NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej allesammans!
Det känns som att vi håller på att lägga en bra grund för att få ungdomarna att blir intresserad av astronomi. Två astronomiläger per år, flera föredrag i skolorna och förhoppningsvis inom snar framtid ett observatorium i Stockholmsförort är små steg i rätt riktning. Men det räcker inte.

Jag funderar på att starta en årlig astrotävling för ungdomar. Jag skulle uppskatta all hjälp och råd i det sammanhang t ex vilka målgrupper bör man prioritera, typ av tävling (uppsats eller nåt annat), typ av pris, hur uppmärksammar man vinnarna osv.

Tacksam för alla förslag, synpunkter, funderingar mm.

Hälsningar
Shahid Saleem
www.egnavingar.se

Visningar: 219

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Titta på de tävlingar som eleverna på Rymdgymnasiet ställer upp i. OS i Kina och uppsatstävlingen t. ex. Där kan du nog få många bra uppslag och tips. För övrigt tycker jag att det är en mycket bra idé.

/Ulf
1. a. Uppsatstävlingen med NOT/La Palma-resa som pris gäller år 2009 pga Astronomiåret. Jag har inte hört att den planeras återkomma regelbundet. För tävlingen var en nordisk samordning nödvändig.
b. Uppsatstävling kräver rätt mycket arbete av arrangör. Själva uppsatsskrivande kan skötas genom skolor, vilket är bra men behöver lång tid. Kriterier måste finnas och rättning måste organiseras. Samordning krävs oxå.
c. Två rymdgymnasister vann tävlingen. Deltagande från landets skolor var tyvärr väldigt låg.
d. Den som kan ge direkt och initierad information är prof Nils Bergvall på http://www.astro.uu.se/
Han är ordförande i tävlingskommitten för den nordiska NOT-tävlingen.


2. a. Internationella Astronomiska Olympiaden har funnits sedan 1996. Tävlingen är öppen för ungdomar mellan 14 och 18 år och genomförs årligen. Tävlingen är uppdelad i tre delmoment: ett teoretiskt prov, ett praktiskt prov och en observationsdel, som går ut på att peka ut saker på stjärnhimlen. Reglerna för astroolympiaden är omfattande och väldefinierade för varje år. Tidpunkten under året har varit på hösten men varierat från slutet av september till november. Olympiaden har en internationell kommitte. Läs: IAOs hemsida

b. I Sverige har genomförts teoretisk kvalificeringsprov under flera år. Provet omfattar ca 5-8 astronomiska uppgifter. Under flera år har de 2 bästa svenska eleverna deltagit (utan kostnad för elev) vid olympiaden i olika länder t ex Indien, Krim, Peking, Trieste. År 2003 genomfördes olympiaden i Stockholm i anslutning till observatoriet i Saltsjöbaden.
Rymdgymnasiet deltar i Kina detta år med två elever. Rymdgymnasister har deltagit under tre tidigare olympiader. Huvudansvarig och primus motor i Sverige är Anders Västerberg på Kunskapsskolan/Stockholm.

c. Mikaels grundide är bra: Ett svenskt träningsläger för ungdomar som förberedelse till Olympiaden. Målgruppen bör omfatta högstadie- och gymnasieelever. Tre delar är nödvändiga att ingå på astrolägret:
* Öka teoretiska kunskaper om allt mellan himmel och jord inom astronomi för eleverna. Matematik för astronomiska beräkningar måste oxå vara i centrum
* Träning i observationsteknik och överblick av observerbara himmelska objekt. Många även duktiga elevers kunnande och färdighet måste förstärkas.
* Praktisk övning med fotografier, diagram och tabeller o dyl är tredje delen i lägret.

d. Lägrets deltagare måste förberedas på sina hemskolor. Urval för lägerdeltagande bör ske på skolan att delta. Sedan kan lägret avslutas med kvalificeringsprovet till Olympiaden.

e. Jag anser att Shahids erfarenhet av astroläger för ungdomar och Anders kunnande om astro-olympiader borde vara ett starkt koncept. Rymdgymnasiet deltar gärna i denna utveckling bl a för att få till långsiktig planering. En samordning mellan astroläger och kvalificeringsprov är säkert genomförbart efter en gemensam diskussion om de utmaningar, som ligger i konceptet. Samordningens stora vinst är att många fler ungdomar i Sverige fångas av rymdens mysterier och skönhet. Detta är helt i linje med allas vår målsättning: Öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik!

Hälsningar //Odd M
Jag läser alla inlägg och har noterat olika synpunkter. Vi kan återuppta diskussion efter lägret.
/Shahid

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor