NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hartmann-mask för fokusering vid fotografering.

Jag brukar använda en Hartmann-mask tillverkad av papp med form som objektivskyddet på mitt teleskop. Jag hittade lämpliga mått på följande hemsida: http://www.perseus.gr

Fokusering bör ske mot en ljusstark stjärna som inte är en dubbelstjärna. När man är mycket ur fokus blir det dubbelbild och vid lite ur fokus bildas spikar som är osymmetriska men när bilden är fokuserad är spikarna helt symmetriska.

Se bilderna nedan för mått och fokuseringsexempel.

Visningar: 253

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag testar ett chip som sitter på t-ringen och lurar Olympus kameran att teleskopet är ett Zuiko digitalt objektiv. På så sätt får man fokusindikatorn att fungera. Ett test jag gjorde under dagtid på NSP08 på Megrez 88;an som Christer hade med sig visar att den indikerar fokus över ett för stort område. För att förbättra noggranheten får man notera när man går in och ut ut fokus och sätta fokus till mitt emellan. Helst ska man ha en fokuserare med fininställning som Megrezen hade. Tyvärr saknar min Vixen det så det blir att improvisera. Vissa kameramärken behöver man inte lura för att fokusindikatorn ska funka, Nikon och Pentax tror jag, medans Canon och Olympus behöver hjälp på traven. Sök på Dandelion om du vill veta mer.

/Per
Jag tycker det är så retligt att behöva packa alla prylar när jag ska ut och observera, bara för att konstatera att jag ändå glömt något viktigt hemma. Därför har jag skaffat några väskor som jag alltid har färdigpackade. De rymmer allt jag måste ha med, utom stativen, kartor och dator (som ju har sin egen väska). Jag bifogar en Powerpoint-presentation med bilder ifall någon vill ta efter mitt exempel.
/Ulf
Bilagor:
Hej!
Man skall ju inte behöva focusera vid varje tillfälle.
Till min kamera har jag ett okular med ungefär samma "brännvidd" som chipset(går att beräkna)
Den lilla diffen för att fockus skall stämma justerar jag med en ring på okularet.
Då har jag ett okular med samma focus som min kamera och behöver inte krångla med inställningar vid varje tillfälle.

/nissed
Här finns en mall till Hartmannmasker. Jag utgick från ett sittunderlag av skumplast av den sort som man kan köpa på vilken bensinmack som helst för en tia eller två.

http://billyard.servehttp.com/Hartmann.html

Om man gör en skumplastmask någon millimeter större än innerdiametern på teleskopets daggkåpa sitter det säkert hur man än riktar tuben.

Jag grovfokuserar genom att sikta mot en gatlykta på någon kilometers avstånd. Då behöver man bara finjustera fokus när man väl har riktat in teleskopet mot sitt himmelsobjekt.

En nyare (?) typ av fokuseringsmask är Bathinovmasken. Den är mer invecklad, men jag vet inte om den i praktiken är lättare att använda än Hartmannmasken.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=29078
http://astrojargon.net/MaskGen.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

/Per S

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2022   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor