NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Senaste utekvällen ställde jag upp prylarna vid havet, men den fuktiga luften gjorde att det inte tog många minuter innan precis allt var täckt av ett rejält lager frost. Att jag glömde ta med dagghuven till den tub som för natten skulle fungera som guidetub gjorde inte saken bättre. Det jag lärde mig var i alla fall, förutom att man ska ta med dagghuven, att värmeband behövs till all optik.

Jag tänkte bygga ihop några egna band med kromnickeltråd och pwm-styrning, och min fråga gäller vilken maxeffekt man ska dimensionera för. Högre effekt till större tubdiametrar? Spelar omgivningstemperaturen någon roll?

Visningar: 415

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag har ingen aning faktiskt. Jag köpte färdiga. Ett för varje teleskop i obset, 10" och 4", och en kontrollenhet för 2 kanaler. De sitter alltid på.

https://astro.astrosweden.se/sv/articles/2.1273.7044/varmeband

I obset har jag även en kupévärmare och en hårtork. Bra att ha om man råkar andas på okularet i -30C eller om det blir för mycket frost på glasytorna. Används med försiktighet. Jag har även köpt en hårtork för 12 V att ha med när jag är ute. Funkar också bra.

https://www.biltema.se/bil---mc/biltillbehor/vinterprodukter/kupeva...

Eller

https://campingshopen.se/toalett-kem/badrumsartiklar/hartork-12v/?g...

Lycka till.

Jag har tittat på färdiga, men tyckte de var för dyra med tanke på vad det är. Delarna kostar ju inte många tior.

En 12 V hårtork var en bra idé, det ska jag kolla på.

Det finns många olika varianter på värmeband i både 5V, 12V och 24V, vad du väljer är upp till dig och vad du har för strömkälla. Själv håller jag alla attiraljer i 12V för att köra allt över en enda adapter med enkel kabelsplitter. Det finns också specifika (läs: dyra) varianter som kräver egna kablar/fästen. Ett färdigt band kostar ca 200kr från det stora landet i öst, kablar o dyligt går av för lösören.
12 V kör jag också med, så det blir det här också. Tänkte mer på effekten, vad man ska sikta på som max. Reglera ner går ju alltid sedan.

Tror inte du behöver mer än ca 36W på värmeslingan om du kör 12V på 3A. Det i sig kan vara ganska kraftigt. Kör du annat på samma kablage så som montering, kameror etc så får man passa så man inte råkar grilla ett kretskort nånstans. Min AVX montering drar bara 1A under guidning och tillsammans med 294mc pro (aktiv kylning och usb hub) och värmeslinga inbygd i daggkåpan så nosar den på 1.5A i låg effekt på värmeslingan. Vissa värmeband saknar reglage så dom är antingen maxeffekt eller avstängd, vilket kan snabbt korta ner tiden på ett batteri om du inte har tillgång till elnätet.

Klart nu. Det blev två kanaler med 12V 3A per styck, alltså max 36W, men resistansen i banden gör att effekten blir betydligt lägre. Dessutom går det att reglera ner steglöst (PWM). Det känns ändå överdimensionerat, det borde räcka. Väntar bara på vädret nu för att prova på riktigt.

Det ser väl bra ut. Det brukar vara bättre att ha marginalerna på sin sida än att inse den hårda vägen att det blev för klent från början :)

Vad har du gjort värmebanden av, tyg eller tejp?

Jag trodde bara du skulle ha ett lite större värmeband så ett 36W till ett guideskåp är kanske att ta i. Nu bör du ha extra koll på vad alla prylar förbrukar så du inte står ute och efter 1h undrar varför batteriet är slut ^^

Det är tygtejp. Det lilla är till guide eller Canon 70-200/2.8, det stora till 8" eller 6".

Jag kommer att ligga långt under 36W.

Så bra! Nu ser vi fram emot bilder och en uttömmande provrapport ;) :)

Kommer, men vädret... ;)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor