NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kolla vad som kanske är på gång i Överkalix:

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4029907

På tiden att någon annan än amatörastronomer orkar bry sig i denna fråga.

PEO!

Visningar: 254

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Ja det var intressant. Se även: Ljusstyrkan
Jaha, då var vi klassade som dumma i huvet, alla vi som pysslar med astronomi, det är bara att läsa kommentarerna på NSD. FY FAN vad less man blir på trögtänkte Svenne som skriver sina imbecilla kommentarer, har slagits med detta under hela min uppväxt. Har man ett udda intresse så är man automatiskt knäpp, less blir jag det är då säkert, men jag vet att ni mina vänner på NSAA och Astronomiguiden stöder mig mot imbecillarnas idioti. Inga människor av er mentala styrka kan jag tycka är knäpp, nej, låt idioterna skrika sig hesa ty vi står fast och kunniga med vårt astronomiska intresse.

PEO!
Ja man kan läsa många konstiga inlägg, men i vår demokrati ska ju alla få uttrycka sin åsikt. Jag håller med dig att vi som inte bara tittar på fotboll och hockey betraktas som suspekta i vissa kretsar, jag har också växt upp med det.

Det är dock viktigt att vi inte hemfaller till att uppföra oss lika illa i diskussionen. Det finns ett uttryck som jag tycker är bra och som jag försöker tillämpa: "Never argue with en idiot - people listening may not be able to tell the difference."

/Ulf
Det har faktiskt varit seriösa inslag i både radio och TV på ämnet ljusföroreningar. För fyra år sedan tog Åstorp i Skåne ett stort steg framåt som föredöme i denna fråga. Se Åstorp

På astronomikonferensen i Uppsala för tre år sedan talade Micke Skafar och en representant för Åstorp om hur man gått tillväga där.

Jag föreslår att vi hakar på diskussionen men på ett mycket vederhäftig och sakligt sätt med konkreta förslag. Något jag tror biter på politiker är det slöseri med energi och därmed PENGAR som ett FELAKTIGT användande av belysning innebär.

Om vi ska fortsätta den här diskussionen i den här tråden kanske du ska döpa om den till Ljusföroreningar eller likande.

/Ulf
Kanske det, men jag vet inte om debatten är så nödvändig. Blev mest arg på dumheten hos personer som skrev på forumet. Jag vet ju tyvärr att idioter dyker upp överallt och man får antingen stånga stig blodig genom att argumentera med dom eller bara sucka och gå vidare. Men jag håller med om att en saklig debatt som talar till politiker angående användningen av pengar borde vara mycket intressesant.

PEO!
Jag är ganska insatt i den här frågan. Inte just om Överkalix-grejen men det här med ljusföroreningar. Jag skrev t.o.m. till dagstidningen i ett försök att få något gjort! Men när jag läste ovanstående artikel reagerade jag över en sak... Varför släcka ner ljuset helt och hållet? Man kan förbättra synen upp bara genom att rikta lamporna bättre och skippa att ha stora reklampelare tända mitt i natten.
Det är ju inte bara vi amatörastronomer som vill kunna kolla på den vackra stjärnhimlen utan fåglar och andra djur blir också desorienterade av alla lampor. Jag vill att man gör något åt detta, vet dock inte vad...
Vad glad jag blir att läsa dessa kloka synpunkter. Det bådar gott för framtiden. /Ulf
Jag håller med om att det är ganska lätt att rikta lampor och stänga av reklamskyltarnas belysning. Ljusstyrkan som är en förening, tror jag, mot spridandet av onödigt ljus så finns det många exempel på vansinnet med dålig belysning.

http://www.ljusstyrkan.se/cms/

I The USA så finns det en motsvarande organisation som också försöker få ner användandet av ljus på nätterna, men man kan ju undra hur det går då man ser prognoskartor över USA för framtiden.

ps.

När jag skrev detta var jag ganska arg på tomtenissarna på forumet i NSD, mest för att man mött denna dumhet i verkligheten och att det inte går att få in i deras huvuden att olika människor har olika intressen och har rätt att utöva dom. Hmm, kanske inte om man gillar att kasta bomber, men hur som helst.

ds.

PEO!
Jo "ljusstyrkan" är ganska duktiga, fast jag önskar att de gjorde sig mer hörda! På dessa bilder från deras hemsida så ser man tydligt ljusföroreningarna, helt flippat!

http://www.ljusstyrkan.se/cms/index.php/about/bilder/

/Sandra

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor