NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Såväl Bodens kommun som det kommunala bostadsföretaget har senaste året ersatt de gamla gatlyktorna med nya lågenergilampor. Dessa lyser starkare än de gamla, och med tanke på den ständigt ökande otryggheten i samhället är det något som välkomnas av många.

Personligen är jag dock inte positiv till dessa nya lampor. Jag förstår att folk gillar att det är upplyst på kvällen där de går men dessa nya gatlyktor är nästan helt oavskärmade och lyser lika mycket åt sidorna som de lyser upp det område de är ämnade till att belysa. Till vis del uppåt också. Det kan inte finnas någon anledning att en gatlykta som ska lysa upp gräsytan och lekplatsen på gården även lyser upp balkongen på tredje våningen i ett hus nära intill. Vore de rätt avskärmade så skulle de till och med kunna lysa upp den önskade ytan ännu starkare och ändå inte blända runt omkring.

Gatlyktorna längs gång och cykelvägarna har ett intensivare sken och bländar ännu värre. 

I båda dessa fall har denna belysning resulterat i att områden där man tidigare kunnat ta med kikaren och spana lite när det är stjärnklart nu är förstörda på grund av bländningen. Jag har talat med fastighetsföretaget och fick då svar att de fått positiv respons på den nya  belysningen. Bland grannar jag talat med så har jag fått delade uppfattningar. Även om alla inte håller med och inte bryr sig att lampor bländar så anser jag i alla fall att det handlar om ljusföroreningar. En gatlykta ska inte behöva blända in i ett fönster 50m bort, än mindre flera våningar upp.

Bifogar bilder så ni kan se hur lamporna ser ut. 

Visningar: 618

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Bild 1 och 2 är samma lykta, fast den andra bilden visar den tänd. Bild 3 är gång-cykelvägsbelysningen som är intensivare; den är nog lite mer avskärmad uppåt men bländar mer rakt utåt sidorna.

Jag förstår ditt problem Patric! Däremot tror jag att det är svårt att påverka både kommuner, bostadsföretag eller , i vissa fall, privatpersoner att välja annan typ av lamparmaturer.

Där jag bor finns inga vägbelysningar och det gör att några av grannarna valt att lysa upp sina hus och tomter med kraftiga lampor som stör mig när jag ska titta på natthimlen.

Nu är jag ändå ganska förskonad efter jag inte har några grannar precis i närheten men fast den närmaste som störd är ca 200 meter bort så blir man störd när det är så mörkt i övrigt!

Ja det är ibland ett problem jag har märkt. Folk skaffar kraftig belysning för att lysa upp t.ex. garageuppfarten, och den är helt oavskärmad så att det lyser upp hela grannens gård också samt kan vara störande på längre avstånd. Det går att undvika med en rätt avskärmad lampa. 
Redan för flera år sedan har jag sett att det pågår en debatt om detta problem men det verkar gå trögt att få igenom en förändring. Dock blir jag lite förvånad över att utvecklingen ser ut att gå fel väg: de gamla gatlyktorna som funnits sedan länge(och ännu är kvar längs många vägar och körbanor) är faktiskt bra avskärmade. Det borde ju vara bättre att behålla den designen men bara ersätta glödlampan med en lågenergimodell.

Jag är också hyfsat skonad sedan jag flyttade från stan. Det finns faktiskt en kommun som gjort något åt detta. Åstorp i Skåne vill jag minnas. Dels var det ett inslag på radio om det, dels var det ett föredrag i Uppsala där en representant berättade hur man gjort.

Lampor som på bild 3 fanns i Linköping där jag bodde. De som var närmast "släckte" jag när jag obsade.

De nya lampor är inte bra...

Den 3:e bild är bredvid mig i Sanden vid vattnet.

Jag hade använt området runt Sanden (Vasa parken och området vid Engelbrektsgatan) som darksite förre året pga jag kunde gå där, men inte längre.

Hoppas att Bodens Kommun kan göra någonting...

Slangbella? ;)

Ja det stämmer. Jag brukade tidigare gå längs ån och testa ficklampor, vilket då hade nån mening, men inte längre.

Jag befarar att kommunen inte kommer att visa nåt intresse till förändring. Den har redan spenderat en hel del pengar på denna nya belysning, och det skulle kosta ytterligare att byta den. Det lär i alla fall behövas mer än några missnöjda amatörastronomer för att övertala dem. ;-)

Det eländiga är att oavskärmade armaturer bländar även en gående. Så man  måste vräka på ännu mer lyse för att man ska uppleva det ljust. På Rönnksär (jag jobbar där) satte man upp ordentligt skärmade lampor vid en bilparkering. "man kunde använda lampor med lägre effekt" var förklaringen. På så vis sparar man lite el.  Man borde skjuta in sig på den vinklingen mot kommuner. 

Ja det är helt korrekt. När jag på kvällen gått längs de gång och cykelvägar dessa lampor är placerade så bländar de faktiskt så mycket att det försvårar att se vad som finns en bit bort från vägen. För att inte tala om att mörkerseendet blir påtagligt försämrat vilket är en nackdel när man vill se in i mindre belysta partier i närheten.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor