NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Försökte fotografera nordamerikanska nebulosan i går kväll. Gick väl så där...

Lyckades bara få en bra exponering innan det började blåsa. Inte säker på att jag siktat rätt heller.

Pentax K-1, Samyang 135mm, 120s, f/2, ISO200, kamerans inbyggda brusreducering.

Sky-watcher star adventurer verkar iaf följa bra.

Kan jag förvänta mig bättre resultat med fler bilder stackade, eller är det sensorns IR-filter som ställer till det? Eller har jag missat målet??

Mvh,

Lage

Visningar: 376

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag tycker att det ser väldigt lovande ut! IR-filtret kapar nog en del, men med flera bilder stackade tror jag att det kommer att gå väldigt bra att få fram nebulositeten. Du har ju två minuter här, det behövs mycket mer för att få nebulositeten att komma fram. Även utan IR-filter så krävs rätt mycket tid innan bruset minskar. Det här objektet är ju inte så väldigt ljusstarkt. Testa att samla ihop en timme och stacka, det blir nog stor skillnad.
Räkna med ganska mycket skruvande i efterhand, vad använder du för bildbehandlingsprogram?

Mvh,
Tomas W

Instämmer med Tomas. Men varför så lågt ISO? K1 borde väl ha hyfsat brus? Med mina Nikon använde jag ISO 1600 resp 3200.

Anledningen till ISO 200 är att det var lagom till 2 minuters slutartid. Sen skiljer det ca 7db SNR mellan ISO 200 och ISO 1600, så jag ser ingen vinst med det; antingen får jag korta ner exponeringstiden eller blända ner. Som jag förstått det ökar signalen linjärt med tiden, medan bruset ökar med roten ur tiden, så långa exponeringstider är bra för SNR. Har jag missförstått någonting här?

Jag tror att du tänker rätt där, informationen finns ju där oavsett ISO. Med för mycket förstärkning förstärker man ju även bruset, men det går å andra sidan bort vid stackning. Lågt ISO gör väl att man får hämta upp datat från lite större djup med curves eller vad man använder.
Skulle vara kul att se en jämförelse mellan t.ex 10 bilder 120 sek på ISO 200 och 10 bilder 120 sek på ISO 3200, efter stackning.

Jag tror att 120s på ISO 3200 skulle bli överexponerat med urfrätta stjärnor. Optiken är f/2, så den är ljusstark. Men jag ska testa.

Mitt förslag är att du provar ut bruset på din kamera. Ta en serie med samma exp-tid och bländare med 200, 400, 800, 1600 och 3200 ISO. Då kan du jämföra bilderna och se när bruset börjar bli besvärligt. Har du testat med kalibreringsfiler? Bias, Flat, Dark?

Jag hann bara ta en bild innan blåsten ställde till det. Så det ni ser ovan är en enda exponering. En annan sak jag inte har någon koll på är vad som är en lämplig exponering. Underexponering gör att jag får skruva upp exponeringen i efterbehandlingen, vilket ökar bruset. Överexponering ger urfrätta stjärnor. Så vad är en lagom nivå? Om jag förstått det rätt så är receptet för bästa SNR så lång exponeringstid som möjligt vid så lågt ISO som möjligt. Kan jag uppnå lagom exponering i 1 bild på 120s och ISO 200, så är det bättre än 4 bilder på 30s och ISO 1600.
Eller?

Vad olika en bild kan se ut, beroende på vilken skärm man använder... Hemma på macen framträder nebulositeten ganska bra. När jag tittar på bilden på jobbets datorer, med hyfsade skärmar, kommer nebulositeten inte alls fram så bra.

Jag håller med Ulf, testa att gå upp i ISO. Jag tänkte inte på att du använt ISO200. Den kameran klarar säkert mycket högre innan bruset ställer till det. Med stackning så försvinner mycket brus.

Men jag tror att du är på väldigt god väg. Den där kameran verkar vara vass!

Vad jag kan se är detta en ganska bra bild av nebulosan IC 1318! Den ligger runt den mittersta stjärnan i Cygnus, Gamma Cygnus. Den är betydligt svagare än Nordamerika och innehåller mycket mindre blått ljus från O3 än Nordamerika så det gör den svårare för omoddade kameror. Så som sagt jag tycker du fått fram mycket på detta ganska svåra objekt.

Nordamerika ligger till vänster om stjärnan högst upp i bilden som är Deneb. 

Haha, jag har siktat fel alltså. På´t igen då.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor