NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Nu blev det en vana ;-)

I går kväll hade vi en astronomivisning för gymnasieelever i Skellefteå. Det var för elever som hade "Natur" som fritt val. Det var ca 15 elever som vägleddes av Per, Nicklas, Lisette och jag från NSAA om himmelsobjekt. Per inledde med en beskrivning över vintergatan och några stjärbilder. Sedan delade gruppen upp sig mellan de 4 teleskop som fanns till hands. Då atmosfären var ovanligt "mjölkig" så var djuprymdsobjekt inte lämpligt. M13 såg ut som vilken otydlig galax som helst. Så det blev tydliga öppna stjärnhopar, som dubbelhopen i Perseus och dubbelstjärnor som fungerade. Lite senare på kvällen kom månen upp och då blev det ett självklart och mycket uppskattat objekt. Efter ca 1.5 tim i -15C så började gruppen lösas upp. Men eleverna var nöjda av vad de fick se och många ställde intressanta frågor.

Ska man visa saker för nybörjare är det viktigt att man väljer ut väldigt tydliga objekt. Bra är oxså att läsa på lite "trivia" om olika objekt. Lisettes berättelse om Beteguese uppskattades av de elever som lyssnade på henne.
Läraren, som är initiativtagare till detta, var mycket belåten med visningen och detta verkar bli ett återkommande inslag. 

Visningar: 175

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Ulf Jonsson den 7 December 2017 kl. 17.01

Ja visst är det kul med intresserad ungdom. Påminner om när vi var i Hammarstrand och jag och Anders agerade "lärare".

Kommentar av Per Johansson den 7 December 2017 kl. 10.58

Det var intressant och eleverna ställde många bra frågor. Kul att äntligen få sig ut under stjärnorna. Och kul att vi blev fyra "vägvisare" med teleskop - såg ju ut som en liten stjärnträff.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor