NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Första bilden när norrskenet drar in norrifrån. Det är en väldigt skarpt lysande båge som sakta drar söderut.
Nikon D3s, Nikkor 14-24 mm / f 2,8 inställd på 14 mm.

Visningar: 135

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 14 September 2013 kl. 11.30

Jo jag förstår att du missat något i dygnsrytmen, men inte behöver du stå i skamvrån för det! :-)

Jag såg norrskenet strax före midnatt, men var inte klar med utrustningen och på plats nere vid den spegelblanka sjön förrän efter midnatt. Sedan försvann norrskenet ett tag så jag fick stå kvar nästan en timme innan jag gick hem igen.

Att jag avbröt berodde på att nattens temperaturfall skapade dimma så att frontlinsen som blivit kall blev immig. På några av bilderna kan man se den begynnande dimman, i strandkanten mot skogen, på andra sidan sjön. 

Jag har vid ett annat tillfälle, vid vindstilla efter att kameran blivit nedkyld till minusgrader, fått imma och frost på frontlinsen. Det kom av min egen utandning som slog ut som ett lager över frontlinsen och frös till ett tunt frostlager. Den gången fick jag byta kamera till en som låg varm och god i bilen. 

Om man inte kan hålla andan när man tittar i kameran så kan man med fördel andas genom en stickad vante eller halsduk som reducerar utandningsluftens fukthalt rejält.

När jag varit ute med kamerorna i stark kyla lägger jag in dom i min kameraväska, som är 100% vattentät, redan ute i kylan och låter sedan allt stå i flera timmar, gärna till dagen efter i rumstemperatur.

Om jag inte har min vattentäta kameraväska så lägger jag in kameran i en plastpåse, som jag suger ut luften ur, och låter den sedan sakta värmas inomhus. Även denna förpackning ska göras ute i kylan. Det blir blixtsnabbt kondens och is på kameran när den kommer in i stugvärmen om man har den allra minsta luftfuktighet hemma.

Jag gissar att du redan vet detta, men jag berättar det ändå eftersom jag ofta ser hur fotografer blir frustrerade när dom kommer in med sina kameror på vintern. Speciellt illa är det om lokalen är full av folk!  :-) Jag lämnar alltid kameran kvar ute i kylan om det går, när jag ska ut och in flera gånger. Det räcker ju ibland med att bara ta in minneskorten.

Det blev en lång text, hoppas att du eller någon annan har glädje av den!  :-)

Kommentar av Mats Olsson den 14 September 2013 kl. 10.56

Nej, ursäkta min allmänna dumhet! Det var ju när bilden lades upp förstås. Jag får stå i hörnet och skämmas en stund...

Kommentar av Mats Olsson den 14 September 2013 kl. 10.54

Härliga bilder, Jerry! Tyvärr ville inte norrskenet sträcka sig ända ner hit. Jag fick några bilder med svagt grönt sken mot horisonten, men inte mer. Tog du bilderna så tidigt som 17.55?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor