NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Norrsken oktober 30-31, 2013 på sjön Lullejaure i Moskosel.

Nikon D3s med Nikkor Ai 18mm / f4 bildvinkel 90°

Visningar: 145

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 8 November 2013 kl. 10.05

Hej Ulf!

På den här bilden behövde jag inte offra något av bilden för att rikta upp den. En liten aning justering behövdes men inte mer än att jag kunde behålla det som finns med på det som kameran registrerat. Jag försöker i möjligaste mån att inte tilta upp mer än absolut nödvändigt för att undvika infallande perspektiv i bilden.

Om jag tycker att det är tillräckligt med norrsken ner mot horisonten så zoomar jag gärna in för att få mindre perspektivförändring i bilden. Men avståndet till vad som finns i förgrunden avgör mest. Ett bra sätt är att försöka välja ut vad som är viktigast att hålla i lod i bilden, vid fotograferingen, och ha det så nära mitten som möjligt för att slippa större justeringar.

Det är ju omöjligt att flytta norrskenet men har man yta att kunna förflytta stativ och kamera i sidled för att förändra perspektivförvrängning så är det ett bra sätt att förbättra eller snygga upp perspektivet. Det allra bästa är ett stort fält eller som i det här fallet en sjö där det går att backa väldigt långt.  

På vissa bilder, där jag behövt tilta upp kameran mycket och har fallande linjer in mot centrum i bilden, offrar jag en del av informationen för att rikta upp den helt eller så mycket som möjligt. Om det finns träd väldigt nära så bryr jag mej inte alls om att göra någon justering i bilden eftersom så gott som allt kommer att försvinna eller bli helt förvrängt om jag försöker perspektivjustera.

Finns det berghällar utan träd, master och elstolpar eller om det är kalfjäll i förgrunden så är det mycket svårare att se ett perspektivfel. Hus försöker jag att undvika helt eftersom dessa blir så vidrigt fult förvrängda med riktigt vidvinkliga gluggar. Men om jag tar en sådan bild så kan jag lägga ner mycket tid på att justera upp bilden så att huset ser bra ut. 

Det här är förstås min personliga uppfattning om hur den slutliga bilden bör se ut. Jag vill ha en bild som är så korrekt och nära betraktningstillfället som möjligt, Vissa av mina fotografkollegor bryr sej inte alls så mycket om perspektivet bara dom får med hela objektet. Jag äger inte heller någon fisheye-glugg eftersom jag får rysningar och känner obehag när jag ser bilder tagna med dessa gluggar.

När jag nu håller den här "lektionen" så kan jag passa på att nämna tre bildtyper som jag försöker undvika eller helt avstå från. Det första är fisheye-bilder, sedan är det stående bilder och sist lutande bilder där kameran inte ligger rätt i vågplanet. Om du kollar i dagspress och broschyrer så har det blivit mode att luta kameran höger och vänster. Jag anser att det är ett sätt för en tekniskt okunnig fotograf att dölja sina brister som fotograf!

Stående bilder från mobiltelefoner och kameror med panoramaformat är jag sjukligt alergisk mot och kallar "stolpskott"! Till och med en 24x36-bild är sällan snygg stående, dessa bilder försöker jag att beskära så mycket som möjligt i över och / eller underkant.

Nu vet du att jag försöker att på alla sätt se till att mina bilder är så tekniskt korrekta som möjligt. Det innebär att jag gör perspektivförbättringar både vid fotografetingstillfället och i redigeringen. Om det är omöjligt så skiter jag helt i att korrigera och låter bilden vara perspektivförskjuten, men aldrig lutande. Jag använder "tilt /skift-gluggar också för att undvika perspektivfel och öka skärpedjupet. Tyvärr finns inte dessa som supervidvinklar med hög ljusstyrka, Nikon 24mm / f3,5 D PC-E är det vidaste alternativet.

Misstag gör jag däremot emellanåt och då svider det i min fotosjäl!  :-(

Det blev ett långt svar, jag hoppas att du har någon behållning av det jag kraffsat ner på tangentbordet och inte blivit uttråkad! ;-)

Kommentar av Ulf Jonsson den 8 November 2013 kl. 6.10

Fin bild Jerry!

Jag var själv ute till kl 04 den natten och ett band av norrsken låg som en extra Vintergata över himlen.

Har du varit tvungen att cropa bort något för att räta upp bilden?

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 8 November 2013 kl. 1.58

Tack Mats!

Här har vi inte regn, det är c:a 20-25 cm snö och ett Julkortsliknande landskap! Björnarna har nog gått i ide men för mej har säsongen för norrskensjakten just börjat. :-)

När jag tog dessa bilder så var det betydligt mindre snö och slät och fin is på sjön. Jag kunde gå ut mellan 100 - 200 meter och plåta åt två håll i 180 grader eftersom norrskenet var utbrett från horisont till horisont. Enda nackdelen var att det blåste 5-6 m/sec, 3-5 minusgrader och jag hade för lite kläder!  :-p

Kommentar av Mats Olsson den 6 November 2013 kl. 9.55

Fina bilder Jerry. Min sena reaktion beror på att jag har gått i ide nu, efter tre veckors mer eller mindre oavbrutet regnande.

Kommentar av Jerry MagnuM Porsbjer den 3 November 2013 kl. 0.53

Jo precis så är det! :-)  

Nattsvarta moln och träden i silhuett mot horisonten i det svaga ljuset från norrskenet som koncentrerat förstärks uppåt! Det räckte med kylan, blåsten och dom skarpa knallarna i isen, när den frös i natten, för att skapa en otäck stämning.

Kommentar av Per Johansson den 2 November 2013 kl. 18.40

Det är väl detta man kallar mörkt norrsken? Det ser lite otäckt ut - passande för Halloween!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor