NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Planeringen har nu börjat för en första stjärnträff inom ramen för detta nätverk.
Inriktningen är en månfri helg under tredje kvartalet i år. Sådana inträffar 30-31/8 och 27-28/9. I slutet av augusti råder mörker under bara ca 4 timmar (2230-0230) räknat på Luleås latitud. I slutet av september är mörkerförutsättningarna bättre, solen står 12 grader under horisonten mellan kl 2000 och 0445. Jag avser därför fortsätta planeringen med huvudalternativet med en träff sista helgen i september i år.

Jag kommer att fylla på denna tråd efter hand och såsmåningom kommer förslag på plats och övriga förutsättningar.

Kom gärna med synpunkter.

/Ulf

Visningar: 506

Den här diskussionen är stängd för fler inlägg.

Inlägg i den här diskussionen

Hej!

En stjärnträff i Luleå i september låter jättetrevligt. Har stjälv bott i Luleå under studietiden. Vi åkte ut nån gång åt F21 hållet. Har du några tankar om obsplats? Jag tycker att någonstans nära havet men lite högt vore bra. Då får man Luleås ljus åt väster och havet åt öster och söder. Lite höjd kan vara bra för det blir ju ofta dimmigt denna tid på året.
Sen kan man ju inte lita på vädret så det är nog klokt att ha en reservplan. Jag var nere på astrofoto-träffen i Uppsala förra hösten. Där hade vi riktigt otur med vädret, men det blev ändå jättebra för det fanns så många som kunde hålla presentationer. Jag tycker att du skulle be alla som kommer på träffen att förbereda minst ett pyttelitet föredrag. Oavsett hur länge man hållit på eller hur mycket man kan är det intressant att höra vad andra gör, vad de tittar på, fotar, vilken utrustning de har, vilka astrotidningar eller vilka astrogrupper på nätet de läser, vilka datorprogram de kör, hemmabyggen, astroträffar, resor med astroanknytning, etc, etc. Även en total nybörjare kan ju berätta vad som gör att han/hon dras till astronomin. Det behöver inte vara så seriöst.

Mvh,

Per
Välkommen hit Per och tack synpunkterna. Jag har suttit och skissat på ett utkast som jag kommer att pulicera efter hand. Hoppas få ut version 1 senast till helgen. Jag behöver kolla upp en del saker först. Idén med kort-föredrag tycker jag låter kul. Kan kanske utgöra en del av en "muntlig medlemspresentation".

Sedan beror det ju på hur många vi blir. det skulle vara bra om jag på något vis skulle kunna få en uppfattning om antalet men det är ju svårt eftersom spridningen ännu så länge är ganska begränsad.
/Ulf
Hej Alla!

Här kommer en preliminär plan för genomförande av Norrland Star Party 2008. Synpunkter och idéer mottas tacksamt. Genomförandeambitionen kommer att anpassas till deltagarantalet.

Tid: Fredag kväll 26/9 2008 till Söndag 28/9 2008 (fredag för samling beroende på resesätt och söndag för avslutning och hemresa).

Plats: Höghedens flygfält, Älvsbyn, Norrbotten (http://alvsbyflygklubb.se/). Ca 5 mil inåt land för lämpliga ljus- väder- och arrangörsförutsättningar.

Lokaler: På fältet finns 6 övernattningsstugor, sanitetshus med toaletter, bastu och dusch, kök för självhushåll, grillplats, lektionssal för genomgångar och föredrag och gott om utrymme för teleskopuppställningar.

Grund-idé:
• Ambitionen är att få igång Norrland Star Party, att träffas, knyta kontakter, ha trevligt och utbyta erfarenheter. Se och prova på andras astronomiska utrustning. Observationer efter vad vädret medger.

• Astronomiska förutsättningar är att det är en månfri (förhoppningsvis även molnfri) helg med mörker mellan ca kl 20 på kvällen och ca kl 05 på morgonen.

• Egna instrument tas med efter möjlighet. Arrangören kommer att ha med minst tre teleskop. Ta även med sådant som kan byta ägare genom försäljning eller byte.

• Astrofoto-utställning med deltagarnas egna astro-bilder.

• Astro-bibliotek med bok- och tidningstips mm.

• Föredrag inom amatörastronomi mm.

• Den obligatoriska tipsrundan.

• Deltagarna uppmuntras presentera sig själva och gärna hålla ett kort föredrag om sina intressen.

• Kaffe, fikabröd, smörgåsar till försäljning.

• Bastu, gemensam middag alternativt grillning enligt deltagarnas önskemål.

• Kort presentation av vår värd Älvsby Flygklubb, dess verksamhet, och segelflyg i allmänhet.
Hej Ulf!

Jag tycker du verkar ha hittat ett perfekt ställe för träffen! Att det finns boende, föreläsningslokal och mörk himmel på samma plats är suvveränt. Programmet verkar också bra. Boka in mig på träffen! Jag kommer att ta med minst ett teleskop och några bilder som jag tagit.

/Per
Det är jättebra Per. Jag har noterat ditt intresse. Jag återkommer med detaljer efter hand.
/Ulf
Jag kommer att ta med en del böcker om amatör radioastronomi, samt några bra böcker om radiobyggen.

PEO!
det ska bli trevligt att ha ett starparty på hemmaplan.
Du kan räkna med mig bland deltagarna. Lite utrustning kommer jag att ta med men astrofoto är fortfarande inte något jag bemästrar.
Det låter jättebra tycker jag. Jag säger som någon annan skrev: Trevligt med ett Star party på hemmaplan (jag har iofs ungefär lika långt till Gävle och bara lite längre till Uppsala än till Luleå men roligare med ett möte i riktiga Norrland :) )

Programmet verkrar också bra, räkna med mig också, jag längtar redan till höstmörkret. Jag tar med mitt teleskop och eventuellt min kikare också.

Mvh
Göran
Upprop!
Har vi någon som kommer med på Norrland Star Party 2008 och är beredd att berätta om norrsken?
/Ulf
Stjärnträffens program och datum är mycket bra. Vi är några stycken här i Kiruna (representanter för IRF, IRV, Esrange, Rymdgymnasiet och Ishotellet) som diskuterar evenemang inför astronomiåret 09, International Year of Astronomy (IYA). Vid stjärnträffen skulle vi kunna diskutera IYA och upplysa om de evenemang som blir aktuella. En hel del skulle kunna göras inom NSSA, visningar för allmänheten etc. Förslag mottages gärna.
Tack alla för ett så positivt bemötande. Det känns verkligen motiverande att planera vidare. Jag har också fått löfte från en intressant föredragshållare inom området amatörastronomi.
DETTA SKALL BLI KUL!!!
/Ulf
Läs Populär Astronomi! I senaste numret (nr 2, 2008) finns en annons på sidan 26.
Hoppas fler hittar vår sida med hjälp av den.
Notera dock att det är fredag 26/9 till söndag 28/9 som gäller, oaktat vad som står i annonsen.
/Ulf

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor