöst att åka till Siitasjaure på måfå således, men om någon är intresserad ändå så hör av dig till mig.
/Ulf
Även en av "mina" branschtidningar", Elektronik i Norden har tagit upp denna händelse.

http://www.elinor.se/index.php/Eldklot-over-Sitasjaure.html

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor