NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

I kväll så ska Per, Lisette och jag ta oss an en skolklass från Anderstorpsgymnasiet här i stan. En av lärarna ville uppdatera eleverna i ämnet fysik. Han berättade att narturämnena i dag mest handlar om kemi och biologi medan fysik blir rätt styvmoderligt behandlat. Nå i kväll ska vi ha en stjärnvisning för ca 30 st om alla kommer. Skolan kan inte ge någon ersättning men som han säger, rätt vad det är så tänder vi ett intresse hos någon. Vi får se.. Tips från er andra mottages gärna..

Visningar: 223

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 31 Januari 2017 kl. 18.36
Urban gjorde ett bra jobb som scoutade plats att stå på!
Det är inte så lätt att hitta nåt nära stan med mörk omgivning och plogat.
Även snällt av Lisette och Tommy att ställa upp.Det blev lämpligt med fyra stationer så inte köerna blev långa och man hade tid att prata med alla.
Kommentar av Urban den 31 Januari 2017 kl. 15.35

Per hade ett riktigt fiffigt "demotrick" som gick hem hos ungdomarna. Det var briljant att visa astorfoto detta pedagogiska sätt.
Det var ca 25-30 personer in alles och vi startade kl 19 och ansågs vara klara strax innan 21. Det ställdes väldig mycket frågor och ungdomarna var verkligt intresserade. Efteråt pratade jag med läraren och han ville definitivt göra om detta till hösten. Han ville dessutom att vi (Per å jag gissar jag) skulle ha en extra "fördjupning" med natur-lärarna. När storhopen hade gått hem kunde vi konstatera att det var tre st elever som dröjde sig kvar och ville kolla lite mer. Själv tyckte jag att det var en mycket trevlig kväll där vi fick visa lite astronomi för intresserad ungdomar samt göra lite reklam för NSAA.

Kommentar av Per Johansson den 31 Januari 2017 kl. 15.21

Kör man med systemkamera för visningsändamål så kan man nog skruva upp ISO mer än vad jag gjorde. Jag låg på mitt vanliga fotoiso på 3200 och borde kanske ha skruvat den i botten på 25600. Nästa gång ska jag oxå ta en platta att visa på istf mobilen.

Kommentar av Mats Olsson den 31 Januari 2017 kl. 15.01

Kul att höra att det blev bra! Tekniken att fota och obsa samtidigt ska jag nog ta med mig till nästa gång jag kör med elever. Bra tips!

Kommentar av Per Johansson den 30 Januari 2017 kl. 22.27

Visningen blev lyckad och de flesta verkade intresserade. Ca ett 30 tal besökare där de flesta var gymnasieungdomar men oxå några barn och några äldre.

Jag visade på ett nytt sätt med både teleskop och kamera samtidigt. Samma objekt obsades med 80mm refraktor + 40mm/68 grader okular och 300mm tele med CLS filter. Live view och exponerad bild visades på mobilen via wifi från kameran. Många tyckte det var coolt hur mycket som syntes på bilderna och att få bilderna direkt i mobilen.

Vi var fyra som visade:

Lisette, Urban, Tommy och jag. Tommy hade med sig två riktigt fina binokulärer: 100mm Myuachi och 80mm Fujinon. Fujinonen gav väldigt fina stjärnfärger, särskilt Betelgeuse var fantastisk. Tyvärr hann jag inte fota besökarna men här är visargänget:

För att visa folk bilder på kameran behöver man ju inte ställa polaxeln och fokusera särskilt noga, vilket syns på bilden nedan. Jag visade först kortare exponering och sen på efterfrågan tog jag längre. Nedan är 4 min på iso 3200 och croppad:

 

Kommentar av Urban den 30 Januari 2017 kl. 15.15

Tackar för tipsen. Plejaderna hade jag glömt!!! ;-)

 

Kommentar av Mats Olsson den 30 Januari 2017 kl. 13.34

Och Plejaderna förstås!

Kommentar av Mats Olsson den 30 Januari 2017 kl. 13.33

Om ni använder ett teleskop kan det ju vara kul för dem att se vilken fas Venus är i just nu. Andromedagalaxen och Orionnebulosan är ju också trevliga att titta på. Dubbelhopen tar jag alltid med. Ni får nog ett sken också, det känns positivt den här gången. Ta med egen kamera skulle jag säga...

Kommentar av Urban den 30 Januari 2017 kl. 12.24

Jo problemet är väl att lägga sig tillräckligt "lågt" tror jag. Stephans qvintett är väl inte det man börjar med. Men stjärnbilder var ett bra tips. 

Kommentar av Mats Olsson den 30 Januari 2017 kl. 12.13

Trevligt, hoppas att ni får fint väder! Jag har ju gjort detta ett antal gånger, men vet inte om jag kan tillföra något som ni inte redan har tänkt på. Brukar alltid börja med sjärnbilderna i stort, ta de mest framträdande. Typ var finns björnen i eller runt Karlavagnen? Hur hittar man polstjärnan? Hitta Orion, Sirius mm. Kanske får ni ett sken i kväll? Eller kommer det först i morgon?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor