NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2021-01-10
2021-01-12
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
ZWO ASI1600MC Cool
(60+30)x120 s Baader UV/IR
(20+20)x240 s Baader Highspeed Hα

Eftersom det bara är jag och Per som gillar Hubblepaletten kommer här ett välkänt objekt med fullt spektrum och helt vanliga färger. Det där med färger är förresten svårt. Genom lite forskning har jag kommit fram till att M31 näst efter M42 är det mest fotograferade djuprymdsobjektet. Därmed finns alla tänkbara varianter av färger, kontrast, mättnad och annat när man surfar runt för att leta referensbilder. Mitt mål har varit att göra något som inte sticker i ögonen för mycket men samtidigt är intressant att titta på. Jag har försökt att inte överdriva Ha heller för att det inte ska se för onaturligt ut. Hoppas det lyckades!
Det här är min första mosaik. Hur svårt kan det vara tänkte jag? Svårt tydligen. Jag hade bara en halv natt på mig, så det var lite stressigt att hinna med två paneler i RGB och Ha. Jag tänkte köra 2,5 timmar på varje panel, och sedan 30 minuter Ha med OSC. I stressen missade jag att ställa in gain och offset när jag bytte till OSC-kameran (den brukar komma ihåg inställningarna, men inte när man byter). Därmed blev det gain 0 på allt. Mina darks är gain 139, och jag orkade inte ta nya, så detta är utan darks.
Problemen började på riktigt när jag försökte montera ihop panelerna. Det visade sig att den första panelen var otroligt mycket bättre än den andra. Bakgrunden var mycket ljusare på den andra, så S/N gick knappt att jämföra. M31 hade ju rört sig över himlen, och tydligen är det stor skillnad på hur ljus himlen är på olika ställen i stugan. Jag har Bortle 3 i zenit, men antagligen 1-2 i sydost och 4-5 i nordväst. Det är möjligt att det fanns lite spår av moln i den riktningen också. Nu var jag nästan beredd att kasta alla bilder i sopkorgen. Till slut testade jag att bara stacka första timmen av andra panelen. Då såg det mycket bättre ut, så jag körde på.
Nästa problem var Ha. Innan sista panelen var klar hann M31 försvinna ner bakom taknocken på stugan. Så det fick bli en ny omgång med Ha, då lite längre tid och med monokamera hemifrån.
Att montera ihop alla fyra bilderna och få allt att stämma med färger och annat var inte heller någon lek. Jag kommer att se på mosaiker med andra ögon framöver, nu vet jag hur mycket jobb det ligger bakom!

Visningar: 151

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 14 Januari 2021 kl. 13.37

Tackar Simon!

Kommentar av Simon Holmberg den 14 Januari 2021 kl. 13.22
Verkligen bra jobbat och fin bild Arvid!
Kommentar av Arvid Emtegren den 14 Januari 2021 kl. 11.47
Tack så mycket Mats!
Kommentar av Mats Olsson den 14 Januari 2021 kl. 11.05

Riktig fint på alla sätt och vis! Mycket arbete ger resultat!

Kommentar av Arvid Emtegren den 14 Januari 2021 kl. 9.11

Stort tack Per! Du har rätt angående centrum. Det är inte överexponerat, så det finns detaljer där, men jag tycker att det lätt ser HDR-platt ut om man dämpar för mycket. Det var en medveten avvägning, men vad som är rätt och fel kan man ju diskutera.

Grinde ska man inte jämföra med, då kanske man slutar. :) 

Kommentar av Per Johansson den 14 Januari 2021 kl. 8.03

Imponerande arbetsinsats och imponerande resultat. Ser ingen skarv i bilden och färgerna både på galax och stjärnor blev jättebra. Gillar att du smält in HA så pass subtilt. Som du säger ser man många olika färger även på galaxbilder. Här tycker jag man har mindre frihetsgrader eftersom det huvudsakligen är färger man kan se som utgör bilden. Du har fått till den svaga skiftningen från lite gulare i de inre till blåare i det yttre på ett fint sätt. Centrum kanske skulle gå klämma lite mer detaljer ur men det är svårt eftersom dynamiken är så enorm och det börjar lätt se onaturligt ut. 

Som sagt imponerande! Du får ta och jämföra med Grindes klassiker från ca 5 år tillbaka.

Kommentar av Arvid Emtegren den 13 Januari 2021 kl. 15.27

Tack Ulf och Håkan!

Jag använder alltid SGP för framing och fotande, och det är inte svårare att göra en mosaik där än en vanlig bild. Man får då två eller fler objekt i sekvensen, och den byter själv mellan objekten när det är dags, inklusive centrering med platesolving och start och stopp av guidning. Funkar supersmidigt.

Jag använde Pixinsight för mosaiken. Det finns bra verktyg där, det gäller bara att ha ett bra grundmaterial först. 

Kommentar av Håkan Wahlberg den 13 Januari 2021 kl. 15.10

Snygg bild på M31! Fotade du panelerna manuellt eller hade du nåt sekvensprogram som stöd för layouten? Vad gjorde du mosaiken sen i?

Lustigt att du testar en mosaik! Jag håller själv just på att läsa in mig på hur jag skall göra det med mina grejor. Orsaken är att jag har tämligen begränsad FOV med min SW Evostar 80ED och ASI294. Tex ryms inte M31 helt så då skulle en mosaik lösa detta plus att även återge med hög upplösning.

En annan variant jag kom på för att få lite bättre FOV skulle vara att ansluta ASI294'an till mitt guideteleskop, SW Evoguide 50ED. Läste en test mellan denna och Redcat 51'an där det blev i stort sett oavgjort avseende optiken. Så fungerar det köper jag en flattener till ED50. Och ansluter ASI120MC till Evostar 80ED för guidningen :) !

Skall testa både mosaik och Evoguide/ASI294, bara himlen öppnar sig (utan snö)!

Det är nog inte det att vi inte gillar Hubblepaletten. För egen del är det brist på grejor (monokamera etc...) och kunskap. Men visst vill jag i möjligaste mån även återge så "äkta" färger som möjligt.
Adam Block har ett intressant inlägg på Youtube här  (en bit in i videon) som handlar om att tolka bilder.

Kommentar av Ulf Jonsson den 13 Januari 2021 kl. 15.08

Bra belöning för mycket jobb Arvid. Jag gillar dina färger i den här bilderna. :)

Kommentar av Arvid Emtegren den 13 Januari 2021 kl. 10.01

Andromedagalaxen är ju som sagt välkänd för alla. Men vad döljer sig i omgivningarna? Jag roade mig med att annotera bilden med de vanliga objekten plus galaxer ner till magnitud 18 (de svagaste endast utmärkta med magnitud). Det fanns en hel del visade det sig.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor