NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Någon som vet ett bra och fritt Windowsprogram där man kan stacka bilderna och exportera i 8-bit? Deep Sky Stacker exporterar väl bara i 16 eller 32-bit? Det grundproblem jag nu söker en lösning på är egentligen att bildfilerna som jag fått DSS att ge ifrån sig inte uppför sig i Gimp, som ju bara hanterar 8-bit. De 16-bitarstiffer jag har för mig att jag exporterat ut ur DSS (det är nu ett tag sedan jag provade använda detta program, så jag kommer inte riktigt ihåg detaljerna) konverteras av Gimp till 8-bit vid importen av dessa, men min tolkning är att bla färgrymden då inte mappas om till 8-bit, utan stora delar hamnar utanför 8-bitarsomfånget? Det hela resulterar i hopplösa bilder i stort sett utan färginformation. Färgen lär väl förövrigt bara vara en del av allt det som går förlorat.

Mottar gärna förslag, lösningar och tips angående detta. Min strategi just nu är annars att vänta in att Gimp kommer ut i en version som hanterar 16- eller 32-bit och stacka manuellt de gånger jag upplever att jag behöver detta.

Visningar: 531

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Själv använder jag bara ImagesPlus och det är ju inget gratisprogram. Hur är det med Iris? Per Johansson kanske vet.

Ok, Iris ja. Känner igen det, undrar om jag inte redan har det liggande på datorn här någonstans, skall kika och se vad jag finner! :-)

Oj! Jag är nog inte datahacker nog att köra det programmet, verkar vara ett kommandoradprogram? Blir matt av att bara besöka Iris hemsida och se deras tutorial för bildstackning. Men kanske är det inte så svårt att få det att stacka bilder? Orkar nog inte ens undersöka saken på egen hand, men någon som vet får gärna upplysa så skall jag ta mig en närmare titt. Verkar också bli något strul med en fil man skall radera ur windowskatalogen om man försöker starta det. Fortsätter stacka manuellt så länge. Blev så avskräckt att jag inte lägger ner den energi som verkar behövas för att bli klok på i vilka format det egentligen exporterar, bara FITTS? 

Iris kan nästan allt, det gäller bara att hitta funktionen vilket inte alltid är så lätt.

Att spara i jpg: savejpg namn 1

där 1 är bästa kvaliten.

För Photo shop: savepsd2 namn

Eftersom Iris använder +-32767 och PS kör 0 till 65535 behöver man ändra svart och vitpunkterna direkt man tar in bilden i PS.

Innan man sparar i jpg bör man stretcha bilden någotsånär klart. I view menyn finns några automatiska stretch funktioner. Sen använder man reglaget i threshold fönstret för att sätta svartpunkt och vitpunkt så att det ser lagom ut. Det finns även en manuell curves funktion i View/Contrast adjustment men den är lite bökig (som det mesta i Iris).

Vad gäller stackningen är det nog bäst att följa tutorial. Jag brukar skippa både flats (4/3 har ofta jämn belysning och inga dammpartiklar) och bias (ingår redan i dark så behövs inte). En dummy bias kan man göra genom att ladda in en av ljusbilderna och göra mult 0, dvs multiplicera med 0 för att få en helt svart bild.

Det tar ett tag att lära sig Iris men det är kraftfullt.

Tackar för bra och utförligt svar! Ser att jag kommer att få knoster på Iris. De få bilder jag stackar kan jag lika gärna fortsätta stacka manuellt, det kommer antagligen att ta mer tid för mig att lära mig Iris, även om det som du säger tycks vara kraftfullt. När Gimp kommer med stöd för större bitdjup, vilket förhoppningsvis inte är alltför avlägset, kan jag köra DSS som jag ser större möjligheter att börja förstå sig på för mig, även om jag finner detta också lite outgrundligt och knöligt. 

Är inte inte så många gånger per år på NSAA så jag är lite senkommen till tråden.

GIMP klarar av att korrekt importera 16 bitars filer. Problemet du haft är troligtvis det som många stöter på nämligen att filerna som DSS exporterar nästan helt saknar färginformation om man inte manuellt ställer upp färgmättnaden (och ser till att DSS sparar ändringarna i TIFFen). Jobbar man i 16 bitars färgdjup så kan man sedan i viss grad rädda detta situationen i bildbehandlingsprogramet genom extrema färgmättnadsinställningar men även i detta fall är det bättre att fixa färgmättnaden helt eller delvis i DDS för att slippa onödigt färgbrus.

Visst bor du i Timrå (såg dina bilder bl.a. i ST)? Jag bor större delen av året i Uppsala (är aktiv i UAA) men jobbar i Sundsvall under sommaren (mitten av juni till slutet av augusti). Hjälper gärna till med en demonstration om du vill.

/Patrik Holmström

Hej! Klarar verkligen Gimp 16 bitar? I min gimpversion 2.6.11 konverteras 16-bitarstiffer till 8-bit vid inläsningen i Gimp. Det lär finnas någon instabil betaversion där man själv får kompilera programmet som skall klara någon slags begränsad hantering av 16-bitar vad jag tycker mig snappat? Men kan man i DSS ställa upp färgmättnaden och spara denna till tiffen är ju mycket vunnet. Ja du får gärna demonstrera. Såg på Astronet att du tagit en bild på Panstarrs härifrån Sköns kyrka, funderade på om du hade någon koppling hit till trakten, och så var det ju :-) 

I 2.6 så är det nog bara konverteringen från 16 till 8 bitar bilddata som fungerar. Tror inte det kom till något mer i version 2.8. Fullständigt stöd för 16/32 bitar ska komma i 2.10 som kommer tidigast i slutet på året.

Utan stöd för fler bitar i bildbehandlingsprogramet så får man köra som jag lärde mig en gång i tiden, d.v.s. försöka få till hyfsad kontrast och färger i stackningsprogramet (tror samtliga använder 32 bitars flyttal internt) innan man "kastar bort" majoriteten av bilddatat genom att skala om till 8 bitars heltal.

Ja, tycker det låter som en framkomlig väg att som du säger öka färgmättnaden i DSS innan export. Har du en bra metod för detta är jag idel öra, är inte riktigt vän med DSS ännu. Min strategi är nog annars att vänta ut att det kommer stöd för 16/32 bitar i Gimp vad det lider. Det lär nog ta tid förmodar jag. Tålamod :-)

Det är inte så mycket till teknik egentligen om man använder DSS då bildbehandlingsverktygen är så begränsade. Man får helt enkelt använda de tre verktygen RGB/K (mest för färgbalans), Luminance (väldigt begränsad men kan göra en del enkla S-kontrastkurvor) och Saturation (brukar börja med att testa +20%) som man får upp efter man stackat bilderna. Det viktigaste steget är att se till att man markerat "Apply adjustments to the saved image" när man sparar.

När jag började med digitalfoto 2007 (då med en Canon Powershoot A700) så skulle 16 bitars stöd släppas i nästa stora uppdatering av GIMP men den delen av projektet misslyckades.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor