NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2020-02-25
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MC Cool
52x240 s STC Astro Duo filter (Hα + OIII)
20x30 s Baader IR/UV

Jag skulle ha behövt gå ut och fokusera om någon gång den här natten också, men jag somnade istället. Måste nog bli motor framöver.

Visningar: 92

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 27 Februari 2020 kl. 8.39

Jag har ute monteringen från slutet på November till våren. Då slipper man poljustera iallafall (oftast). Jag har ett tygstycke närmast monteringen och sen två plastpåsar och slutligen en presenning. Det har klarat både snö och regn i fyra år nu, ta i trä. Men jag plockar oftast ner teleskopet innan jag lägger mig och kollar till monteringen typ 1 gång i timmen när jag fotar. Vore ju bra om man kunde fota hela natten. Då måste man lösa meridian flip, sätta gränser för trackingen så den inte slår i benen och ha bra kabelhantering. Säkert nåt mer oxå?

Kommentar av Arvid Emtegren den 27 Februari 2020 kl. 7.48

Tack Simon. Absolut, ännu bättre om man kunde ha sakerna monterade i trädgården så man slapp släpa ut och in allting varje gång. Men jag har inte fått bygglov från frun än. Annars är ju mardrömmen att man vaknar och upptäcker att sakerna är översnöade, som Ulf berättade om någon gång.

Kommentar av Simon Holmberg den 27 Februari 2020 kl. 6.21

Snyggt Arvid. Att kunna fota och sova samtidigt måst va skönt! Själv hade jag nog inte kunnat somna när jag vet att sakerna jobbar på där.

Kommentar av Arvid Emtegren den 27 Februari 2020 kl. 5.23
Tack Per!
Kommentar av Per Johansson den 26 Februari 2020 kl. 21.33
Väldigt fin! Gillar färgerna!
Kommentar av Arvid Emtegren den 26 Februari 2020 kl. 14.04

Tack Håkan. Nej stjärnorna kommer från en separat stack 20x30 sekunder med IR-cut-filter. Men jag ser i Sequence Generator Pro att fokusvärdet försämras under natten (jag använder funktionen Image History och tittar på HFR-värdet). Hur det påverkar slutbilden kan jag inte säga, men man borde ju tappa lite detaljer om fokus blir sämre.

Kommentar av Håkan Wahlberg den 26 Februari 2020 kl. 13.55

Är det stjärnorna du tycker har dålig fokus? Det är ju en smaksak, personligen tycker jag du har precis sådär lagomt "blurriga" stjärnor så att dom inte dominerar bilden utan låter nebulosorna dominera. Snygg bild!

En fråga dock, hur bevakar du fokus? Kollar manuellt då och då, kanske med Fits Image Grader eller liknande? Eller har du nåt automatiskt som kan "larma"?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor