NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

I slutet på förra månaden byggde jag klart mitt Observatorie här i Höga Kusten. Tog första spadtaget den 2 september 2020. Nu när det lugnat sig med allt fix tänkte jag att det vore kul att dela med mig av lite bilder och info.

Jag har begränsats av en stram budget, därav har jag t.ex. Råspont som Ytterpanel och Plasttak. Den andra begränsningen är att jag aldrig byggt något förut, men har haft tillgång till goda råd från min far. Ett intressant experiment att se hur det funkar på sikt. Oavsett så har jag haft kul, lärt mig mycket och är nöjd med resultatet.

Lite info:

Taket vilar på 12 hjul, 6 per sida.

Taket rullas av och på igen med hjälp av 2 manuella vinschar, går även utan vinsh om man tar i lite, men jag föredrar att använda vinscharna.

Från att jag är framme vid Observatoriet tills att jag sätter i ett okular och är redo för ett eventuellt pass tar det drygt 6 minuter ca, fast det viktiga för mig är hur själva processen upplevs och den är något jag ser fram emot efter alla test jag genomfört. 

Inget hinder, inte ens taket avrullat begränsar himlen ovanför ca 40 grader över horisonten, oftast når jag ner till 10-30 grader beroende på vart jag pekar (tack vare att väggarna endast är 69 cm höga). Detta är helt okej eftersom jag tycker objekten oftast begränsas för mycket av atmosfären under ca 35-40 grader.

Plattformen i mitten vilar på en egen grund i syfte att hindra eventuella vibrationer från övriga golvet att nå teleskopet. Den är också lite lägre än övriga golvet så att jag i större utsträckning kan observera sittandes och kan stå lite bekvämare när teleskopet pekar i zenith.

Innan vintern tänkte jag uppgradera Observatoriet med rälsskydd mot snön av samma modell som Ulf Jonsson har på Gussö Observatoriet, ska även försöka få tag i en lång snöraka så att det blir enkelt att få ner snön om det behövs, men förhoppningsvis glider snön av lätt utan hjälp.

I och med gränsen på 5 MB bifogar jag ett snabbspolat filmklipp av lägre kvalitet på taket "in action" och de 2 bilder som gick att klämma in.

Visningar: 343

Bilagor:

Inlägg i den här diskussionen

Glömde skriva att jag byggt Observatoriet med mycket ventilation, eftersom att fukt har en tendens att ta sig in hur man än gör men har svårt att ta sig ut igen om det är för lite ventilation. Har beställt en värmare  som jag kommer sätta fast mot baksidan av primärspegeln som värmer till ca 25 grader nattetid för att undvika att det bildas kondens när temperaturen stiger på morgnarna. När jag obsar blir det ju direkt efter passet och avstängning vid lunchtid ca.

Lägger upp en bonusbild, fler bilder finns i i fotoalbumet "Observatoriet" på min sida.

Bilagor:

Kul att få se detta. Du har gjort ett bra jobb där Gabriel. Du har ju verkligen gott om utrymme. Räcker säkert till ett litet Mini-NSP :) ;) Det är skillnad mot mitt lilla pörte på 2 x 3 m ;)

Tack Ulf!

Haha! Jag tycker att det är inspirerande att du lyckats göra om hundstugan till ett Observatorie, trevlig läsning.

Fick igång gräsklipparen och passade på att klippa gräset mellan yttre vinschen och Observervatoriet.

Bilagor:

Laminerat och satt upp teckningar på Herschels 48 - tummare, William Parsons 72-tummare samt 2 teckningar Parsons själv gjort vid okularet på M1 samt M33. 

Bilagor:

Ojojoj Gabriel! Det ser otroligt fint ut, både med observatoriet och med omgivningarna!
Det är nog det största hemmabyggda observatorium jag sett! Mycket imponerande!

Jag ska försöka komma och hälsa på någon dag, det är ju något jag vill i verkligheten.
Kanske till hösten?


/Göran

Tack Göran!

Det vore trevligt, passar bra eftersom jag bör vara fullvaccinerad då. Du är välkommen!

Tätat runt observationsplattan med Hobbyskum, flyttat in ett bord och en stol samt monterat draghandtag på luckorna och lite annat småfix.

Bilagor:

Det ser väldigt fint ut Gabriel :) Kom gärna med på NSP och berätta lite om ditt bygge.

Tack Ulf! :)  De vore trevligt! Har ju vovven Candra men eventuellt kan farsan ta hand om henne då.

Hade trevligt besök av Cricco och Ulf Jonsson i tisdags, på köpet blev jag medveten om att horisontella stolpen där utevinschen är monterad sviktade vid utvevning. (lätt att bli hemmablind) Nu har jag åtgärdat problemet och även tagit till samma lösning där innevinschen är monterad. Låter bilderna tala. Ulf och Cricco gav förslag på en lösning som jag lyckades glömma bort. Var det något liknande du hade i åtanke Ulf?

Hur som helst vill jag tacka för hjälpen. Nu är vinscharna stumma vid vevning, ger observatoriet en annan känsla, mycket nöjd. 

Bilagor:

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor