NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

April 2013 blogginlägg (12)

Månen

Månen är aktuell i dagarna då det var fullmåne i går och dessutom en liten månförmörkelse. Tyvärr var jag inte på hugget och fångade det hela, men i kväll tänker jag mig ut :-)  Väderprognosen ser lovande ut och jag har gjort de nödvändiga beräkningarna för månens position vid dess uppgång. Detta då jag vill fånga månen på en viss plats i ett speciellt utsnitt av landskapet. I sådana här sammanhang tycks himmelsobjekten skena vilt över himlen likt galopperande gnuer. Det gäller att allt är…

Fortsätt

Tillagt av Fredrik Karlsson den 26 April 2013 kl. 9.20 — 2 Inlägg

Bilder på PanStarrs

Har lagt ut en samling bilder på den fina kometen vi hade besök av: http://romantiskljusfangst.weebly.com/tecken-i-skyn.html

När en liten tanke att så småningom sammanställa en liten film över detta himmelska besök, men det förblir kanske bara en tanke. Men visst blev dessa bilder som de visas här också fina?

Ha en bra dag!

Tillagt av Fredrik Karlsson den 23 April 2013 kl. 11.30 — 3 Inlägg

Dobson-vind

Har man inte jobb så skaffar man sig.

Det har blåst kraftigt ett tag här i Gussö. När jag i lugn ro tittade på Vetenskapens Värld ikväll hördes en kraftig duns. När jag gick ut och kollade vad som hänt låg min 10" Dobson stilla och vilade på altanen. Den hade blåst omkull!!! Vågade inte kolla om speglarna klarat sig men förbereder mig på en rejäl kollimering inför nästa observation. Man lär sig ... (ibland, men inte alltid).

Tillagt av Ulf Jonsson den 22 April 2013 kl. 21.35 — 2 Inlägg

Lyriderna

Va ute inatt mellan 00:00 till 01:00 och obsade lite här hemma. Såg en kraftig meteor som åkte snabbt över hela himlavalvet. Jag sa ojoj, högt för mej själv, den va jättestark och kom från öst och gick ner i väst. Så lycklig att jag fick se en sån kraftig meteor, måste ut lite tidigare ikväll, för som jag läst så ska det vara flest meteorer i farten i skymningen.

Tillagt av Kikki den 22 April 2013 kl. 15.30 — 6 Inlägg

Blogg och hemsida

Ja då var man med hemsida och blogg!!!

http://kikkis.weebly.com

Välkomna in på en titt!

Inträdet är fritt!

Tillagt av Kikki den 21 April 2013 kl. 11.30 — 7 Inlägg

Hej astrofans!

Har äntligen fått tag i två skarvrör som jag kan sätta på stativet för att hissa upp de lite. Sätter i fast rör i de tredje benet för att nå samma höjd. Hoppas de kommer att funka för mej att polinställa så, vill ju ta mitt första astrofoto med motor innan säsången är över ;-)
Lade upp några landskaps bilder utan stjärnor idag som jag fångade på jakt efter en klar himmel igår, hoppas ni har överseende med detta, och förstår hur jag tänkte. Finns en text till varje bild. Kram på er!

Tillagt av Kikki den 14 April 2013 kl. 14.00 — 1 Inlägg

Nej, inte är väl det slut på säsongen redan!

Va ut igårnatt och fotade, och fick för första ggn med ett svagt norrsken i både grönt rött och blått, som endast var synbart i kameran. Det är fantastiskt va kul det är att fota astroscapes, när himlen liksom framkallas som en överraskning i kameran på de mest otroliga sätt ;)

Gillar inte alls att den här säsongen snart är över, nu när det roliga just har börjat för mej i denna nya och underbart vackra värld.

Tillagt av Kikki den 12 April 2013 kl. 8.30 — Inga kommentarer

Jag fick till min D700 igen!

Har läst och läst och sökt och sökt idag på nätet om min döda D700, plockade iaf bort backstycket och ruskar om den lite och pillar bak på kretskortet med en tandpetare, testade sätta i batteriet i den, och den hoppade igång igen. Så nu är jag världens lyckligaste tjej igen, min kamera lever, och jag med! Kommer gå ut och fortsätta ikväll med att försöka skapa min första Astroid genom teleskopet, haha!

Så nu vet ni det :) :) :)

Tillagt av Kikki den 11 April 2013 kl. 13.35 — 7 Inlägg

Lägger ner det här

Skulle montera stativskruv på min D700, skruven gick för djupt i kameran så nu är den svart. Gonatt, orkar och vill inte fortsätta när det nu har kostat både ett samyang och min kära D700. Less....

Tillagt av Kikki den 10 April 2013 kl. 20.56 — 19 Inlägg

Obskväll med Anders W.

Är i Linköping på jobb några dagar. Passar bra att återuppleva gamla minnen och följa med Anders på en obskväll. Efter en pizza på stan åkte vi till stans södra utkanter, monterade upp 10" Dobson och plockade fram fältkikaren. Himlen är fortfarande allt för ljus och ett tunt Cirrustäcke förstör transparensen. Vi hittade i alla fall PanSTARRS med både handkikaren och doben. Egentligen skulle vi ha tagit med 18" men med så risigt väder tyckte vi inte att det var värt det.

Vi passar på att… Fortsätt

Tillagt av Ulf Jonsson den 9 April 2013 kl. 21.14 — 1 Inlägg

Hej!

Tänkte jag skulle presentera mig lite som nybliven medlem här på NSAA. Jag är en fotoentusiast dag och natt boende i Timrå. Tycker detta med astroscapes och ibland något enklare deep sky object är roligt. Man kan nog säga att jag inriktar mig mycket på norrsken och Vintergatan, kanske framför allt att försöka fånga hur dessa speglar sig i vattenytor, något jag fascineras av och tycker är mycket vackert. 

Till min hjälp har jag kameran, en kameravridare och en optisk tub typ…

Fortsätt

Tillagt av Fredrik Karlsson den 9 April 2013 kl. 10.48 — 2 Inlägg

Det tar sej

Då var man ut och övade polinställning för 2:à ggn igår, och som newbe så gick de väl så där. La märke till att monteringen är väldigt känslig, vet inte om de beror på att jag inte har originalstativet och fästet till det. Fick in vad jag tror var polstjärnan i ringen i polsökaren, sen ändrades ju alltihopa när jag skulle dra åt bottenskruven på monteringen. Fick försöka kränga tillbaka polstjärnan i läget igen, men gav upp och lät den vara en bit ifrån tillslut. Behöver få tag i en passande… Fortsätt

Tillagt av Kikki den 8 April 2013 kl. 9.54 — 10 Inlägg

Månadsarkiv

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor