NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hur är det med intresset för meteoriter här i forumet? Av någon anledning verkar de flesta meteoritsamlare komma från geologihållet. Det är inte så märkligt att en geolog blir intresserad av meteoriter kanske, men jag tycker det är lite konstigt att intresset inte är större bland amatörastronomer. Det är ändå lite roligt att känna på en sten som bildades före jorden, och sedan har snurrat runt i solsystemet i några miljarder år innan den landade ganska våldsamt här. Nu kanske jag har fel och det finns fantastiska samlingar här bland medlemmarna, och det vore roligt att få se i så fall!
Jag lägger i alla fall upp en bild på min blygsamma samling.

Visningar: 26

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Arvid Emtegren den 30 November 2022 kl. 5.11

Vi flyttar diskussionen till forumet. Per, jag svarar på din fråga där. 

Kommentar av Per Johansson den 29 November 2022 kl. 21.27

Så coolt att du har stenar från Månen och Mars! Jag trodde inte privatpersoner hade såna. Det kan väl inte finnas så många från Mars? 

Kommentar av Ulf Jonsson den 29 November 2022 kl. 21.25

Intressant Arvid. Jag har bara en liten bit som jag köpte på AstroFest i London före Brexit och pandemin. Bild kommer senare. Lägg gärna in inlägget i det forum jag just skapade.

https://nsaaforum.ning.com/forum/categories/meteoriter/listForCategory

Kommentar av Arvid Emtegren den 29 November 2022 kl. 20.00

Ja att hålla i en månmeteorit är onekligen det närmaste man kan komma att röra vid månen, så det är en häftig känsla!

Att leta, och hitta, meteoriter är svårt och tidsödande. Både praktiskt och juridiskt. I Sverige är det i praktiken omöjligt, även om det har skett ett fåtal gånger. Enda sportsliga chansen man har är att ge sig norrut och leta efter Muonionalusta, vilket kräver både tid, utrustning och tillstånd både från höger och vänster (vilket kostar en del).

Jag letar alltså inte meteoriter, alla är köpta från olika håll. De flesta är vetenskapligt klassificerade och finns därmed beskrivna i Meteoritical Bulletin Database.

Kommentar av Michael Holmgren den 29 November 2022 kl. 19.41
Jag samlar inte själv på meteoriter, men det vore kul att hitta en sten och kunna härleda dess ursprung till någon av de andra planeterna. Det är också ett härligt inslag med annat än rymdbilder här i forumet. Meteoriter vore ett ypperligt ämne att ha på ett NSP, om du skulle vilja berätta mer om enskilda meteroiter i samlingen, hur du hittar dom och hur du tar reda på vad dom faktiskt består av. Berätta gärna mer om din blygsamma samling, jag tycler den är väldigt imponerande :)

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor