NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

2020-10-13
2020-10-14
2020-10-16
Celestron RASA 8" 400/2
ZWO ASI1600MM Pro
138x120 s Baader Highspeed SII
54x120 s Baader Highspeed OIII
120x120 s Baader Highspeed Hα
Totalt 10,4 timmar

Gammalt data, men jag var inte riktigt nöjd med bildbehandlingen på den här, så jag bestämde mig för att göra ett nytt försök ända från stackningen och upp. Ångrade mig nästan när jag upptäckte att det tog större delen av söndagen. Så, var det värt besväret, eller skulle jag ha byggt med lego istället?

Visningar: 117

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 18 Februari 2021 kl. 7.47

Per, nej jag stretchar lite "lagom" så att stjärnorna ser hyfsade ut i alla delbilder. Sedan stretchar jag mer på den stjärnlösa. Jag tror inte att den funkar bra på ostretchad.

Kommentar av Per Johansson den 18 Februari 2021 kl. 7.41

Arvid, kör du Starnet på ostretchad bild? Straton har jag alltid kört på stretchad.

Kommentar av Arvid Emtegren den 18 Februari 2021 kl. 5.11

Tack Håkan. Jag brukar lägga tillbaka stjärnorna med PS. Jag tar en bild med bara stjärnor och lägger som ett lager överst. Lagret sätts till Screen. Eftersom stjärnorna är stretchade betydligt mindre än bakgrunden så brukar jag inte behöva förminska dem. Jag brukar bara peta lite på kurvorna på stjärnlagret om jag behöver tona ner dem ytterligare. När stjärnorna ligger som ett eget lager är det lätt att göra justeringar bara på det lagret och se hur det ser ut.

Kommentar av Håkan Wahlberg den 17 Februari 2021 kl. 20.31

Oj vilka färger! Gillar det intensiva blåa speciellt.

OK, du plockar bort stjärnor med Starnet, så långt är jag med. Hur lägger du tillbaka dom, förminskade? PixInsight, Photoshop, annat?

Kommentar av Arvid Emtegren den 15 Februari 2021 kl. 8.50

Tack så mycket Per!

Först och främst så delade jag stacken mellan före och efter flip enligt mina nyvunna kunskaper om ränder. Då upptäckte jag ett problem med halva OIII-stacken, det såg ut som om någon smetat smör på linsen över omkring en femtedel av bilden. Jag försökte i flera timmar att komma på vilka bilder i stacken som orsakade problemen, men till slut fick jag ge upp och kasta halvan efter flip. Tur att OIII är ganska stark i den här, så det gick ändå.

Den stora utmaningen i den här bilden är annars alla stjärnor som är i vägen. De måste undertryckas på något sätt, annars ser man ingenting. I förra bilden hade jag bara förminskat stjärnorna i ett par steg, men det blev mycket artefakter kvar då. Här tog jag istället bort dem redan innan sammanslagning SHO. Det blev fortfarande mycket artefakter kvar efter Starnet i SII och Ha, så det blev kanska mycket testande fram och tillbaka innan jag tyckte att jag fick fram något som var ok.

Kommentar av Per Johansson den 15 Februari 2021 kl. 8.40

Kul att se skillnaden mot början av 2000!

Kommentar av Per Johansson den 15 Februari 2021 kl. 8.37

Vilken skillnad mot förra bilden - så mycket bättre, och den gamla var inte dålig! Man kan inte tro att det är gjort på samma data. Lego är oxå kul men nog lönade sig din omprocessning.

Kan du ge några highlights vad du gjorde annars nu? Så vi andra kan bli bättre oxå...

Kommentar av Ulf Jonsson den 15 Februari 2021 kl. 7.24

Det har onekligen hänt saker sedan våtfilmens tid ;) :)

Kommentar av Arvid Emtegren den 15 Februari 2021 kl. 6.54

En rolig detalj med den här är att jag faktiskt har fotat den en gång tidigare. Det slog mig först nyligen, då likheten inte direkt är slående. Eller fotat och fotat, men jag var åtminstone med när vi fotade. Det var hur som helst på Sandvretens observatorium utanför Uppsala för snart 19 år sedan. Instrumentet är en 45 cm reflektor, f/3.9, med en specialdesignad komakorrektor. Det är fotat i primärfokus med Kodak Ektachrome E200 120-diafilm (6x6). 19 minuter exponering med autoguidning.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor